OZNANILA – 4. postna nedelja – 27. 3. 2022

SONY DSC

PDFoznanil

Pogosta vprašanja in odgovori o sinodi 2021–2023

II. sklop: Sodelovanje

Kdo lahko sodeluje pri sinodi?
V sinodalnem dogajanju lahko sodeluje vsak, ki želi pomagati Cerkvi, da bi bolje hodila skupaj. Vsak bo največ prispeval s svojim iskrenim pogledom na življenje Cerkve in s svojim aktivnim doprinosom v skupnosti.

Ali moram za sodelovanje na sinodi redno hoditi k sveti maši?
Ne, saj sinoda želi zajeti čim širši krog ljudi – vernih in nevernih.

Ali lahko v sinodi sodelujejo tudi tisti, ki niso krščeni?
Tudi nekrščeni so povabljeni k sodelovanju. Pogled na Cerkev od tistih, ki gledajo od zunaj, bo samo obogatil vizijo prihodnosti Cerkve.

Na kakšen način lahko dam svoj prispevek k sinodi?
Najbolje je, da se zberete v skupini in se pogovorite o sinodalnih vprašanjih – kako vidite Cerkev. Kratek pisni prispevek potem pošljite na naslov tajništva sinode v vaši škofiji ali na ravni SŠK.

Kakšni so pogoji za sodelovanje v sinodi?
Posebnih zunanjih pogojev ni. Pri podajanju mnenj pa je potrebno ohraniti konstruktivno držo, se pravi tako, ki želi pomagati. Zato je dobro pri sinodalnih pogovorih prositi za navdih Svetega Duha.

Kaj pa, če imam občutek, da me cerkvene ustanove ne poslušajo?
Vabimo vas, da svoje mnenje preverite v skupini prijateljev. Skupaj izdelajte kratek povzetek glavnih misli. Če imate občutek, da vas ne posluša cerkvena ustanova, ki vam je najbližje, lahko vaš povzetek pošljete na drugo ustanovo po običajnem vrstnem redu: župnija, škofija, škofovska konferenca, Tajništvo za sinodo v Rimu. Vsaka ustanova ima posebno tajništvo. V tokratni sinodi lahko tudi preskočite kakšno stopnjo.

Kje so objavljeni kontakti tajništev za sinodo?
Generalno tajništvo sinode v Rimu ima kontakte objavljene na spletni strani https://www.synod.va/en.html.

Kontakti sinodalnih tajništev so objavljeni na spletni strani posameznih škofij in Slovenske škofovske konference.
Za referenta v sklopu vaše župnije se pozanimajte pri domačem župniku. Lahko se obrnete preko e-pošte: ssk-sinoda@rkc.si.

MISIJON PO RADIU OGJNJIŠČE OD 3. DO 9. MARCA – VABLJENI K SPREMLJANJU!

**************************************************************************

OZNANILA IN POVABILA

• POST 2022: vabljeni k molitvi križevega pota vsako nedeljo ob 18.30; v torek,
29. 3., moli Župnijski pastoralni svet, v petek, 1. 4., pa 7. razred.

• KRIŽEV POT DRUŽIN S POTOVEGA VRHA NA VELIKI SLATNIK: po dveh letih premora želimo letos, v nedeljo, 3. 4., ob 15h ponovno izpeljati naš tradicionalni križev pot. Družine povabljene, da se čimprej prijavite k sodelovanju p. Krizostomu. Tekst je že pripravljen.

• NOČNO ČEŠČENJE NAJSVETEJŠEGA: »Noč ima svojo moč!«, pravi pregovor. Lahko ga razumemo tudi pri napovedi nočne molitve. Vabljeni, da se pridružite molivcem, ki bodo dežurali od petka, 1.4., po večerni sv. maši, na soboto, 2.4., do jutranje. Molite bo potekala v Lurški kapeli. Če kdaj, potem so sedanji časi klic k pomnožitvi molitve.

• KAPITELJ SLOVENSKE FRANČIŠKANSKE PROVINCE: od ponedeljka, 28. 3., do petka, 1. 4., bo na Viču v Ljubljani potekal kapitelj naše province. Izvolili bomo novo provincialno vodstvo in sprejeli usmeritve za naslednjih 6 let. Prvi dan bo prisoten tudi generalni minister. Dogajanje podprite z molitvijo!

• ROMANJI NA BAVARSKO IN NA DUNAJ: še so prosta mesta na avtobusu. Ob izhodu dobite prijavnice. Letos mineva 500 let od smrti prošta in škofa Jurija Sladkonje, ki je bil prvi škof na Dunaju. Zato novomeška škofija organizira romanje na Dunaj od 25. do 27. 4. Lepo povabljeni na obe romanji.

• OLJČNE VEJICE: bodo na voljo prihodnjo nedeljo, 3. 4.

• ČIŠČENJE CERKVE: sobota, 2. 3.: Ulice: Marjana Kozine, Jurčičeva, Levstikova, Stritarjeva in Tavčarjeva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.