Oznanila za 8. nedeljo med letom, 26.2.2017

OZNANILA PDF

MISLI IZ PISMA NAŠIH ŠKOFOV ZA POSTNI ČAS 2017

2. del – o botrih

»Starodavno izročilo Cerkve govori tudi o vlogi botra pri zakramentu svetega krsta in pri skrbi za versko vzgojo. Katekizem katoliške Cerkve pojasnjuje: »Da bi se krstna milost mogla razvijati, je pomembna pomoč staršev. Tu je tudi vloga botra ali botre, ki morata biti trdna vernika, sposobna in pripravljena pomagati novokrščencu, otroku ali odraslemu na njegovi poti v krščansko življenje« (KKC 1255). Otrok naj ima vsaj enega botra, če pa sta dva, naj bosta različnega spola. Na splošno se pričakuje, da botra izbere krščenec sam ali njegovi starši oz. njihov namestnik; ima vsaj 16 let; je bil pri obhajilu in prejel birmo ter živi primerno nalogi, ki jo bo sprejel. To pomeni, da obhaja krščanske praznike, se ob nedeljah redno udeležuje svete maše in si prizadeva za krščansko življenje. Če je boter poročen, naj bo cerkveno oz. naj ne živi v zunajzakonski skupnosti po svoji krivdi (ZCP kan. 872, 873, 874). Krščeni, ki je član nekatoliške cerkvene skupnosti, npr. evangeličan oz. pravoslavni, je lahko hkrati s katoliškim botrom samo priča krsta. Škofje poudarjamo, da imajo duhovniki pravico, da podelijo kandidatom za botrsko službo potrdila o primernosti. Obenem pa jih vabimo, da so pri presojanju o primernosti previdni in da upoštevajo tudi posebne okoliščine, v katerih so lahko botri.«

PEPELNICA IN POST 2017
V sredo, 1. marca, na pepelnico, vstopamo v sveti in milostni postni čas. Kaj bomo iz tega časa naredili je odvisno od vsakega posameznika. Vsem nam je podarjen, da se spreobrnemo in tako postanemo boljši ljudje, bolj sveti kristjani. Pojdimo pogumno na pot.
Na pepelnično sredo vabljeni k sv. maši in obredu pepeljenja ob 8. in 18. uri.

STROGI POST IN ZDRŽEK OD MESA
Strogi post je na pepelnično sredo in na veliki petek. Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta.
Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta.
Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali je kakšna slovesnost v družini, post in zdržek odpadeta.

KRIŽEV POT
bomo v postu molili kot običajno ob 17.30: ob torkih (različne skupine v župniji), ob petkih (veroučne skupine) in ob nedeljah (duhovnik). Lepo povabljeni k tej premišljevalni molitvi.

ČIŠČENJE CERKVE
4. 3.: Ulice: Ivana Roba, Drejčetova pot, Pot na Gorjance, Na lazu, Knafelčeva in Avšičeva.

POVABILA IN OZNANILA

SREČANJE SODELAVCEV KARITAS – v sredo, 1. marca, po večerni sv. maši v Lenartovi dvorani.
NIKODEMOVA VEČERA V BARAGOVEM ZAVODU V ŠMIHELU:
o četrtek, 2. 3. ob 19h: Družina med poklicanostjo in resničnostjo – dr. Stanislav Slatinek, Karmen Kristan in dr. Igor Bahovec
o petek, 3. 3. 2017 ob 19h: Kje so naši sinovi in hčere? – Aleš Čerin, Neža Repanšek in Miha Kramli
Dragi starši, mladi in vsi drugi – LEPO POVABLJENI!

BIRMANSKI BOTRI imajo srečanje v Baragovem zavodu v Šmihelu v soboto, 4. 3. ob 10. uri.

PRVA NEDELJA V MESECU MARCU – 5. 3.: pri sv. mašah je nabirka za potrebe župnije in samostana; po dopoldanskih sv. mašah ste povabljeni na druženje v Lenartovo dvorano.

POSTNO ROMANJE – skupaj s stolno in šmihelsko župnijo vabljeni na postno romanje v soboto, 25. marca 2017. Poromali bomo na Avstrijsko Koroško na ogled postnih prtov. Cena romanja bo 49 € na osebo in vključuje avtobusni prevoz, kosilo, cestnine in vstopnine. Ob prijavi vplačate 20 € akontacije.

PRVOMAJSKO ROMANJE V LURD bo od 27. 4 do 1. 5. 2017. Cena romanja za 5 dni je 380 €. Ob prijavi vplačate 100€; ostalo lahko po obrokih. Na drugem avtobusu polnimo zadnja mesta – POHITITE!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.