Knjižnica

Frančiškanski samostan Novo mesto s svojo več kot 500-letno zgodovino skriva v svojih nedrjih knjižno gradivo, ki se je skozi stoletja nabiralo in pokriva različna področja. Knjižnica velja za najstarejšo novomeško knjižnico. Zaradi sodelovanja bratov v gimnazijskem profesorskem zboru, ima knjižnica bogato gradivo.

Obseg knjižnice se ocenjuje na preko 20.000 knjižnih enot, med katerimi ima največjo vrednost in pomen več kot 30 inkunabul (prvotiskov). Knjižni fond se je dopolnjeval z različnimi zamenjavami, darovi in nakupi, glede na potrebe bratov, ki so delovali v izobraževalnih, znanstvenih in drugih ustanovah.

knjiznicaOb požaru leta 1664 je pogorela tudi knjižnica, rešili so nekaj knjig in listin v skrinjici, naslednji požari pa niso bili tako hudi. Leta 1910 so knjižnico prenesli v 1. nadstropje.

Bratje frančiškani so imeli svojo lekarno še v 18. stoletju (ustanovljena v 17. stoletju), 1552 najstarejša knjiga s področja farmacije (Farmacija in medicina 180 zvezkov), o čemer priča tudi knjižno gradivo s tovrstno tematiko.

OGLED KNJIŽNICE
Za skupine in posameznike je možen ogled dela knjižnice in predstavitev nekaterih zanimivosti. Predstavitev je primerna za različne starostne skupine (šolarji, dijaki, študenti, del. kolektivi, upokojenci, …).
Za obisk je potrebna predhodna prijava!
Poleg knjižnice vam pokažemo tudi cerkev, križni hodnik in staro samostansko obednico.
Možna je tudi razlaga v angleškem in francoskem jeziku.

Kontakt:
p. Tomaž Hočevar
telefon: 07-338-14-77
e-mail: knjiznica@nm-kloster.si

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.