OZNANILA – 5. velikonočna nedelja – 15. 5. 2022

PDFoznanil

 

Se ljubimo kot bratje?

Zakaj je zvesta bratska ljubezen nekaj tako posebnega, da se jo daje za zgled?
Sorojenci so si značajsko lahko zelo različni. Lahko se razlikujejo v izgledu, lahko so različni v vzkipljivosti, lahko se vsak po svoje odzivajo, lahko imajo povsem različna zanimanja in veščine. Pa vendar jih veže neka posebnost. Rasli so v istem gnezdu in bili deležni podobne vzgoje nepopolnih staršev. Ob njih so se oblikovali vsak na svoj način, drug ob drugem pa so pobrusili najostrejše robove. Če se dva kamna dovolj dolgo drgneta eden ob drugega, postaneta oba gladka in prilegajoča. Nekaj podobnega se zgodi tudi med sorojenci.

Bratje in sestre se poznamo v najslabšem
Bratje in sestre se zares poznamo. Vemo, kje je nekdo najbolj ranljiv in vemo, kje je najbolj trden. Kot otroci smo se v ta mesta najraje »žokali«. Ko si se zaradi česar koli skregal, je bilo iskanje najprimernejše točke, da drugega prizadeneš, nekaj najslajšega. Po drugi strani pa so bile sorojenčeve trdne plati tiste, ki so nam šle mnogokrat najbolj na živce. Naredili bi vse, da bi jih zmečkali. Tako pripravno je, ko se skregaš in imaš »orodje za malo podrezat«. Ker veš, da bo zabolelo. In ker iz svoje izkušnje veš, kako zelo boli. Žalostno je, da nekateri tega otročjega vedenja nikoli ne prerastejo. Da nikoli ne dojamejo, da je tudi med sorojenci na neki točki potrebno samo še spoštovanje in sprejemanje. In ljubezen.

… in najboljšem
Natančno poznamo skupne zarote, vemo kako prija, ko ti nekdo, čisto tvoj, stopi v bran. Vemo za vse skupne lumparije in domislice. Spomnimo se dolgih ur smejanja in šepetanja skrivnosti. Poznamo skrivnosti omar drug drugega in se spominjamo (ali včasih še prakticiramo) kakšne zamenjave, izposoje. Lahko smo si odlični zaupniki tudi v letih, ko se odmaknemo od primarne družine in si ustvarimo svojo. Lahko smo si v pomoč v finančnih težavah, lahko si pomagamo z delom. Sestri, bratu lahko poveš samo en stavek, pa bo razumel vse. Ko bo on v stiski, ga boš čutil ti. Včasih telefon samo pozvoni in veš, kdo je na drugi strani. Sestra, brat.

Dozorevanje v bratstvu
Brat, sestra sta tudi tista, ki lahko najbolj natančno povesta, kako vidita kakšno tvojo veliko težavo. Gledata nekoliko z razdalje, hkrati pa te odlično poznata. Če znata svoje videnje povedati prijazno, a jasno, je tako prijateljstvo lahko vredno več kot suho zlato.

Bratje, sestre, ki nikoli niso delili istega priimka
Imam dve sestri. Ena z menoj deli mamo, očeta in otroštvo, drugo sem našla nekje spotoma v življenju. Obe sta mi, vsaka na svoj način, dragoceni. Prva ve veliko, ker je z menoj odraščala, drugi sem morala o tistih letih pripovedovati. Prva ima ključ do mojih najranljivejših mest, ker jih je odkrila sama, drugi sem zanje povedala. Prva me zna raniti bolj kot kdorkoli drug na svetu, druga velikokrat te rane ponovno odpre in razkuži ter obveže. Oboje boli. Prva z menoj ne dela v rokavicah, ker sva to prerasli, drugi sem jih snela sama, ker obe veva, da je dragoceno, če ti kdo kdaj pove stvari naravnost, brez olepševanja. Tudi če je boleče. Prva je tista, ki mi v stiski vedno priskoči na pomoč in druga me na to spomni. In za obe čutim, da smo del istega »plemena«.

O, da bi zmogli ljubiti!
Vem, v nekaterih družinah, v nekaterih odnosih ne gre lahko. Vem, da se morajo nekateri iz srečanja v srečanje truditi, da vezi ostajajo, da se ne trgajo, da jih ne omadežujejo nesporazumi. Imeti sestro, brata je – imeti zaklad.

Dobri Bog, daj da bi se do globin tega zaklada znali dokopati. Ker, če ne prej, bomo čisto na dnu našli Ljubezen.

Iz portala Iskreni.net Mateja Kropec Šega

============================================

OZNANILA IN OBVESTILA

• OBHAJANJE NA USTA: zadnja navodila naših škofov nam naročajo: Vernike se obhaja na roke. Tisti, ki želijo sveto obhajilo prejeti na usta, naj pristopijo na koncu. Prosimo vas, da to resno in dosledno upoštevate – hvala.

• PRAZNOVANJE ZAKONSKIH JUBILEJEV: bo v nedeljo, 22. maja, ob 11.30. Vabljeni vsi, ki praznujete 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50 in več. Prijave sprejemamo samo še danes, v nedeljo, 15.5.

• ROMANJE DEKLET IN ŽENA: ker na Višarje še ne vozi gondola, smo spremenili smer romanja na Hrvaško, in sicer na otok Košlun in Marijino romarsko svetišče Trsat. Odhod romaric je v soboto, 21. maja, ob 7h iz Kandije. Ceno 60 € poravnajte pred odhodom – HVALA. Avtobus je drugače poln!

• NAČRTOVANI DOGODKI: nedelja, 29. maja – prvo sveto obhajilo; torek, 31. maja – po večerni sveti maši spomin 10. obletnice smrti p. Felicijana; nedelja, 5. junija – zaključek veroučnega leta; sobota, 11. junija – dan samostana, druženje na samostanskem vrtu; sreda, – 15. junija izlet za sodelavce župnije; ni pa še določen datum srebrne maše g. Igorja Luzarja.

• ISKANJE KUHARICE V SAMOSTANU ZA SOBOTO IN NEDELJO: ponovno se obračamo na vas s prošnjo za kuharico, ki bi bila pripravljena skuhati kosilo za brate ob sobotah in nedeljah. Kdor je pripravljen/a, naj pokliče p. Tomaža

• ČIŠČENJE CERKVE: petek, 20. 5. ob 20h: Smolenja vas, Petelinjek, Potov Vrh, Križe in Veliki Slatnik.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.