OZNANILA za 25. nedeljo med letom, 22.9.2013

 • Orglarska šola v sklopu Konservatorija za glasbo Jurija Slatkonja vabi glasbene talente, da se vpišejo v šolo igranja na »kraljico« med inštrumenti – orgle.
 • Katehumenat 2013/2014 – vsi ki želite pridobiti zakramente krščanskega uvajanja: krst, obhajilo in birmo se lahko vključite v novo skupino, ki pričenja svoja redna srečanja v nedeljo, 6. 10. ob 19. uri. Za informacije lahko kontaktirate p. Petra Vrabca (peter.vrabec@rkc.si).
 • Zakonske skupine so imele prva srečanja. Dragi zakonci, veliko je možnosti, da v naši župniji najdete pomoč v medsebojnem pogovoru in druženju enkrat na mesec v zakonski skupini. V župniji delujemo štirje duhovniki in vsak bi lahko imel še po eno skupino. Torej, korajža velja. Pridite, da se pogovorimo.
 • Ministranti vabljeni k rednim vajam ob petkih ob 17.30, z oktobrom pa ob 16.30; z novimi kandidati se bomo pripravljali na sprejem v ministrantske vrste, ki bo na Lenartovo nedeljo, 3. novembra.
 • Pevski zbori: otroški (petek, ob 16.), župnijski (sreda, ob 19.) in komorni zbor (nedelja ob 19.) vabijo nove člane.
 • Imamo novo diplomirano organistko, to je KATJA MIHALIČ, ki je v četrtek, 19. septembra z orgelskim koncertom v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Novem mestu zelo uspešno zaključila učenje na orglah v sklopu Konservatorija za glasbo Jurija Slatkonja. Kot župljanki naše župnije sv. Lenarta v Novem mestu ji iskreno čestitamo in se že veselimo njenega igranja pri bogoslužju.
 • Mladina na podružnici na Velikem Slatniku v sobi pod mrliško vežico se bo prvič srečala v soboto, 5. oktobra ob 19.30. Mladi iz podružnic Potov Vrh in Veliki Slatnik, izkoristite lepo priliko za druženje z duhovnikom
 • Skupina študentov prične svoja redna tedenska srečanja v soboto, 5.10. ob 20. uri v Lenartovi dvorani.
 • Udeleženci skupine Slomškovega bralnega priznanja, ki ga vodi Gabi Novina, se dobijo na prvem srečanju v sredo, 2. oktobra ob 17. uri. Dobra knjiga vzgaja in izobražuje – otroci od 1. do 9. razreda, izkoristite lepo priliko!

Župnijska Karitas ima vedno več dela. V svoje vrste vabi nove člane, tako ženske kot tudi moške. Srečanje skupine bo v sredo, 2. oktobra po večerni maši v Lenartovi dvorani. Prosilci za karitativno pomoč morajo prinesti:
– osebno napisano prošnjo z navedenimi razlogi za pomoč,
– 3-mesečni izpisek iz bančnega računa,
– če imajo otroke, potrdilo o otroških dokladah in
– odločbo iz centra za socialno delo, da so upravičeni do karitativne pomoči.

 • Četrtek pred prvim petkom (3.9.), prvi petek (4.9.) in prva sobota (5.9.), vabijo in spodbujajo da poživimo svoje duhovno življenje v prejemu svetih zakramentov. Poskrbite tudi za bolnike in onemogle – povabite duhovnika, ki bo rad prišel k njim na dom.
 • Praznovanje slovesnega praznika sv. Frančiška bomo pričeli na predvečer praznika, 3. oktobra, ko bomo po maši obhajali obred TRANSITUS – spomin smrti sv. Frančiška. Bratje in sestre sv. Frančiška ter vsi drugi ljubitelji tega velikega svetnika prav lepo povabljeni k sv. maši in obredu 3. 10., kakor tudi na sam praznik 4.10. oktobra.
 • Frančiškova nedelja bo 6. oktobra; pri mašah bomo prisluhnili pismu našega provincialnega ministra.
 • Krstna maša bo v nedeljo, 6.10. ob 11.30 – kar nekaj otrok bomo sprejeli med Božje otroke. Veselimo se s z njihovimi starši in botri.
 • Srečanje župnijskega pastoralnega sveta bo v Lenartovi dvorani v ponedeljek, 7. oktobra ob 19. uri.
 • Molitev pred asiškim križem za duhovne poklice letos praznuje 10. rojstni dan. Družine, prijavite se za to lepo molitveno pobudo.
 • Za čiščenje in krašenje cerkve so na vrsti: v soboto, 28.9. mladi in v soboto, 5.10. Belokranjska c., Gotna vas, Ob potoku in Jedinščica. Obvestite se in pridite!

1. 10. se večerna maša prestavi na 18. uro.

V oktobru – mesecu rožnega venca – prav lepo povabljeni vsak večer pol ure pred sv. mašo k premišljevalni molitvi rožnega venca.
»ZAPOVEDI so sad nežnosti in ljubezni Boga, ki nam je zapovedi dal. Videli boste, da se nanašajo na naš odnos do Boga, do nas samih in do drugih, ravno na tisto, kar nas uči mama, da bi dobro živeli. Vabijo nas, da si ne ustvarjamo materialnih idolov, ki nas zasužnjujejo, da se spominjamo Boga, da spoštujemo starše, da smo iskreni, da spoštujemo druge … Mama nikoli ne uči to, kar je slabo, svojim otrokom želi samo dobro, in tako dela tudi Cerkev.«
(Tako je nagovarjal papež Frančišek ob zadnji sredini avdienci, 18.9.2013.)

Slomškova misel:
Časi bodo še hujši, dokler se ljudje ne poboljšajo. Napačna vzgoja je slabih časov mati. Slaba vzgoja se strašna jama, ki si jo sami kopljemo.

Iz Katekizma katoliške cerkve
(Kompendij)

377. Kaj je krepost?
Krepost je trajno in trdno razpoloženje delati dobro. “Cilj krepostnega življenja je v tem, da postanemo podobni Bogu” (sveti Gregor iz Nise). So človeške in božje kreposti.

378. Kaj so človeške kreposti?
Človeške kreposti so trajne in stalne popolnosti uma in volje, ki uravnavajo naša dejanja, urejajo naše strasti in vodijo naše vedenje v skladu z razumom in vero. Pridobimo in okrepimo jih s ponavljanjem nravno dobrih dejanj; očiščuje in dviga pa jih božja milost.

Za mlade (YOUCAT)
372. Kako starši spoštujejo svoje otroke?
Bog je staršem zaupal otroke, da bi jim bili pravi vzorniki, jih ljubili, spoštovali in storili vse, da bi se otroci lahko telesno in duševno razvijali.

Iz naših župnij: OZNANILA, OBVESTILA IN POVABILA

 • Romanje mestnih župnij na Brezje bo letos v nedeljo, 13. oktobra. Prijavite se pri svojemu župniku in vplačajte za potnino po 9 €.
 • Vabljeni k branju in poslušanju Božje besede, ki bo potekalo v okviru SVETOPISEMSKEGA MARATONA, od četrtka, 10. oktobra, do sobote, 12. oktobra, v župnijski cerkvi v Šmihelu 2 uri pred in 2 uri po večerni sveti maši (od 16.00 do 20.30). Zaradi lažje organizacije prosimo, da se za branje prijavite na telefonsko številko 041-853-355.
 • V soboto, 29. septembra 2013, bo v župniji NM-Šmihel celodnevno češčenje ob godu zavetnika nadangela Mihaela. Zaključek bo ob 17. uri.

Vpis k skavtom bo v soboto 5. oktobra ob 10h v Šmihelu v naslednje starostne skupine:
– Bobri in bobrovke (6-7 let) – kontakt: Anja Jakše  ali 040-587-884.
– Volčiči in volkuljice (8-10 let) – kontakt: Tanja Ramovš  ali 041-247-307.
– Popotniki in popotnice (16-19 let) – kontakt: Gregor Bačar ali 040-706-161.
V starostno skupino izvidnikov in vodnic (11-15 let) letos ne vpisujemo novih članov.
Skupaj z vpisom bo tudi začetek skavtskega leta. Program bo trajal do 13h.

 • Otroci od 3 leta do vstopa v šolo prisrčno vabljeni na SVETOPISEMSKE URICE, v župniji NM-Šmihel VSAK PONEDELJEK ob 17h. V ponedeljek, 7. oktobra 2013 bo vpis otrok in kratko informativno srečanje za starše. Sestre HMP (s. Jožica Merlak) 031-418-151; e-pošta: jozi.merlak@gmail.com.
 • Kateheza za predšolske otroke (od 4. do 6. leta) poteka vsak ponedeljek ob 17h, v stolnem župnišču. Katehezo vodi katehistinja ga. Elizabeta Kos. Informacije na telefon: 041-860-036.
 • Osnovnošolski otroci prisrčno vabljeni na srečanje MARIJINE DRUŽBICE. Dobili se bomo vsako prvo soboto v mesecu od 14.00 do 16.00 pri sestrah HMP v Šmihelu. Prvo srečanje bo v soboto, 5. 10. 2013 ob 14.00 pri sestrah v Šmihelu. Informacije in prijave: sestre HMP (s. Jožica Merlak) tel.: 031-418-151; e-pošta: jozi.merlak@gmail.com.
 • Sestre HMP v Šmihelu vabijo na kuharski tečaj A Program, ki bo potekal v Baragovem zavodu v Šmihelu. Tečaj obsega pripravo preprostih in prazničnih jedi, pripravo pogrinjkov in na koncu zaključimo z duhovno mislijo. Informacije in prijave na tel.: 031-405-200.
 • Tomaževa skupina” je medžupnijska skupina namenjena spoznavanju in poglabljanju osebne vere in jo bo vodil msgr. Dular. Srečanja bodo vsak prvi in tretji četrtek, po večerni maši v stolnici (19.30), v stolnem župnišču. Lepo povabljeni vsi, ki bi želeli ob bogatih izkušnjah dolgoletnega dušnega pastirja in medsebojnem pogovoru ter skupni molitvi, narediti nov korak v odnosu do Jezusa Kristusa.
 • Konservatorij za glasbo Jurij Slatkonja, ki deluje v sklopu Zavoda Friderika Ireneja Barage vabi k vpisu – več na e-strani www.zavod-baraga.si
 • Katehetsko-pastoralna šola vabi k vpisu. Informativni dan in vpis: petek, 27. 9., ob 17.00 Zavod Friderika I. Baraga (1. nadstropje) Smrečnikova 60, 8000 Novo mesto.
 • Teološka fakulteta za svoje diplomante in za sodelavce Karitas prvič pripravlja enoletni študijski program, ki želi prispevati k bolj zavzetemu in kakovostnemu karitativnemu delu v župnijah in v karitativnih ustanovah. Program je namenjen vsem, ki že delujejo na različnih področjih karitativnega udejstvovanja ter tistim, ki si želijo v bodoče kot prostovoljci sodelovati na tem področju. Več na e-strani www.karitas.si/studijski-program-izpopolnjevanja-karitativno-delo

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.