OZNANILA – 2. velikonočna nedelja – 24. 4. 2022 BELA in NEDELJA BOŽJEGA USMILJENJA

PDFoznanil

Velikonočna poslanica nadškofa Stanislava Zoreta

Gospod Jezus, potrebujemo tvoje vstajenje. Potrebujemo ga bolj, kot puščava potrebuje vodo, bolj kot lačni potrebuje kruh, bolj kot noč potrebuje jutro.
Gospod, potrebujemo tvoje vstajenje, ker smo s svojo sebičnostjo zemljo spremenili v goro križev in nanje pribijamo ljudi, vse ljudi, brez razlike.
Gospod, potrebujemo tvoje vstajenje, ker nas trpljenje vedno manj boli. Res je, da dvomimo o njegovem smislu, da si ob njem postavljamo vrsto vprašanj, nehalo pa nas je boleti. Rane naših bratov in sester po svetu niso več naše rane. Postale so novice večernih poročil, postale so poudarjeni naslovi naših časopisov, postale so vložek v političnih preigravanjih. Rane naših bratov in sester po svetu so nas nehale skeleti, ne bolijo nas več.
Gospod, potrebujemo tvoje vstajenje. Potrebujemo tvoje vstajenje, ker vstajenje pride šele potem, ko se je nad tabo razdivjala vsa hudobija in sebičnost sveta, ti pa nisi nehal ljubiti. Nisi dovolil, da bi se tvojega srca in misli dotaknilo sovraštvo, ker si vedel, da bi te tedaj posrkalo v vrtinec zla, pred katerim varuje samo zasramovana, izdana, prodana, poteptana, a vendar čista in zvesta ljubezen. Ljubezen, ki upa proti upanju. Ljubezen, ki ljubi do konca. Ljubezen, ki ljubi brez konca.
Gospod, potrebujemo tvoje vstajenje. Potrebujejo ga begunci iz Ukrajine in tisti, ki ostajajo doma in branijo dediščino očetov. Potrebujejo ga trpeči v Sudanu, v Jemnu, v Kongu, na Kitajskem, v Siriji, v Rusiji in v vseh državah sveta, kjer hrepenijo po miru, po koščku svobode in dostojanstva.
Gospod, potrebujemo tvoje vstajenje. Potrebujejo ga tisti, ki vodijo našo državo in tisti, ki so prepričani, da bi jo vodili bolje. Potrebuje ga naša vlada, prav tako pa tudi vsi, ki vladi nasprotujejo. Potrebujemo tvoje vstajenje, da bomo spoznali, da življenje ni vpitje parol, ampak vztrajno in nesebično delo za skupno dobro.
Gospod, potrebujemo tvoje vstajenje. Potrebuje ga tvoja Cerkev, ki skozi preganjanja sveta in tolažbami Boga nadaljuje pot skozi čas, si prizadeva živeti evangelij in ga oznanjati svetu. Tvoja Cerkev, ki se raduje nad svojimi svetniki in joče nad svojimi grešniki.
Gospod, vsi potrebujemo tvoje vstajenje. Zato vsem, čisto vsem, dragi bratje in sestre, ki ste zaznamovani s križem in hrepenite po vstajenju, voščim blagoslovljeno veliko noč. Gospod je vstal! Aleluja!

Msgr. Stanislav Zore,
ljubljanski nadškof metropolit

****************************************

OZNANILA IN POVABILA

• HVALA ZA DAROVE: na Veliki četrtek ste za Karitas Ukrajina darovali 1.052 €, na Veliki petek za Sveto deželo pa 1.170 €; ob dobrodelnem koncertu je bilo za ukrajinske družine, ki živijo v Novem mestu in okolici, darovano 1.000 €; in še, za župnije v slovenski Istri je bilo ob daru za oljke zbrano 1.000 €. Za vse te zbrane darove in druge ob blagoslovih jedil in pri svetih mašah velik Bog plačaj!

• MESEC MAJ IN ŠMARNICE: prihodnjo nedeljo začnemo Marijin mesec in z njim povezane Šmarnice. V kloštru bomo zjutraj prebirali razmišljanja cistercijanskega p. Branka Petauerja Marija ima polno oblek, ob večerih pa avtorice Špele Pahor Marija ima rada vse otroke, ki govorijo o življenjih otrok v misijonih. Šmarnice bodo tudi na podružnicah: v Gotni vasi in Smolenji vasi ob 19h ter na Potovem Vrhu in Velikem Slatniku ob 19.30. Dragi starši, spodbudite otroke k udeležbi in se jim pridružite tudi vi.

• ROMANJE FANTOV IN MOŽ: po dveh letih premora se bodo letos fantje in možje spet podali na svoje romanje in sicer v Pivko (muzej vojaške zgodovine) in Sežano (klet). Romanje bo v soboto, 7. maja, z odhodom ob 7h iz Kandije. Cena romanja je 49,50 €. Vključuje prevoz, kosilo in dva organizirana ogleda. Prijavite se čimprej v župnijski pisarni.

• PRAZNOVANJE ZAKONSKIH JUBILEJEV: bo v nedeljo, 22. maja, ob 11.30. Vsi, ki praznujete 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50 in več, lepo povabljeni, da se prijavite v župnijski pisarni.

ROMANJE DEKLET IN ŽENA: bo v soboto, 21. maja, na Višarje; program sledi!

• ČIŠČENJE CERKVE: sobota, 30. 4.: ulice Ragovska, Jakčeva in Maistrova ter vasi Ragovo in Krka.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.