OZNANILA – 3. velikonočna nedelja – 1. 5. 2022

PDFoznanil

 

TEDEN MOLITVE ZA NOVE DUHOVNE POKLICE
od 1. do 8. maja 2022

Pojdi in popravi mojo Cerkev!
Pred nami je teden molitve za duhovne poklice. Vsak duhovni poklic je dar, ni stvar samo moje odločitve. Gre za odgovor na klic, ki ga začutim v sebi in nanj odgovorim v vsej iskrenosti in odgovornosti. Pri odgovoru je potreben pogum in zaupanje. Ravno zato je potrebno prositi Gospoda, da bi tisti, ki v sebi začutijo Božji klic, imeli ta pogum izreči svoj »Tukaj sem«.
Preživljamo težke čase, ko vedno več naših občestev ostaja brez stalnega duhovnika, ko se tudi prisotnost redovnic in redovnikov iz leta v leto krči. Vse to nas navdaja s skrbjo in zato je toliko bolj naša skupna prošnja: »Gospod, pošlji delavce na svojo žetev.«
Letošnje geslo »Pojdi in popravi mojo Cerkev« je klic, ki ga je v sebi začutil sv. Frančišek, ko je molil v napol porušeni cerkvi sv. Damijana. Frančišek je naprej mislil na to zgradbo, a ni ostal samo na površju, spoznal je, da ga Gospod kliče v poslanstvo, da »obnovi« Cerkev, ki je bila v krizi in je potrebovala vrnitev k evangeliju.
Postavlja se nam vprašanje, ali Bog danes manj kliče, ali pa mi ta glas težje slišimo in nanj odgovorimo?
Okolje, v katerem živimo, ni naklonjeno duhovnim poklicem. Radi bi imeli duhovnika v svoji sredi. Veliko pričakujemo od redovnic in redovnikov. A zelo malo naredimo za nove duhovne poklice: da bi zanje redno molili, širili pozitivno podobo o duhovnih poklicih ter jim bili v oporo in pomoč pri njihovem poslanstvu.
Teden molitve želi v nas prebuditi zavest, da smo vsi odgovorni, da vsak na svoj način lahko prispeva svoj delež, da se bo število duhovnih poklicev – duhovnikov, bogoslovcev, diakonov, redovnic in redovnikov – začelo dvigati.
Mati, Kraljica duhovnikov, ti si v veri in zaupanju izrekla Bogu svoj »zgodi se«,spremljaj na poti razločevanja vse, ki so v sebi začutili Božji klic, in jim pomagaj, da nanj odgovorijo. Vsem, ki smo že odgovorili na Božji klic, pa pomagaj, da ga živimo z veseljem in predanostjo, kajti samo tako bomo lahko popravili našo Cerkev!
+ nadškof Alojzij Cvikl DJ

VABLJENI NA DEKANIJSKO MOLITEV ZA NOVE DUHOVNE POKLICE NA ZAPLAZ –
1. MAJ: OB 15.30 MOLITEV IN OB 16H SV. MAŠA.

PRVI PETEK IN NOČNO ČEŠČENJE NAJSVETEJŠEGA: vabljeni na četrtek pred prvim petkom, prvi petek in prvo soboto k molitvi pred Najsvetejšim pol ure pred večerno sveto mašo. Kot v aprilu, bomo imeli tudi maja nočno češčenje v Lurški kapeli od konca večerne svete maše na prvi petek, 6. maja, do konca jutranje svete maše na prvo soboto, 7. maja. Vpišite se na seznam za dežuranje https://docs.google.com/document/d/1Wwep8ffJ2TtyRHnSwjOxE0LtQYDAvu0k/edit

OZNANILA IN POVABILA

• MESEC MAJ IN ŠMARNICE: prav lepo povabljeni k šmarnicam, ki jih bomo v kloštru med jutranjo sveto mašo prebirali za odrasle in med večerno sveto mašo za otroke. Šmarnice bodo tudi na podružnicah: v Gotni vasi in Smolenji vasi ob 19h ter na Potovem Vrhu in Velikem Slatniku ob 19.30.

• SVETA MAŠA IN MOLITEV ZA NOTRANJE OZDRAVLJENJE: četrtek, 5. 5., ob 19h.

• SLOVESNOST OB 500-LETNICI SMRTI DRUGEGA NOVOMEŠKEGA PROŠTA IN PRVEGA DUNAJSKEGA ŠKOFA JURIJA SLATKONJE: nedelja, 8. maja, popoldne ob 16h v novomeški stolnici. Somaševanje bo vodil škof dr. Saje, pridigal bo ljubljanski nadškof metropolit Zore. Sodeloval bo zbor in orkester Konservatorija za glasbo Jurij Slatkonja. Po maši bo pred cerkvijo pogostitev s pecivom in pijačo.

• ROMANJE FANTOV IN MOŽ: po dveh letih premora se bodo letos fantje in možje spet podali na svoje romanje in sicer v Pivko (muzej vojaške zgodovine) in Sežano (klet). Romanje bo v soboto, 7. maja, z odhodom ob 7h iz Kandije. Cena romanja je 49,50 €. Vključuje prevoz, kosilo in dva organizirana ogleda. Prijavite se čimprej.

• PRAZNOVANJE ZAKONSKIH JUBILEJEV: bo v nedeljo, 22. maja, ob 11.30. Vsi, ki praznujete 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50 in več, lepo povabljeni, da se prijavite v župnijski pisarni.

• ROMANJE DEKLET IN ŽENA: bo v soboto, 21. maja, na Višarje; cena romanja je 60 €: prevoz z avtobusom in gondolo, kosilo in presenečenja!

• ČIŠČENJE CERKVE: sobota, 7. 5.: Mali Slatnik, Mala in Velika Cikava ter ulice: Milana Majcna, Ilke Vaštetove in Slančeva.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.