OZNANILA – VELIKA NOČ – 17. 4. 2022

PDFoznanil

VELIKONOČNO VOŠČILO SLOVENSKIH ŠKOFOV
(en odlomek je izpuščen!)

Sveti Avguštin je zapisal, da je »Gospodovo vstajenje naše upanje«! Cerkveni učitelj je s to trditvijo želel krščansko občestvo okrepiti na poti vere v večno življenje in da ne bi ob spoprijemanju s trpljenjem, zlom in dejstvom smrti izgubili poguma in obupali. Vprašanje upanja je še posebej na mestu v letošnjem času priprave na veliko noč, ki je zaznamovan z zlom vojne v Ukrajini in z vsemi posledicami, ki jih vojna prinaša za njene državljane, za Evropo in za ves svet.
Vera v vstajenje in večno življenje, ki jo krepi velikonočno upanje, temelji na zgodovinskem dejstvu Kristusovega trpljenja in vstajenja od mrtvih. Gotovost, da bomo deležni neminljivega življenja, ne izhaja iz človeškega dognanja, temveč iz Božje obljube. Smrt nima zadnje besede!
To oznanilo je bistvo evangelijskega sporočila in temelj verovanja. Kakor je bil obujen Gospod Jezus, bomo obujeni tudi mi. Sveti Pavel opozori na nevarnost dvoma o tej resničnosti in poudari: »Če pa Kristus ni bil obujen, je tudi naše oznanilo prazno in prazna tudi vaša vera.« In doda: »Če samo zaradi tega življenja zaupamo v Kristusa, smo od vseh ljudi najbolj pomilovanja vredni« (1 Kor 15,14.19).
Tudi mi smo ob premišljevanju evangeljskih poročil povabljeni, da Vstalega prepoznamo v konkretnih življenjskih okoliščinah, ga sprejmemo v svoja življenja kot sopotnika, ki ima z nami sočutje in nas vodi v polnost življenja.
Škofje vabimo duhovnike, redovnice in redovnike ter vse kristjane, da ob spoznanju lastne krhkosti in ob spoprijemanju z rušenjem lažne gotovosti gradimo krščansko občestvo in svet na zanesljivem temelju upanja, ki je Vstali Kristus! Gospod je vstal in živi, živeli bomo tudi mi! Aleluja.
Veselo veliko noč in naj bo Gospodov mir z Vami vsemi!
Msgr. dr. Andrej Saje, predsednik SŠK

MIRU IN BLAGOSLOVA POLNE VELIKONOČNE PRAZNIKE VOŠČIMO TUDI BRATJE FRANČIŠKANI IZ KLOŠTRA V NOVEM MESTU.

DOBRODELNI KONCERT ZA UKRAJINO
Sreda, 20. april ob 20h
v Frančiškanski cerkvi sv. Lenarta v Novem mestu
Nastopili bodo:
Ukrajinski mladi glasbeniki »MUSIC FOR THE FUTURE« Z GOSTI.
Zbrani prispevki bodo namenjeni Ukrajincem v Nove mestu.

OZNANILA IN POVABILA

• HVALA: za vse vaše darove, darovane pri sv. maši ali prinešene v kuhinjo; hvala vsem župnijskim sodelavcem, ki ste pomagali pri praznovanju velikonočnih praznikov: Frančiškanskemu župnijskemu zboru, Mladinskemu zboru, organistki Snežki, ministrantom, zakristantoma Ani in Antonu, bralkam in bralcem ter vsem drugim. Naj nas velikonočno praznovanje notranje napolnjuje in razveseljuje.

• VELIKONOČNA OSMINA IN BIRMANSKA DEVETDNEVNICA: pred nami je 8 dni praznovanja Gospodovega vstajenja, ko se bodo ob večerih ob 19h po birmanskih skupinah predstavljali naši birmanci: Birmovalec, upokojeni škof Andrej Glavan, se bo z njimi in njihovimi starši ter botri srečal v četrtek, 21. aprila. Praznik sv. birme pa bo v soboto, 23. aprila, ob 11h. Podprimo z molitvijo 29 birmancev in birmank in njihove družine. Hvala kaplanu p. Tomažu in vsem birmanskim animatorjem za birmansko pripravo.

• VELIKONOČNI PONEDELJEK: vabljeni k svetim mašam, ki bodo kot ob nedeljah.

• 2. VELIKONOČNA NEDELJA, NEDELJA BOŽJEGA USMILJENJA, BELA: 24. aprila.

• VOLITVE V DRŽAVNI ZBOR: slovenski škofje spodbujajo: »Kristjani smo povabljeni, da prevzamemo odgovornost za prihodnost naše domovine in gremo na volitve.«

• ROMANJE FANTOV IN MOŽ: po dveh letih premora, se bodo letos fantje in možje spet podali na svoje romanje in sicer v Pivko in Sežano. Romanje bo v soboto, 7. maja, z odhodom ob 7h iz Kandije. Cena romanja je 49,50 €. Vključuje prevoz, kosilo in dva organizirana ogleda. Prijavite se v župnijski pisarni.

• PRAZNOVANJE ZAKONSKIH JUBILANTOV: bo v nedeljo, 22. maja, ob 11.30.

• ČIŠČENJE CERKVE: starši birmancev v četrtek, 21. 4. po večerni sveti maši.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.