OZNANILA za 2. nedeljo med letom, 17.1.2016

OZNANILA v PDF

MOLIMO ZA EDINOST
Od 18. do 25. januarja bo potekala MOLITVENA OSMINA ZA EDINOST KRISTJANOV. Njen namen je približati različne krščanske tradicije, obrede in običaje med seboj tako na bogoslužni kot tudi na pastoralni in teološki ravni.

GESLO: Poklicani smo, da oznanjamo slavna Božja dela (1 Pt 2,9).

V letošnji molitveni osmini za edinost se bomo duhovno povezali z Latvijo, eno od baltskih dežel, ki je istega leta kakor Slovenija (1991) dosegla samostojnost. Takrat se je rešila polstoletne sovjetske protikrščanske ideologije in nadvlade. Skupaj z nami je 1. maja 2004 postala članica Evropske unije. S hvaležno mislijo na to osvoboditev so latvijski kristjani za vodilno misel osmine izbrali besede, s katerimi nas apostol Peter vabi, naj oznanjamo slavna dela Boga, ki nas je poklical iz teme v svojo čudovito luč. V mnogih cerkvah prestolnice Rige so tisto leto goreče molili za mir in svobodo. S pesmijo in molitvijo so neoboroženi meščani po ulicah postavljali barikade in se postavili proti sovjetskim tankom.
V Latviji so v 10. stoletju delovali bizantinski misijonarji, v 12. in 13. stoletju pa sv. Meinhard. Prestolnica Riga je bila eno prvih mest, ki so sprejela sprejela Lutrove ideje. Verska podoba dežele je zato dokaj pisana. Njena zgodovina je zaznamovana tudi z verskim nasiljem.
Opustošenje sta prinesli zlasti nacistična in komunistična ideologija. Osvoboditev izpod njiju so – podobno kot mi – doživljali kot eno od slavnih Božjih del. Katera so velika dela, ki jih je Bog storil nam, Slovencem, kristjanom? Eno od teh je, da moremo končno mirno živeti v lastni državi. Največje božje delo pa je to, da je tudi nas poklical iz teme v svojo čudovito luč.
Od srede osmega stoletja smo kristjani, člani družine evropskih krščanskih narodov. Žal pa obeh teh darov ne cenimo dovolj: ne svoje domovine, ne krščanske vere. Molitev za edinost naj bo letos v znamenju hvaležnosti, da smo Božje ljudstvo, po krstu postavljeni v dostojanstvo Božjih otrok. Krst nas povezuje z vsemi drugimi kristjani, ki jih zato katoliška Cerkev objema z bratskim spoštovanjem in ljubeznijo (E 3).

dr. Bogdan Dolenc, tajnik Slovenskega ekumenskega sveta

V SMOLENJI VASI je bila pred božičem popravljena streha; zamenjani so bili slemenjaki, ker so popokali. Popravilo je stalo 4.150 €.

VERSKI TISK: pri izhodu je na voljo Družina. V pisarni pa vas vabimo, da se naročite na verski tisk in Mohorjeve. Mesec januar je MESEC VERSKEGA TISKA; tudi naročnina je cenejša do konca meseca.

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE CERKVE
23. 1.: Smolenja vas, Petelinjek, Potov Vrh, Križe in Veliki Slatnik.

DAN ODPRTIH VRAT bo na Gimnaziji Želimlje v soboto, 23. januarja, v domu J. Boska pa 12. in 13. feburarja. Več: www.zelimlje.si

OPERA KRST PRI SAVICI
Projekt, ki ga je izvedel mladi skladatelj Tom KOBE in je doživel premiero 30. 11. 2015 v razprodani Trdinovi dvorani. VABLJENI, da si jo ogledate na dveh ponujenih terminih v petek 29. in soboto, 30. januarja. Vstopnice dobite po 14 € v Kulturnem centru Janeza Trdine.

OGLED JASLIC
Prihodnjo soboto, 23. januarja 2016 vabljeni na ogled jaslic. Odhod iz Kandije je ob 8. uri. Preko Ivančne Gorice nadaljujejo do Šmartnega pri Litiji in naprej v Litijo. Nadaljnja pot naj zaenkrat ostane skrivnost. Še je dovolj prostora na avtobusu. Cena prevoza je 10 €.

PRVOMAJSKO ROMANJE 2016 bo letos na Slovaško in Madžarsko: V Velehrad k sv. Metodu, v Šašlin, Levoča, Košice in k Sv. Martinu v Sombotelu. Potekalo bo od 24. do 27. aprila 2016. Cena je 295€. Ob prijavi vplačajte 100€. PRIJAVLJENIH je že 25 romarjev – POHITITE!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.