OZNANILA – 27. nedelja med letom, 4. 10. 2020 – FRANČIŠKOVA IN ROŽNOVENSKA

PDFoznanila

Pismo provinciala za praznik sv. Frančiška

 

SLOVESNI PRAZNIK SV. FRANČIŠKA ASIŠKEGA

4. oktobra obhajamo god sv. Frančiška Asiškega, ki je za nas, frančiškane, in tudi sestre in brate, ki se z nami družite, slovesni praznik. Letos pride praznovanje godu na nedeljo. Glede na čase, katere živimo, je sv. Frančišek še kako aktualen. Nagovarja nas k ponižnosti, skromnosti, spoštovanju drugega in varovanju stvarstva, ki je ustvarjeno od Stvarnika. Naš provincial p. Marjan Čuden takole zaključuje pismo ob letošnjem prazniku:
»Bratje in sestre, zahvaljujem se vam za vašo bližino. Hvala vam, ker se žrtvujete za nas in hvala, ker nas podpirate. Hvaležni smo vam za vašo pomoč pri našem delu. Naj vam Bog, ki je Najvišje dobro, vso vašo naklonjenost in prijateljstvo bogato povrne! Vsemogočni Bog, navzoč v vsem stvarstvu, ki s svojo nežnostjo obdaja vse, kar biva, naj vam pokaže svoj obraz, naj razveseljuje vaša srca, naj vas napolni z močjo svoje ljubezni, naj vas napolni z mirom, da boste lahko živeli kot bratje in sestre med seboj, naj vas napolni s svetlobo vere, da boste postali žarki njegovega sonca ljubezni! Naj vas Bog blagoslavlja in varuje!«

TEDEN ZA ŽIVLJENJE
V tednu, ki je pred nami, od 4. do 11. oktobra, obhajamo Teden za življenje. Letos pod geslom: »Da bi si bili dobri sopotniki na poti v prihodnost« (dr. Alojzij Šuštar). Nekaj misli:
»Človek je bitje, ki je na poti. Na poti uresničevanja življenjskega smisla, cilja, upanj in sanj. Na tej poti so človeku dani drugi, kot sopotniki. Na tej poti tudi sami iščemo druge. Učimo se živeti drug z drugim. Učimo se živeti za Drugega. Kakor pšenični klas.
Ko letos mineva 100 let od rojstva dr. Alojzija Šuštarja, njegova duhovna dediščina zelo aktualno nagovarja vse nas, ki živimo v skupni deželi pod Triglavom. On, ki je bil »kakor velik pšenični klas, iz katerega se na vse strani vsipajo zrna za novo rast« (Alojz Uran).

BLAGOSLOV DOMA
“Objavljamo molitveni obrazec za blagoslov in zaščito vaših hiš, vrtov in posestev. Vsi lastniki (pa tudi najemniki) naj zmolijo ti molitvi in vse blagoslovijo z eksorcistično vodo in soljo. Na vsa zunanja okna in vrata naj s prstom (palcem) napravijo križ z eksorcističnim oljem (biti mora olivno). V ta namen bomo tudi napravili eksorcistični blagoslov soli, vode (nekaj soli stresemo v vodo), olja in kadila ta četrtek, 8. 10. pri maši ob 19h, ki je za notranje ozdravljenje.”
BLAGOSLOV: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha, Bog Oče, po svojem ljubljenem Sinu Jezusu Kristusu, ki je na križu prelil svojo kri, da bi nas rešil, na priprošnjo Brezmadežnega Marijinega srca posvečam naš samostan (hišo, stanovanje, domovanje) Tebi, da bi bil (bila, bilo) pod zaščito Svetega Duha za čas prečiščevanja.

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE CERKVE
10. 10.: Ragovska ul., Jakčeva in Maistrova.

OBVESTILA IN POVABILA

• VERSKI TISK: Nova tiskana Kloštrska oznanila in ostali verski tisk so na razpolago na mizicah ob izhodih.

• OKTOBRSKA SEJA ŽPS: Članom in članicam ŽPS se je podaljšal mandat do pomladi 2021; naslednja seja je v ponedeljek, 5. 10., ob 20h.

• SREČANJE SODELAVCEV KARITAS: bo v torek, 6. 10., po večerni sv. maši.

• ŠKOFIJSKA KARITAS NOVO MESTO: je v Baragovem zavodu pridobila res lepe prostore, ki jih želijo čim bolj približati predvsem starejšim ljudem, ki imajo željo po večji socializaciji, izobraževanju in preprostemu druženju. »Dnevna soba«, kakor so jo poimenovali, je prostor, ki res želi zaživeti kot dnevna soba, ki jo poznamo skoraj v vsaki hiši ali stanovanju. Trenutno program obsega tri delavnice: Ponedeljek za dober začetek, Dopoldne z Marjanom in Veseli petek. Zloženke so na mizicah ob izhodu.

• DAN ROŽNEGA VENCA PRI MARIJI POMAGAJ NA BREZJAH: Na praznik Rožnovenske Matere Božje, 7. oktobra 2020, bodo Radio Ognjišče in bratje frančiškani z Brezij pripravili pri Mariji Pomagaj na Brezjah Dan rožnega venca med 18. in 21.00. V tem času bo molitev vseh štirih delov rožnega venca in sv. maša, ki jo bo vodil stiški opat p. Maksimilijan File OCist.

• PREDAVANJE O ZGODOVINI ROŽNEGA VENCA: Prihodnjo nedeljo, 11. 10. ob 18h v stolni cerkvi v Nove mestu. Predaval bo dr. Matija Ogrin. Vabljeni

• KATEHUMENI: Nova skupina, ki se pripravlja na prejem manjkajočih zakramentov, pričenja z delom danes, 4. 10., ob 20h. Še se lahko priključite.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.