OZNANILA – 5. nedelja med letom – 6. 2. 2022

PDFoznanila

 

Poslanica svetega očeta Frančiška za 30.
svetovni dan bolnikov (odlomek!)

Dragi bratje in sestre, pred tridesetimi leti je Janez Pavel II. ustanovil Svetovni dan bolnikov, da bi Božje ljudstvo, katoliške zdravstvene ustanove in civilno družbo opozoril na pozornost do bolnih in tistih, ki skrbijo zanje.[

1. Usmiljeni kot Oče
Tema, izbrana za 30. svetovni dan »Bodite usmiljeni, kakor je usmiljen vaš Oče« (Lk 6,36), naš pogled usmerja predvsem na Boga, »ki je Bogat v usmiljenju« (Ef 2,4), ki svoje otroke vedno gleda z očetovo ljubeznijo, tudi kadar se oddaljijo od njega. Usmiljenje je pravzaprav najodličnejše Božje ime, ki njegove narave ne izraža na način priložnostnega občutka, ampak kot moč, ki je navzoča v vsem, kar dela.

2. Jezus, Očetovo usmiljenje
Največja priča Očetove usmiljene ljubezni do bolnikov je njegov edinorojeni Sin. Kolikokrat nam evangeliji pripovedujejo o Jezusovih srečanjih z ljudmi, ki trpijo za različnimi boleznimi! Jezus je »hodil po vsej Galileji. Učil je po njihovih shodnicah in oznanjal evangelij kraljestva. Ozdravljal je vsakovrstne bolezni in vsakovrstne slabosti med ljudstvom« (Mt 4,23). Lahko se vprašamo: zakaj ta posebna Jezusova pozornost do bolnikov, tako da je postala glavno delo v poslanstvu apostolov, ki jih je Učitelj poslal oznanjat evangelij in ozdravljat bolnike? (prim. Lk 9,2).

3. Dotakniti se trpečega Kristusovega mesa
Jezusovo povabilo, naj bomo usmiljeni kakor Oče, dobi poseben pomen za zdravstvene delavce. Mislim na zdravnike, na medicinske sestre, bolničarje, na laboratorijske tehnike, pomočnike in negovalce bolnikov, kakor tudi na številne prostovoljce, ki trpečim darujejo dragoceni čas. Dragi zdravstveni delavci, vaša služba ob bolnikih, ki jo opravljate z ljubeznijo in usposobljenostjo, presega meje poklica in postane poslanstvo. Vaše roke, ki se dotikajo trpečega Kristusovega mesa, so lahko znamenje usmiljenih Očetovih rok. Zavedajte se velikega dostojanstva vašega poklica, kakor tudi odgovornosti, ki jo nosi s seboj.

Dragi bratje in sestre, priprošnji Marije, ki je zdravje bolnikov, izročam vse bolnike in njihove družine. Združeni s Kristusom, ki nosi na sebi vse bolečine sveta, naj najdejo smisel, tolažbo in zaupanje. Molim za vse zdravstvene delavce, da bi bogati v usmiljenju bolnikom skupaj s primernim zdravljenjem nudili tudi svojo bratsko bližino.

===============================================

OZNANILA IN POVABILA

• LURŠKA DEVETDNEVENICA: pred nami je še drugi del naše vsakoletne februarske lurške pobožnosti. Zaključna sveta maša s petimi litanijami ob koncu bo v petek, 11. 2., na sam praznik Lurške Matere Božje. Slovesnost ob 18h bo vodil stiški opat p. Maksimiljan File. Prav lepo povabljeni. Hvala Zvonetu in Meti BLAŽIČ za okusno okrasitev naše cerkve in Lurške kapele. Hvala orqanistki Snežki, ki je vsak dan spremljala ljudske pesmi in še dodala orgelsko skladbo ob koncu svete maše. V torek po sveti maši bo Snežka izvedla še krajši orgelski koncert. Hvala tudi Frančiškanskemu župnijskemu pevskemu zboru, ki je prepeval na začetku in ob koncu devetdnevnice. Hvala vsem za molitve in darove pri sveti maši.

• SVETA MAŠA ZA NOTRAJE OZDRAVLJENJE: bo tokrat četrtek, 17. februarja.

• PRVOMAJSKO ROMANJE OD 29. 4. DO 1.5. 2022: pred dvema letoma smo načrtovali prvomajsko romanje na Bavarsko. Zaradi znanih razmer je bilo odpovedano. Zato letos ponovno vabljeni, da poromamo skupaj s sosednima župnijama. Prijavnice dobite na mizicah ob izhodu. Oddajte jih v župnijski pisarni ali direktno na agencijo. Cena tridnevnega romanja je 299€.

• OTROCI ZA OTROKE: v Adventni akciji 2021 so otroci zbrali 484,50 € v 15 nabiralnikih, ki so bili prinešeni k jaslicam – BOG POVRNI!

• ANTONOVO ŽEGNANJE NA SLATNIKU: za cerkev je bilo zbrano 949,52 €. Bog povrni. Pričenjamo zbirati sredstva za obnovo drugega stranskega oltarja!

• ČIŠČENJE CERKVE: v soboto, 12. 2., čistijo farani iz: Belokranjska cesta, Gotna vas, Ob potoku in Jedinščica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.