OZNANILA – 5. postna nedelja – 3. 4. 2022 – TIHA

PDFoznanil

Pogosta vprašanja in odgovori o sinodi 2021–2023

III. sklop: cilji in vsebina

Kaj je cilj škofovske sinode?
Cilj je skupno razločevanje poti, da bi bili vedno bolj sinodalna Cerkev.

K čemu nas vabi sinoda?
Sinoda nas vabi na skupno pot poslušanja in iskanja vizije za prihodnost Cerkve.

Kaj bo novega prinesla sinoda?
Sinoda želi sprožiti večje medsebojno sodelovanje v Cerkvi.

Kaj bo drugače po škofovski sinodi?
Sadovi sinode se bodo poznali v vsaki skupnosti posebej. Bolj ko bomo pripravljeni poslušati drug drugega, več sadov bomo odnesli.

Ali bodo med sinodo prišla kakšna navodila od zgoraj?
Sinoda je proces poslušanja, kjer vsakdo lahko pove svoje mnenje. Zato ni posebnih navodil od zgoraj, temveč se pričakuje mnenje od spodaj.

Katera so sinodalna vprašanja?
Temeljno sinodalno vprašanje se glasi: Kako se danes v naši krajevni Cerkvi uresničuje »skupna hoja« v oznanjevanju evangelija? H katerim korakom nas vabi Sveti Duh, da bi v tej »skupni hoji« rasli? Poleg tega nam sinoda postavlja 10 podvprašanj med drugim tudi o: iskrenosti poslušanja in pogovora, soodgovornosti in sodelovanju, dialogu z družbo, o razločevanju in odločanju.

Kje lahko najdem več informacij o škofovski sinodi?
Temeljne informacije so podane v dveh osnovnih dokumentih: Pripravljalni dokument in Vademekum. Oba dokumenta in druga gradiva lahko najdete na spletni strani SŠK in na spletnih straneh slovenskih škofij.

https://katoliska-cerkev.si/oznaka/skofovska-sinoda

***************************************************************
OLJKE – CVETNA NEDELJA

Kot prejšnja leta, boste tudi letos mogli dobiti oljčne vejice, ki bodo blagoslovljene prihodnjo nedeljo, 10. 4., pri vseh svetih mašah. Dar za vejico je namenjen župnijam v naši slovenski Istri. Slovesen blagoslov oljk in drugega zelenja bo prihodnjo nedeljo, 10. 4., ob 10h na trgu pred cerkvijo; nato sledi sveta maša s poslušanjem pasjona.

VABLJENI K SVETI SPOVEDI VSAK DAN MED SVETO MAŠO, ZJUTRAJ IN ZVEČER. V ČASU VEROUKA BODO V TEM TEDNU PREJELI SVETO SPOVED VEROUČENCI IN VEROUČENKE.

SPOVEDNI DAN BO V PETEK, 8. 4., OD 7.30 DO KONCA VEČERNE SV. MAŠE.

RADIJSKI MSIJON PO RADIU OGNJIŠČE BO OD 3. DO 9. APRILA – VABLJENI K POSLUŠANJU!

******************************************************************
OZNANILA IN POVABILA

• POST 2022: vabljeni k molitvi križevega pota vsako nedeljo ob 18.30; v torek,
5. 4., molijo zakonci iz zakonskih skupin in v petek, 8. 4., pa 5. razred.

• SAKRALNI KONCERT V OKVIRU SAKRALNEGA ABONMAJA: NOVO ROJSTVO – Stolna cerkev sv. Nikolaja, 3. 4. 2022, ob 18:00. Nastopajoči: Marko Erzar – bariton, Gregor Ravnik – tenor, Sabina Gruden – mezzosopran, Gaja Sorč – sopran in Nikola Varžić – organist – LEPO VABLJENI!

• BREZPLAČNA PRAVNA POMOČ: četrtek, 7. 4., od 16h do 17h. Odvetnica je na voljo tistim, ki res potrebujejo pomoč in si tega ne morejo privoščiti po uradni poti. Lahko se prijavite v župnijski pisarni ali samo pridete.

• SVETA MAŠA IN SREČANJE ZA BOLNIKE: minuli dve leti ni bilo srečanja za ostarele in bolne, ki ga je pripravljala Župnijska karitas. Letos to srečanje bo in sicer v soboto, 9. aprila, ob 15h; ob 14.30 bo v cerkvi molitev rožnega venca, sledi la bo sveta maša, med katero bo podelitev zakramenta bolniškega maziljenja. Omogočite svojim bližnjim, ki so bolni in težko pridejo vsako nedeljo v cerkev, da tokrat pridejo. Če rabite prevoz in dostop do cerkve, pokličite župnika.

• OBISK BOLNIKOV NA DOMU: duhovniki smo pripravljeni pred velikonočnimi prazniki priti k bolnikom na dom, zato prosimo, da jih prijavite in jim tako omogočite prejem svetih zakramentov, ki so dani za okrepitev in ozdravljenje.

• ROMANJE NA BAVARSKO: prostih je še par mest. Ob izhodu dobite prijavnice.

• ČIŠČENJE CERKVE: sobota, 9. 4.: Ulice: Ivana Roba, Drejčetova pot, Pot na Gorjance, Na lazu, Knafelčeva in Avšičeva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.