OZNANILA – 25. nedelja med letom 2022

OZNANILA v PDF

NEDELJA, 18. september ob 15. uri – NEDELJA SVETNIŠKIH KANDIDATOV ljubljanske metropolije – nadškofa Antona Vovka, škofa Janeza Frančiška Gnidovca, škofa Friderika Baraga, profesorja Antona Strleta in duhovnika Andreja Majcna – bomo letos obhajali v ljubljanski stolnici. V ospredju praznovanja bo lik Božjega služabnika nadškofa Antona Vovka; 70 let namreč mineva od zažiga v Novem mestu.

Škof Vovk se je 20. januarja 1952 iz Ljubljane z vlakom odpeljal proti Novemu mestu, da bi v župniji Stopiče blagoslovil obnovljene orgle. Že med vožnjo do Novega mesta je bil v enem izmed predorov polit s smrdljivo mastno tekočino. Ko je vlak prispel do novomeške železniške postaje, je škof skupaj s spremstvom izstopil. Tam je bila zbrana množica protestnikov, ki je škofa pričela zasramovati in z njim fizično obračunavati. Divja množica ga je potisnila nazaj na vagon in ga obkolila. Nekdo iz množice ga je ob vzklikih »Ubijmo hudiča!« polil z bencinom in zažgal. Škofova suknja je pričela goreti z močnim modrim plamenom ter mu močno ožgala obraz. Ob krikih množice: »Zgori, hudič! Crkne naj hudič!«, se je boril s plameni, odvrgel goreči plašč ter pogasil goreči kolar iz celuloida, ki mu je povzročil še posebej hude opekline. Posledica tega je bila močna brazgotina na vratu, ki ga je spremljala do smrti in je bila vidno znamenje njegovega mučeništva. V vagon je nato vstopil miličnik, ki je škofa napotil v čakalnico z obljubo, da ga bo zavaroval pred množico. Kalvarija se je tam nadaljevala, saj je množica izmučenega škofa prisilila, da je stopil na mizo, kjer so ga zasramovali. Uro in pol po prihodu vlaka na postajo, je prišla Uprava državne varnosti (UDV) in škofa napotila nazaj na vlak, češ da ga bodo varovali pred demonstranti. Ti so nato ovirali prihod zdravnika, kasneje pa tudi avto, s katerim so hoteli škofa pre-peljati v bolnišnico, tako da se je moral z vlakom vrniti v Ljubljano in šele nato poiskati zdravniško pomoč. Vse dogajanje v Novem mestu je trajalo kar štiri ure in pol, pri čemer nihče, niti policija niti organi UDV, ni izvedel nobenega ukrepa zoper naščuvano in razjarjeno množico. Ko se je zaradi opeklin zdravil v bolnišnici in bil zaradi posledic večkrat napol nezavesten, ga je na bolniški postelji dvakrat zasliševala UDV.

Molitveni uri bo sledilo  somaše-vanje, ki ga bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Po sveti maši bo še kratka pred-stavitev beatifikacijskih postopkov.

 

NEDELJA, 25. september ob 10h: pri družinski maši sodelujejo veroučenci 7. razreda in njihovi starši.

 

*************************************

 

ČIŠČENJE CERKVE

  1. september: Smolenja vas, Petelinjek, Potov Vrh, Križe in Veliki Slatnik

 

==============================================

OZNANILA IN POVABIILA

 

  • SVETOPISEMSKE URICE (SPU) za otroke od 3 do 6 let – informativno srečanje za starše bo v sredo 21. septembra ob 16.45 v Baragovem zavodu v Šmihelu, nadaljnja srečanja otrok bodo vsako sredo ob 16.45. Več informacij  dobite pri s. Mariji Zabret, na tel. 031574616.

 

  • KATEHUMENAT – začetek nove skupine za pripravo na zakramente uvajanja v krščansko vero (sv. krst, obhajilo in birma) bo v nedeljo, 2. oktobra ob 20h v Lenartovi dvorani. Obvestite in povabite iskalce Kristusovega veselega oznanila!

 

  • MESTNO ROMANJE NA BREZJE bo v nedeljo, 16. oktobra Ob 15h bo molitvena ura, ki jo oblikuje župnija Novo mesto – sv. Janez, ob 16h pa sveta maša, pri kateri bo pridigal naš nekdanji župnik in sedanji gvardijan brezjanskega samostana p. Krizostom Komar, s katerim se bomo lahko ob tej priložnosti tudi osebno srečali. Prispevek za avtobusni prevoz bo 12€/osebo, odhod iz Novega mesta pa bo ob 13h. V pisarni že zbiramo prijave!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.