OZNANILA – 6. velikonočna nedelja – 22. 5. 2022

PDFoznanil

 

Kaj pomeni vnebohod? Je Jezus kar odletel v nebo?

Aleteia:
Samo Pučnik – objavljeno 10/05/18

Ste se kdaj vprašali, kako je Jezus odšel k Očetu?
Danes kristjani praznujemo Kristusov vnebohod. Ta dogodek si verjetno marsikdo težko predstavlja. Kaj se je pravzaprav zgodilo?

Poročilo iz evangelija
Evangelist Luka dogodek zabeleži dvakrat, najprej v evangeliju (Lk 24,50-53) in nato v Apostolskih delih (Apd 1,9-10). Obema viroma je skupno čudenje in veselje ob odhodu Jezusa. Toda ali ni čudno, da se je nekdo veselil odhoda ljubega učitelja?

Delo, ki šele resnično začenja
Luka piše, da je Jezus pred odhodom apostole blagoslovil in jim naročil, naj v molitvi počakajo v Jeruzalemu na prihod Svetega Duha. Jezus se je učencem prikazoval 40 dni po vstajenju, njegov vnebohod pa ne pomeni, da se je odmaknil od sveta. Papež Frančišek pravi, da je Jezus “šel na mesto, ki mu pripada pri Bogu Očetu, in je zdaj na poseben način prisoten v vsakem trenutku našega življenja.”
In če se je Njegovo delo na zemlji končalo, ga še veliko čaka v nebesih pri Očetu. Odšel je namreč, da bi pri svojem Očetu, v nebesih, pripravil prostor za nas. On je naš zagovornik, je zapisal apostol Janez v svojem prvem pismu.

Slovo, ki ne bo večno
Jezus je ob vnebohodu učencem obljubil, da bo poslal Svetega Duha. Sin je pripravil prostor Svetemu Duhu, da lahko deluje po svetu v polnosti. Toda ob Jezusovem vnebohodu učenci niso čutili veselja samo zaradi obljube prihoda Svetega Duha. Veselili so se dejstva, da bo Jezus znova prišel na svet, in to ne na kakršenkoli način, temveč kot Kralj ob koncu sveta.
Ker je Jezus šel za nas na križ in z vstajenjem premagal smrt, bomo vstali tudi mi. In to zavedanje jih je navdajalo z navdušenjem, ki ni zmoglo biti tiho in čakati v kotu, ampak se je moralo kot dobra novica širiti po vsem svetu.
Vir: ncregister.com

=================================================================

SPPREMEMBE MED BRATI V KLOŠTRU V NOVEM MESTU
Slovenska frančiškanska provinca Sv. križa v Ljubljani je imela letos v aprilu redni kapitelj, ki mu je predsedoval generalni vizitator p. Darko Teperd iz Zagrebške province. Izvoljeno je bilo novo vodstvo: p. Marjan Čuden je postal provincial še za 3 leta; njegovi svetovalci pa so: p. Miran Špelič kot vikar province, p. Bernard Goličnik, p. Niko Žvokelj, p. Christian Gostečnik, p. Pavle Jakop in p. Tadej Strehovec. Vsi prej omenjeni so kot provincialno vodstvo sklenili in 15. maja podpisali naslednjo odločitev, ki zadeva tudi naš samostan: p. Krizostom Komar je postal gvardijan na Brezjah, namesto njega pride v Novo mesto za župnika in ekonoma samostana p. Gregor Kos, ki je bil do sedaj 9 let župnik v Ljubljani v Šiški.

=================================================================

OZNANILA IN POVABILA

• PRAZNIK MARIJE, POMOČNICE KRISTJANOV – MARIJE POMAGAJ: praznujemo ga v torek, 24. maja. Prosimo Marijo Pomagaj, da nam izprosi vse blagoslove.

• PROŠNJI DNEVI: pred slovesnim praznikom Gospodovega vnebohoda obhajamo prošnje dneve, ko prosimo za blagoslov pri delu in odvrnitev naravnih nesreč.

• GOSPODOV VNEBOHOD: v četrtek, 26. maja, mineva 40 dni od velike noči; vabljeni k sveti maši ob 8h in 19h; kot ustanovna sveta maša bo na Gospodov vnebohod tudi na Velikem Slatniku ob 19.30.

• PRAZNIK PRVEGA SVETEGA OHAJILA: 25 otrok iz 3. razreda bo letos pristopilo k prvemu obhajilu. Molimo zanje in njihove družine.

• NAČRTOVANI DOGODKI: za nedeljo, 19. junija, ob 7h je načrtovana mestna telovska procesija (ob 7h sv. maša v stolnici in nato procesija!), za nedeljo 25. junija ob 10h pa zahvalna sv. maša g. Igorja Luzarja ob 25-letnici mašniškega posvečenja.

• GOD BL. ALOJZIJA GROZDETA: obhajamo ga v petek, 27. maja. slovesna sveta maša bo na Zaplazu v soboto, 28. maja, ob 10h. Lepo povabljeni.

• MESTNI ORATORIJ ZA OTROKE: prijavnice so na voljo na spletni strani, oglasni letaki pa na mizicah ob izhodu iz cerkve.

• ISKANJE KUHARICE V SAMOSTANU ZA SOBOTO IN NEDELJO: ponovno se obračamo na vas s prošnjo za kuharico, ki bi bila pripravljena skuhati kosilo za brate ob sobotah in nedeljah. Kdor je pripravljen/a, naj pokliče p. Tomaža.

• ČIŠČENJE CERKVE: sobota, 28. maja, čistijo cerkev starši prvoobhajancev.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.