Oznanila na 2. postno nedeljo, 25. 2. 2018

OZNANILA PDF

2. POSTNI TEDEN

Poslanica svetega očeta Frančiška za postni čas 2018 (2. del)
»Ker se bo krivičnost povečala, se bo ljubezen pri mnogih ohladila« (Mt 24,12).

Ledeno srce
Dante Alighieri si v svojem opisu pekla prestavlja hudiča sedečega na ledenem prestolu, kjer prebiva v ledu zadušene ljubezni. Vprašajmo se torej, kako se v nas ohladi dejavna ljubezen? Kateri znaki nam kažejo na tveganje, da ljubezen ugasne?
To, kar ugasne dejavno ljubezen, je pohlep po denarju, »ki je korenina vsega zla« (1Tim 6,10); njemu sledi zavrnitev Boga in iskanja tolažbe pri Njemu, torej, da imamo raje potrtost kot podporo njegove Besede in zakramentov. Vse to se spreminja v nasilje do tistih, ki jih imamo za grožnjo našim »gotovostim«, kot je nerojeni otrok, oboleli starostnik, začasni gost, tujec, pa tudi bližnji, ki se ne ujema z našimi pričakovanji.
Tudi stvarstvo je tiha priča te ohlajene dejavne ljubezni: zemlja je zastrupljena z odpadki nemarnosti in dobičkaželjnosti; morja, tudi ta onesnažena, morajo žal prekriti ostanke tolikih brodolomov prisilnih migracij; nebo, ki v načrtu Boga poje njemu slavo, je razbrazdano od strojev, ki dežujejo smrtonosne naprave.
Ljubezen se ohlaja tudi po naših skupnostih. V apostolski spodbudi Veselje evangelija sem skušal opisati najočitnejša znamenja tega pomanjkanja ljubezni. Ta so: sebična naveličanost, jalov pesimizem, skušnjava po osamitvi, vpletenost v nenehne »bratomorne vojne«, posvetna miselnost, ki vodi v to, da se ukvarjamo s tem, kar je navidezno ter s tem zmanjšamo misijonarsko gorečnost.

ZAKAJ 40 DNI BREZ ALKOHOLA?
Mag. Cveto Uršič, generalni tajnik Slovenske karitas
»S svojo odpovedjo alkoholu sporočamo, da nam ni vseeno za ljudi, ki trpijo zaradi alkohola v naših družinah, na cestah in zaradi zdravstvenih težav. Hkrati pa je preventivna akcija tudi povabilo za oseben preizkus našega odnosa do alkohola. K sodelovanju v akciji je povabljen vsak posameznik osebno, povabljene pa tudi družine, društva, ustanove, da v času akcije ne uživamo in ne strežemo alkohola. Nismo proti uživanju dobrega slovenskega vina ali piva ob hrani, vendar naj bo to v zmerni meji, brez opijanjanja. Spomnim že iz svojih mladostnih let, kako so se nekateri moji prijatelji opijali in veliko teh zgodb se je nesrečno končalo s samomori ali prometnimi nesrečami. Zato je preventivno delovanje tudi s to akcijo ključnega pomena. Vabimo vse, da se nam pridružijo in svojo odločitev tudi simbolno potrdijo na www.brezalkohola.si in na Facebooku 40 dni brez alkohola.«

OZNANILA IN POVABILA

ČIŠČENJE CERKVE
3. 3.: Ragovo in Krka.

• KRIŽEV POT: Vabljeni k molitvi križevega pota v naši cerkvi:
 postne nedelje, ob 17.30 – vodi duhovnik;
 torek, 27. 2. ob 17.30 – sodelavci Župnijske karitas;
 petek, 2. 3. ob 17.30 – katehistinje in katehetje;

• S PRVIM PETKOM STA POVEZANA ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM IN PRVA SOBOTA – vse tri dneve: 2. 3., 3. 3. in 4.3. povabljeni k molitvi pol ure pred večerno sv. mašo in prejemom svetih zakramentov.

• OBISK BOLNIKOV NA PRVE PETKE V MESECU: povabljeni ostareli n onemogli ter vsi, ki skrbite za njih, da izkoristite čudovito možnost, da pride na obisk duhovnik na dom; da tako bolnik prejme Jezusa v zakramentu sv. spovedi in evharistije ter morda bolniškega maziljenja. Prihajajoči prazniki to narekujejo še toliko bolj.

• PRVA NEDELJA V MESECU, 4. 3.: nabirka za cerkev in samostan, po dopoldanskih mašah pa druženje ob čaju in kavi ter sladkih dobrotah v Lenartovi dvorani. DOBRODOŠLI in HVALA za kakšno pecivo.

• ZAMENJAVA DUHOVNIKOV, nedelja, 4. 3.: p. Tomaž v Šmihel ob 9. in 10.30 uri in g. Silvester v kloštru ob 18. uri.

• PRVOMAJSKO ROMANJE 2018 – stolna, šmihelska in naša župnija, organiziramo prvomajsko romanje od 27. do 30. 4. 2018. Kdor razmišlja, naj se čim prej prijavi in vplača prvi obrok 100 €; Polnimo drugi avtobus, zato bi radi čim prej imeli zbrane prijave. Prostih mest je še 20!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.