OZNANILA – 24. nedelja med letom, 13. 09. 2020

PDFoznanila

S KRIŽEM NA POT

V ponedeljek, 14. 9., obhajamo praznik Povišanje sv. Križa. Za našo Frančiškansko provinco sv. križa je to slovesni praznik, saj nosi provinca ime po tem prazniku. Bog je bil pribit na les križa. Veliki petek smo letos obhajali obloženi še z enim »križem«, ko nismo mogli priti k obredom v Cerkev in smo morali vse spremljati po internetu ali televiziji. Križev – preizkušenj resnično ne zmanjka. Pogosto se križi kar nalagajo, vedno več jih je; ali, ko se enega znebimo, že drug pride. Vendar Jezus Kristus je s prostovoljnim in darovanim trpljenjem na križu, križ povzdignil in premagal. Zaradi Jezusa je tako križ postal drevo življenja. Kristjan si ne more predstavljati življenja brez križev, zato je potrebno v molitvi prositi, da bi mogli prejeti križ objeti in ga nositi skupaj s Kristusom. Seveda to ni lahko, je pa edino pravilno in za naše zveličanje potrebno.
Današnji godovnjak sv. Janez Zlatousti, carigrajski škof in cerkveni učitelj, je zapisal: »Veliko neviht in viharjev nam grozi, a se ne bojimo, da bi nas zrušili, ker smo postavljeni na skalo. Naj besni morje, skale ne bo premaknilo. Naj se dvigajo valovi, ne bodo potopili Jezusovega čolna. Česa naj se torej bojimo? Smrti? Meni je življenje Kristus in smrt dobiček. Mogoče izgnanstva? Gospodova je zemlja in kar jo napolnjuje. Zaplembe premoženja? Nič nismo prinesli na svet, tudi odnesti ne moremo nič. Zaničujem grožnje tega sveta in njegovim dobrinam se posmehujem. Ne bojim se uboštva, ne hrepenim po bogastvu, ni me strah smrti, ne želim si življenja, razen – da bi vam koristil. Zaradi tega omenjam sedanja dogajanja in vas prosim, ne izgubite zaupanja.«

Ne bojmo se torej križa in preizkušenj, saj nas Bog prav po križu odrešuje in ljubi. Molimo in prosimo, da bi imeli dovolj moči in spoznanja ob premagovanju vsega hudega!

MLADINA
V naši župniji je kar nekaj mladih, ki vsako leto zaključijo zakrament sv. birme. Za vse mlade je možnost tudi mladinska skupina, ki se dobiva ob sredah, ob 20. uri. Vodi jo p. Tomaž, ki vas z veseljem pričakuje.

ZAKONSKI JUBILANTJE
Dragi zakonci, ki letos obhajate zakonski jubileje. Vabljeni, da se prijavite za praznovanje, ki ga želimo imeti v župniji na Frančiškovo in Rožnovensko nedeljo, 4. 10. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni.

ZAKONSKE SKUPINE
Tudi zakonske skupine v župniji pričenjajo s svojimi srečevanji. Vabljeni novi zakonski pari, da se oglasite p. Krizostomu, ki vas bo usmeril naprej.

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE CERKVE
19. 9.: Ul. Marjana Kozine, Jurčičeva, Levstikova, Stritarjeva in Tavčarjeva.

 

OBVESTILA IN POVABILA

• VERSKI TISK: Nova tiskana Kloštrska oznanila in obilje verskega tiska najdete ob izhodu iz cerkve.

• ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR: je tudi pričel z rednimi vajami ob sredah, ob 19.30, in redno prepeva ob nedeljah ob 8.30. Vabljeni novi pevci, še posebej ste dobrodošli tenorji in basi. Kdor poje, dvakrat moli!

• MLADINSKI IN OTROŠKI ZBOR: Mladinski in otroški zbor vabita mlade in otroke, da se jim pridružite. Vaje so ob petkih ob 16h in za otroke ob 17h.

• MINISTRANTI: Vsako leto vabimo dečke, da se pridružijo ministrantskim vrstam; eni pričnejo že v 1. razredu, drugi kasneje. Lepo je videti pri maši, ko duhovniku pomagajo strežniki ter tako na viden način obogatijo liturgijo. Vaje so ob petkih ob 17.45.

• SVETOPISEMSKA – BIBLIČNA SKUPINA: Branje in spoznavanje Svetega pisma je za nas, kristjane, zelo pomembna naloga. V pomoč je lahko tudi biblična skupina, ki se v naši župniji srečuje ob ponedeljkih po večerni sveti maši. – VABLJENI!

• KATEHUMENI: Komur manjkajo zakramenti krščanskega uvajanja: krst, obhajilo in birma, se lahko pridruži novi skupini, ki prične z delom v nedeljo, 4. 10. ob 20h. Obvestite se med seboj.

• STIČNA MLADIH: Prihodnjo soboto, 19. 9., bo na različnih krajih po Sloveniji potekala letošnja 39. Stična mladih. Prijavnica je dosegljiva do danes, 13. septembra 2020, na sticna.net. MLADI, POHITITE!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.