OZNANILA – 6. nedelja med letom – 13. 2. 2022

PDFoznanila-znotraj

PDFoznanila – zunaj

 

Iz pridige nadškofa Stanislava Zoreta pri sveti maši v Vatikanu (7. 2. 2022)
ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem

8. februarja 1992 sta Slovenija in Sveti sedež uradno vzpostavila diplomatske odnose. To je bil samo po sebi pričakovan sad priznanja samostojne Republike Slovenije s strani Svetega sedeža slab mesec prej, 13. januarja istega leta.

Ob tej priliki smo se zbrali na pomenljivem kraju – na grobu sv. Janeza Pavla II., ki se je za Slovenijo in za njeno prizadevanje na poti v samostojnost osebno zanimal. Zato je tudi močno podprl naša prizadevanja za samostojnost in neodvisnost. Podpora tako Svetega sedeža kakor tudi tedanjega papeža Janeza Pavla II. je bila v tedanjih evropskih okoliščinah nenadomestljiva na poti uveljavljanja Slovenije kot suverene države.

Ko se danes s hvaležnostjo spominjamo naklonjenosti in odločnosti sv. Janeza Pavla II., tudi pozorno poslušamo besede, ki nam jih je namenil. Kot je dejal, je Sveti sedež spremljal oblikovanje naše samostojne države. Pomembno pa je, da se zavedamo, da nam samostojnosti ni nihče podaril. Bog nam je po zgodovinskih okoliščinah dal priložnost, da uresničimo svojo samostojnost, zanjo pa smo se morali odločiti sami.
Čeprav v začetku teh procesov praktično od nikoder ni bilo pozitivnih odzivov, so naša dialoška drža, obenem pa dobra pripravljenost, odločnost in vztrajnost postopoma začele mehčati nenaklonjenost, tako da so nas nazadnje pripeljale do mednarodnega priznanja države, do članstva v Evropski uniji in v Natu.

Najprej je bilo nam samim popolnoma jasno, kdo smo in kaj hočemo. V vseh korakih smo razodevali svojo samobitnost, ki je v veliki meri slonela na naši kulturi. To je poudaril tudi sv. Papež Janez Pavel II. v nagovoru kulturnikom: »Vaša kultura je starodavna in nanjo ste upravičeno ponosni, saj ste prav po kulturi ohranili svojo samobitnost skozi stoletja, ko niste imeli svoje države. Vaša narodna zavest in vaša notranja povezanost sta črpali svojo moč iz jezika in kulture, ki so ju gojili in pospeševali slovenski rodovi v preteklosti. Tudi neodvisnost Slovenije ima navsezadnje svoj temelj v vaši kulturi. Mednarodno priznanje slovenske samostojnosti – Sveti sedež je bil med prvimi, ki je storil ta korak – je v nekem smislu tudi priznanje samobitnosti slovenske kulture kot temeljne prvine narodne istovetnosti.«

V globoki hvaležnosti za veličastno zgodovino, ki smo jo živeli in sooblikovali, naj te misli sklenem z besedami Janeza Pavla II. ob odhodu iz Slovenije: »Bog blagoslovi Slovenijo, njene prebivalce in njihov trud za pravičnost!«

OZNANILA IN POVABILA

• SV. VALENTIN: v ponedeljek, 14. 2., goduje sv. Valentin, ki ga posebej častijo na Potovem Vrhu. Sveta maša za »Valentinovo« bo v nedeljo, 20. 2., ob 10h.

• SVETA MAŠA ZA NOTRAJE OZDRAVLJENJE: bo v četrtek, 17. februarja; po njej sledijo molitve nad posamezniki.

• DEKANIJSKA PRIPRAVA NA KRST: bo v sredo, 16. 2., ob 19h v Šmarjeti; možno je sodelovanje tudi preko Zoom povezave, ki jo najdete na spletni strani župnije.

• PRVOMAJSKO ROMANJE OD 30. 4. DO 1. 5. 2022: pred dvema letoma smo načrtovali prvomajsko romanje na Bavarsko. Zaradi znanih razmer je bilo odpovedano. Zato letos ponovno vabljeni, da poromamo skupaj s sosednjima župnijama. Prijavnice dobite na mizicah ob izhodu. Oddajte jih v župnijski pisarni ali direktno na agencijo. Cena tridnevnega romanja je 299 €.

• PRVA NEDELJA V FEBRUARJU: kot je bilo oznanjeno, bodo odslej vse nabirke na 1. nedeljo v mesecu namenjene za obnovo samostana; tokrat je bilo zbrano 1.558,15 €. Bog Vam povrni za vsak Vaš dar!

• RADIO OGNJIŠČE: Na mizicah ob izhodu je revija PRO, ki povezuje prijatelje Radia Ognjišče. Direktor Franci Trstenjak je v uvodu zapisal: »Iskreno se vam zahvaljujem za vašo zvestobo in dobroto, ki jo razodevate Radiu Ognjišče. Z zahvalo pa seveda povezujem prošnjo: ostanite nam zvesti še naprej in nam po svojih najboljših močeh pomagajte, kakor ste nam do sedaj. Brez vas nas ne bi bilo in brez vas nas tudi ne bo.

• ČIŠČENJE CERKVE: v soboto, 19. 2.: Ragovska ulica, Jakčeva in Maistrova

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.