Vera in Luč

verainluc-barvnoSkupina Vera in Luč je namenjena staršem z otroki – lučkami, ki imajo motnje v razvoju, ter mladim sodelavcem – prijateljem.
Pri nas se srečuje vsako 2. nedeljo v mesecu ob 14. uri v Lenartovi ddvorani.

ZGODOVINA SVETOVNE IN SLOVENSKE SKUPINE VERA IN LUČ
Jean Vanier se je leta 1963 po izvrstni mornariški karieri in doseženem doktoratu iz filozofije odločil da zapusti službo in v življenju uresniči duh evangelija. V mestu Trosly, v Franciji je kupil hišo in se v njej naselil skupaj s fanti z motnjo v duševnem razvoju. Imenoval jo je “L’ARCHE” (BARKA) z mislijo, da bi ta “nova Noetova barka rešila prizadete osebe iz potopa modernega sveta”. V dvajsetih letih delovanja je dosegla ta skupnost že število 200 hiš, kjer živijo prizadeti skupaj z zdravimi prostovoljci, ki pridejo začasno ali za vedno prostovoljno pomagat najbolj zapuščenim.
Mislil je tudi na tiste prizadete, ki so skupaj s svojimi starši potisnjeni na rob družbe, nesprejeti in zapostavljeni. Želel jim je pokazati, da so tudi oni del Cerkve in prav tako potrebujejo prijatelje in sprejetost. Zato je leta 1971 skupaj z Marie-Helen Mathieu organiziral veliko romanje oseb z motnjami v duševnem razvoju v Lurd. Romanje je bilo tako uspešno, da so sklenili da se bodo občasno srečevali v manjših skupinah. Tako so nastale skupine gibanja Vera in luč. Danes obstajajo skupine po vsem svetu med verniki različnih veroizpovedi. Začetki vsaditve »Vere in luči« v Slovenijo, njenega spoštovanja in upoštevanja drugačnosti ter vrednosti vsakega človeka, duhovnosti in organizacije segajo v Dravlje, v leto 1983, ko je p. Jože Mihelčič DJ začel s posebnimi srečanji za otroke z duševno prizadetostjo. Pri tem so ga podpirali in mu stali ob strani p. Marijan Šef DJ ter tedanja župnijska ekipa.
Danes je v Sloveniji 37 skupin Vere in luči, ki so organizirane v Slovensko provinco Vere in luči.

ZGODOVINA SKUPINE VERA IN LUČ ŠMARNICA – NOVO MESTO
Klic in idejna zasnova skupine Vera in luč se je porodila na duhovnih vajah Jeana Vaniera, v Stični, od 12. – 16. 8. 1988. Leto pozneje sta šolski sestri Martina Radež in Slavka Cekuta povabili k pripravi prvih zametkov skupine Bojana Vovka in Miro Grahek. Pri pripravi prvega srečanja jim je z izkušnjami pomagala skupina iz Štepanjskega naselja.
Prvo srečanje skupine Vera in luč Šmarnica v Novem mestu, na Kapitlju, je bilo 10.12.1989.
Srečanja se je udeležilo sedem mladih prijateljev, štiri družine s prizadetimi osebami, takratna narodna voditeljica Marjana Mihelčič, mladi prijatelji iz Štepanjskega naselja in duhovnik Peter Furar.
V začetku je koordinacijo skupine prevzela s. Martina Radež. Skupina pa po pol leta ni imela stalnega duhovnika. V duhovno vodenje se je vključeval Jože Tori. Aprila, leta 1990, je v skupino prišel p. Felicijan Pevec OFM, kot stalni duhovnik.
V šolskem letu 2005/06 je k skupini prišlo nekaj novih družin, bilo pa je zelo veliko pomanjkanje prijateljev. V preteklem šolskem letu je v župnijo sv. Lenart prišel p. Marko Novak OFM, »lučkarski« duhovnik, ki je v tem letu zamenjal našega p.Felicijana. Vsi smo vedeli, da ima p. Marko veliko izkušenj z »Lučkami«, zato smo ga z veseljem sprejeli medse.

BROŠURA ob 25-letnici skupine v Novem mestu (v formatu PDF)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.