ŽUPNIJSKA KARITAS

karitas_logo

PRILOGA

PRILOGA ŽUPNIJSKE KARITAS K OZNANILOM za mesec NOVEMBER 2021

 

Vsako leto v mesecu novembru sodelavci Karitas obeležujemo »TEDEN KARITAS«, ko naše farno občestvo bolj obširno seznanimo z delom v preteklem enoletnem obdobju v posebni prilogi OZNANIL. V tem jubilejnem letu je naša Karitas dopolnila okroglih 30 let delovanja.

Predsednik in duhovni vodja naše župnijske Karitas župnik p. Krizostom s sodelavci, smo se tudi v tem letu prizadevali in zavzeto pomagali pri odpravljanju stisk pomoči potrebnim, saj je za nami še eno leto, ko je marsikomu izmed nas pandemija Covid – 19 spremenila življenje in je potreboval pomoč v obliki hrane, obleke, finančne pomoči, ali pa vsaj v drobni pozornosti in sočutni besedi.

V okviru Karitas deluje tudi skupina »Klepet ob kavici«, ki je namenjena druženju ljudi, vendar je letos zaradi kriznih razmer že drugo leto v mirovanju.

=============================================================

Letošnje geslo tedna Karitas je »SRCE, KI SPREJEMA«.

 Iz pisma Petra Tomažiča generalnega tajnika Slovenske Karitas:

Teden Karitas 2021 nas bo nagovarjal z  geslom »SRCE, KI SPREJEMA«, ki še posebej nagovarja v teh težkih časih. Ko govorimo o besedi sprejemanja, imamo v mislih tudi ravnanja in držo nas sodelavcev Karitas, prostovoljcev in zaposlenih, pa tudi naših ustanov in župnij. Skupaj zremo in delamo za prihodnost, v katerih nas poleg razdeljevanja materialne pomoči, ki je naša osnovna dejavnost, čaka veliko novih izzivov pri vključevanju v skupnost vseh odrinjenih, pozabljenih in drugačnih. Vedno je največji izziv župnijske Karitas in tudi župnije ohranjati človečnost, dobronamernost in sprejetost  vsakega človeka, ki potrka na njena vrata.

=====================================

V minulem letu smo naredili:

 • Kot je verjetno vsem poznano, dostop do Kloštra z avtomobili ni več mogoč, zato smo tudi v tem letu razdeljevali  EU hrano v prostorih šmihelske župnije. Delitev mesečnih paketov pa še vedno poteka v prostorih naše župnijske Karitas.
 •  Pomoč v hrani iz evropskih rezerv je prispela trikrat. Razdelili smo 12.294 kg hrane 257 osebam.
 • S pridobljenimi sredstvi Škofijske Karitas Novo mesto smo vsak prvi in tretji četrtek v mesecu razdeljevali hrano in pralni prašek. Od lanskega do letošnjega novembra je bilo razdeljenih 447 paketov hrane in pralnega praška, povprečno 37 različnim družinam in posameznikom v stiski na mesec. Sodelavci Karitas dostavljamo tudi pomoč na dom starejšim in onemoglim prosilcem.
 • V akciji »Pomoč pri nakupu šolskih potrebščin« smo na Škofijsko Karitas oddali prošnje za 4 družine, oziroma za 13 šoloobveznih otrok, vsi so pomoč prejeli.
 • Iz škofijske Karitas smo ob koncu lanskega leta prejeli povabilo, naj poiščemo v naši župniji družine, ki so po našem mnenju najbolj socialno in ekonomsko upravičeni do finančne pomoči. Nosilec finančne pomoči je Fundacija Radio 1, ki je na dobrodelnem maratonu zbrala velik znesek sredstev za dobrodelne namene. Poklicali smo več družin, nekateri so pomoč vljudno odklonili, s šestimi družinami pa smo  pripravili prošnje za odobritev sredstev finančne pomoči. Za eno družino pa smo šli skupno s KS Žabja vas v akcijo za pomoč pri obnovi strehe. Vsi prosilci so pomoč tudi prejeli.
 • V adventnem in velikonočnem času so naši birmanci in veroučenci napisali voščilnice starejšim faranom, ki so jim s to gesto polepšali praznično vzdušje.
 • Zbrali smo 5 velikih vreč plastičnih zamaškov, ki jih je prevzelo humanitarno društvo »Moja pot« za pomoč dečku za terapijo po možganski krvavitvi.
 • Od lanskega do letošnjega novembra je 19 sodelavcev,  prostovoljcev in birmancev darovalo 1900 delovnih ur, pri tem pa je bilo narejene kar nekaj kilometrine z avtomobili. K sodelovanju vabimo nove, predvsem mlajše člane in članice.

Izredni prosilci so bili deležni finančne pomoči. Vse to kar smo naredili smo naredili z vašo pomočjo.  Hvala za vsak vaš dar, ki ste ga namenili za pomoč ubogim.

===================================================

Če potrebujete pomoč zase, sorodnike, sosede, prijatelje, znance, se lahko obrnete na:

ŽUPNIJSKA KARITAS NOVO MESTO – SV. LENART

Frančiškanski trg 1, 8000 NOVO MESTO

www.nm-kloster.si

e-mail: karitas@nm-kloster.si

tel: 040 317 705

===================================================

TEDEN KARITAS »SRCE, KI SPREJEMA«  BO LETOS OD 22. 11. DO 28. 11. 2021

 

Letošnji teden Karitas bo zaradi epidemije Covid – 19 potekal pod posebnimi pogoji.

 

 • 22.11.2021 MIGAJ ZA ZDRAVO SRCE

Skupaj se bomo malce razmigali, se sprehodili, napolnili baterije in tako nekaj dobrega storili za naše telo. Začetek ob 9-ih pred Baragovim domom (Smrečnikova 60, Novo mesto)

 

 • 24.11.2021 ROMANJE NA PONIKVO IN DOBRODELNI KONCERT »KLIC DOBROTE«

Ob 13.30 uri bo Sveta maša – Ponikva

KLIC DOBROTE (generalka) bo ob 16. uri. Prijavite se na Slovensko Karitas (info@karitas.si)

Obvezen je pogoj PCT za vsakega udeleženca, priporočen je lastni prevoz.

 

 • 25.11.2021 SREČANJE PROSTOVOLJCEV S ŠKOFOM MSGR. DR. ANDREJEM SAJETOM

Novi škof Andrej Saje nas bo nagovoril ob 9. uri v prostorih Škofijske Karitas Novo mesto.

Obvezen je pogoj PCT.

 

 • 26.11.2021 IZOBRAŽEVANJE ZA PROSTOVOLJCE IN ZAPOSLENE Z GOSTOM

Izobraževanje bo potekalo ob 9. uri v prostorih Škofijske Karitas Novo mesto

Obvezen je pogoj PCT.

V kolikor se boste udeležili kakšnega dogodka pokličite na 040 862 303

 

 • Klic dobrote 2021

V sredo 24.11.2021 bo potekal že 31. dobrodelni koncert »KLIC DOBROTE« za pomoč družinam v stiski. Neposredni prenos bo na TV SLO – 1, radio SLO in radio Ognjišče. V času koncerta in tudi še ves december bomo zbirali sredstva za pomoč slovenskim družinam v stiski. Vabljeni, da se nam pridružite na enem izmed naštetih medijev.

Dragi naši farani, zahvaljujemo se Vam za vse vaše prispevke in pomoč za Karitas, za vaše sodelovanje, skrb in delo, ki ga opravljate v dobro bližnjega. Z željo po čim več zdravja in notranjega miru Vas lepo pozdravljamo in kličemo na vas božjega blagoslova.

 

MIR IN VSE DOBRO!

Cvetka PLANTAN, tajnica Karitas
p. Krizostom, župnik

1 Trackback / Pingback

 1. TEDEN KARITAS 2020 | NM - Klošter - sv. Lenart

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.