Oznanila na 1. postno nedeljo, 18. 2. 2018

OZNANILA PDF

 

1. POSTNI TEDEN

Poslanica svetega očeta Frančiška za postni čas 2018 (1. del)
»Ker se bo krivičnost povečala, se bo ljubezen pri mnogih ohladila« (Mt 24,12).

Dragi bratje in sestre,
ponovno nam bo prišla naproti Gospodova velika noč! Božja previdnost nam za pripravo nanjo vsako leto ponuja postni čas, »zakramentalno znamenje našega spreobrnjenja«, ki naznanja in udejanja možnost vrnitve Gospodu z vsem srcem in z vsem življenjem.
Ta stavek najdemo v govoru glede konca časov in se odvija v Jeruzalemu, na Oljski gori, ravno tam, kjer se bo začelo Gospodovo trpljenje. Z odgovorom na vprašanje učencev Jezus naznanja veliko stisko in opisuje stanje, v katerem bi se lahko znašla skupnost vernikov, torej pred bolečimi dogodki, nekaterimi lažnimi preroki, ki bodo mnoge varali in to tako močno, da bo srcem grozila ugasnitev dejavne ljubezni, ki je v središču vsega evangelija.

Lažni preroki
Prisluhnimo temu odlomku in se vprašajmo: kakšne oblike si prevzamejo ti lažni preroki? Oni so kot »krotilci kač«, saj izkoristijo človeška čustva, da bi jih zasužnjili in jih pripeljali tja, kamor sami hočejo. Koliko Božjih otrok zapade vplivu laskanja kratkotrajnih užitkov, ki jih napačno imajo za srečo! Koliko moških in žensk živi kot očaranih od slepila denarja, ki pa jih v resnici dela sužnje dobička ali bednih koristi. Koliko jih živi z mislijo, da so samozadostni ter tako padejo v past osamljenosti!
Naslednji lažni preroki so »šarlatani«, ki ponujajo za preprosto in takojšnjo rešitev trpljenja zdravila, ki pa se izkažejo za popolnoma neučinkovita. Kolikim mladim je ponujeno lažno zdravilo droge, odnosov v smislu »uporabi in odvrzi ter lahkih, a nepoštenih zaslužkov! Koliko jih je tudi zapletenih v popolnoma virtualno življenje, v katerem se sicer odnosi zdijo bolj preprosti in hitrejši, a se potem dramatično izkaže, da so brez smisla! Ti prevaranti, ki ponujajo stvari brez vrednosti, pa odvzamejo to, kar je najdragocenejše, kot je dostojanstvo, svoboda in sposobnost ljubiti. Prevarajo pa nas z nečimrnostjo, zaradi katere postanemo podobni pavom… in se s tem osmešimo. Iz tega pa ni več vrnitve nazaj. Ni se za čudit, da hudič, ki »je lažnivec in oče laži« (Jn 8, 44), od nekdaj predstavlja zlo kot dobro in lažno kot resnično z namenom, da bi zmedel človekovo srce. Vsakdo od nas je zatorej poklican v svojem srcu razločevati ter preveriti, če ga ogrožajo laži teh lažnih prerokov. Dobro se je naučiti, da se ne zaustavljamo na nivoju takojšnjega, površnega, ampak, da znamo prepoznati to, kar pušča v nas dober in dolgotrajen vtis, saj prihaja od Boga in je za naše resnično dobro.

OZNANILA IN POVABILA

ČIŠČENJE CERKVE
24. 2.: Ulice: Ragovska, Jakčeva in Maistrova.

• KRIŽEV POT: Vabljeni k molitvi križevega pota v naši cerkvi:
 postne nedelje, ob 17.30 – vodi duhovnik;
 torek, 20. 2. ob 17.30 – vodijo ga člani ŽPS;
 petek, 23. 2. ob 17.30 – vodi ga 3. in 4. razred – še posebej vabljeni otroci in njihovi starši;

• 3. NIKODEMOV VEČER V NOVEM MESTU: četrtek, 22. 2., ob 19. uri: Pričevanje francoskega patra Jeana-Philippea Chauveaua z naslovom
»Čez dan v zaporu, ponoči med prostitutkami«
Jean-Philippe Chauveau je 65-letni duhovnik, ki pripada skupnosti sv. Janeza.

• 4. NIKODEMOV VEČER V NOVEM MESTU: petek, 23. 2., ob 19. uri: Predavanje dr. Draga Ocvirka z naslovom »Islam: ekstravagantna ponudba – magnet za mlade«
Drago Ocvirk bo spregovoril o prevladujočih tokovih v islamu, ki se borijo za duše tako muslimanov kot nemuslimanov ne le v islamskih deželah, marveč tudi na Zahodu, tudi v Sloveniji.

• ZAMENJAVA ŽUPNIKOV, 25. 2.: p. Krizostom v Šmihelu ob 9. in 10.30 uri; g. Igor v stolnici ob 8.30 in 10.30 uri in g. Silvester v kloštru ob 9. in 10.

• PRVOMAJSKO ROMANJE 2018 – stolna, šmihelska in naša župnija, organiziramo prvomajsko romanje od 27. do 30. 4. 2018. Kdor razmišlja, naj se čim prej prijavi in vplača prvi obrok 100 €; Polnimo drugi avtobus, zato bi radi čim prej imeli zbrane prijave. Prostih mest je še 25!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.