OZNANILA – 26. nedelja med letom, 27. 09. 2020

PDFoznanila

 

NA POTI DO OLTARJA – BL. ANTON M. SLOMŠEK

Vsako leto je prvi jesenski mesec zaznamovan s praznovanjem godu velikega Slovenca: bl. Antona Martina Slomška, ki je bil v 1. polovici 19. stoletja pogumen pastir vsem »ovcam« – vernikom, katerim je bil poslan. Šel je po poti od priljubljenega kaplana, modrega župnika, bistrega in iznajdljivega šolnika, do izredno pogumnega, v Boga zazrtega škofa. Napisal je veliko preprostih in modrih besed ter nam zapustil marsikatero ljudsko pesem, ki še danes poboža in razveseli srce. Po pravici smo lahko zato Slovenci ponosni na njega. Predvsem pa se mu moremo in moramo vedno znova priporočati, saj se zgodovina ponavlja. Kot v Slomškovem času, je tudi danes ogrožen naš slovenski jezik, ogrožena je naša domovina in ne nazadnje je ogrožena naša vera zaradi mlačnosti in brezbrižnosti nas, kristjanov. Škof Slomšek je zato s svojimi mislimi in spodbudami še kako aktualen za današnji čas. Molimo in prosimo, da bo Slomšek čimprej prištet med svetnike!
Bl. Anton M. Slomšek, prosi za nas!

Danes popoldne, 27. septembra, ob 15 h, bo na Bizeljskem, kjer je bil Slomšek kaplan, najprej molitvena ura in nato ob 16h sv. maša. Pod geslom: Domovina – naša ljuba mati.

KATEHUMENI
Vsako leto krstimo kar nekaj otrok staršem, ki jim manjkajo zakramenti krščanskega uvajanja; enim manjkajo vsi, drugim morda samo sv. birma. Tudi se zgodi, da se dva poročita, ko eden od zaročencev ni kristjan ali mu manjka kakšen od zakramentov. Živeti krščanstvo pomeni, da ga živimo iz polnosti zakramentov. Zato toplo povabljeni, da se pridružite skupini tisti, ki vam manjka zakrament krščanskega uvajanja: krst, obhajilo in birma. Skupina prične z delom v nedeljo, 4. 10. ob 20h. Obvestite se med seboj. Eni bi radi zakramente pridobili na hitro, v kratkem času. Pri nas traja katehumenat dobro leto.

SREČANJE ZA FANTE IN MOŽE
Prvo srečanje v novem pastoralnem letu bo v torek, 29. 9., ob 20h, v Lenartovi dvorani. Dragi očetje, fantje in možje, toplo povabljeni!

ZAKONSKI JUBILANTJE
Dragi zakonci, ki letos obhajate zakonske jubileje, vabljeni, da se še danes prijavite za praznovanje, ki ga obhajamo v župniji prihodnjo nedeljo, 4. 10., ki je Frančiškova in Rožnovenska. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni. Med sv. mašo v cerkvi, ob 11.30, bo preprosto praznovanje z obnovitvijo obljub in po maši, če bo lepo vreme, druženje na samostanskem vrtu.

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE CERKVE
3. 10.: Belokranjska c., Gotna vas, Ob potoku in Jedinščica.

OBVESTILA IN POVABILA

• VERSKI TISK: Nova tiskana Kloštrska oznanila in ostali verski tisk so na razpolago na mizicah ob izhodih.

• PRAZNIK NADANGELOV: Praznik praznujejo v torek, 29. 9. nadangeli Mihael, Gabrijel in Rafael. Slovesno, s celodnevnim češčenjem Najsvetejšega in sklepno sv. mašo ob 18h, praznuje »Mati« naše župnije – Župnija Šmihel.

• ROŽNOVENSKI MESEC: 10. mesec v letu, oktober, je Marijin mesec, imenovan ROŽNOVENSKI – 7. 10. obhajamo praznik Rožnovenske Matere Božje. »Molite, molite, molite!« kliče Marija na romarskih poteh. Njej je ljuba molitev rožni venec, ki je preprosta molitev, katera nam more pomagati, nas umirja in posvečuje. Molimo jo radi, z veseljem, doma ali v cerkvi!

• PRVI DNEVI OKTOBRA: Četrtek pred prvim petkom (1. 10. ), prvi petek (2. 10.) in prva sobota (3. 10.) so dnevi, ki nas vabijo, da pobožno prejmemo zakramenta sveto spoved in obhajilo; zakramenta, ki hranita naše krščansko življenje in nam pomagata rasti v svetosti. Lepo vabljeni vse tri dni k molitvi pred Najsvetejšim pol ure pred večerno sv. mašo.

• TRANZITUS: Dan pred praznikom sv. Frančiška Frančiškovi bratje skupaj z verniki obhajamo obred prehoda (smrti) sv. Frančiška. Ta obred imenujemo TRANZITUS ali PREHOD iz minljivega v neminljivo življenje. Obhajali ga bomo torej v soboto, 3. oktobra, po večerni sveti maši.

• FRANČIŠKOVA NEDELJA: Prihodnja nedelja, 4. oktobra, ki je prva v mesecu, je Frančiškova in Rožnovenska. Pri sveti maši bomo brali pismo našega provinciala. Mašna nabirka pa je za mlade frančiškane v vzgoji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.