OZNANILA – 23. nedelja med letom 2022

OZNANILA v PDF

»Dragi kateheti, katehisti in katehistinje, starši in otroci!

Vabilob na začetku novega katehetskega leta je, da postajamo učenci sinodalnosti: da se med seboj pozorno poslušamo in se tako učimo iskrenega pogovora. K temu je še posebej povabljena kateheza za mlajše, mlade in odrasle. V prvi vrsti ne gre za pouk o tem, temveč za prenašati »sinodalni način v življenje«. V ta način vstopamo z molitvijo in poslušanjem Božje besede.

Navedena raznolikost občestva je zahtevna in izzivalna. Smiselno je ohranjati, kar je dobrega, a hkrati v odprtosti sprejemati nove razmere, se v njih učiti in skupaj razločevati zrnje od plev. Pomembno je, da vemo, kam želimo priti. Najprej sami, potem pa znotraj občestev, katerih del smo. Pri določanju smeri naj nam bo v pomoč Slovenski katehetski načrt. V njem ni receptov, so pa v njem smerokazi, kako graditi osebni odnos z Jezusom Kristusom na posameznih stopnjah rasti v veri.

Pri krstu je bilo v nas položeno seme Božjega življenja. Da iz semena nastane sad, sta potrebna rast in zorenje. Kateheza pomembno prispeva k razvijanju tega semena – Božjega daru vere, ki smo ga prejeli. Opažam, da so otroci zelo zasedeni z zunajšolskimi dejavnostmi. Te imajo za cilj razvijati sposobnosti na posameznih področjih. Kateheze ne smemo postaviti na isti nivo z drugimi dejavnostmi, saj ne daje zgolj sposobnosti za eno od področij življenja, ampak daje smisel in pomen vsem drugim področjem in s tem odgovor na dar krsta, ki smo ga prejeli in ki lahko da polni smisel človekovemu življenju.

Želim, da to novo katehetsko leto vzamete kot dar, kot nov izziv in priložnost.

Sveti Duh, vodi nas, bodi doma v naših srcih; pokaži nam pot, po kateri naj gremo, in kako naj hodimo po njej

Nadškof msgr. Alojzij Cvikl DJ,

predsednik SKU

 

Škofijski molitveni dan za nove duhovne poklice

bo v soboto, 10. septembra 2022 potekal pod geslom »Pojdi in popravi mojo Cerkev« v romarski cerkvi Marijinega vnebovzetja na Zaplazu:

– ob 9.00 molitvena ura,

– ob 10.00 sveta maša.

*************************************

ČIŠČENJE CERKVE : september: Mali Slatnik, Mala in Velika Cikava, ulice: Milana Majcna, Ilke Vaštetove in Slančeva

==============================

OZNANILA IN POVABILA

  • MAŠNE NAMENE za oktober sprejemamo po jutranji in večerni maši. 
  • OTROŠKI, MLADINSKI IN ŽUPNIJSKI ZBOR k pevskim vajam (glej urnik skupin!) in sodelovanju pri nedeljskih mašah vabijo nove pevke in pevce z besedami psalmista: »Hvalite Boga v njegovem svetišču!« (Ps 150) 
  • NEDELJSKA MAŠA OB 11.30 se po poletnih počitnicah znova vrača na redni spored – od 4. septembra dalje! 
  • SESTANEK KATEHETOV bo v nedeljo, 4. septembra ob 20h. 
  • PRVA SEJA ŽPS bo v ponedeljek, septembra ob 20h. 
  • VPIS K VEROUKU za vse razrede bo v četrtek, 8. in v petek, 9. septembra od16h do 18h v prostorih Lenartovega doma.
  • STIČNA MLADIH bo potekala v soboto, 17. septembra Letošnje geslo je: Izberi vihar (prim. Mt 14,22-33). Cena vstopnice v predprodaji je 10€, na dan Stične pa 12€. Predprodaja poteka preko spletne trgovine Katoliške mladine. Iz Novega mesta bo peljal posebni avtobus – dijaki in študenti, prijavite se p. Tomažu ali p. Gregorju do 10. septembra!

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.