OZNANILA – 2. nedelja po božiču, 5.1.2020

PDFoznanila

NOVO LETO 2020 JE PRED NAMI

Z Božjo Materjo Marijo, ki nam je rodila in izročila Odrešenika Jezusa, smo vstopili v Novo leto, Gospodovo leto 2020. V to verjamemo in verujemo. Naj bo naša vera trdnejša in zaupljivejša, ker je z nami Marija. Potrudimo se, da bomo pričevalni kristjani in dobri ter spoštljivi in razumevajoči drug do drugega.

NAŠA VERA V ŠTEVILKAH – POGLED NA LETO 2019
Zelo težko merimo vero v številkah, pa vendar so nam lahko številke v spodbudo, hkrati pa nas morejo spodbuditi, da bi bili še boljši.

OBISK CERKVE
V našo cerkve zahaja vsako nedeljo okrog 900 vernikov; so nedelje, ko nas je tudi preko 1000, drugič pa spet manj; dejavnikov, koliko jih hodi k maši, je več (tudi povsem zaprto mestno jedro, kar predvsem čutijo ostareli in invalidi!).

OBHAJILA
V minulem letu smo v naši cerkvi pri svetih mašah podelili 51.700 obhajil.

KRSTI
Krščenih je bilo 37 otrok (14 dečkov in 23 deklic); le 16 se jih je rodilo staršem, ki so sklenili sveti zakon, ostalih 19 je bilo rojenih v izven-zakonskih skupnostih in 2 v civilno-zakonski skupnosti.

POROKE
V naši cerkvi sv. Lenarta je minulo leto sklenilo sveti zakon 12 parov (vsi so bili katoličani!).

POGREBI
Na različne božje njive (pokopališča) smo pospremili 44 katoličanov (20 moških in 24 žensk). Samo 15 od 44 je prejelo zakramente pred smrtjo. Ostali so umrli brez njih. Za 20 pa ni bilo tako ali drugače poskrbljeno. Vedno več je pogrebov z raztrosom. Prav je, da pri prijavi pogreba to jasno poveste in tudi zakaj se za to odločate. Zadnja navodila iz Rima in naših škofov naj bodo na kratko povzeta: za katoličana je nesprejemljiv raztros pepela v zrak, zemljo ali vodo; prav tako kongregacija v Rimu ne dovoljuje raztros pepela na pokopališčih, kjer je določen kraj za raztros. Naši slovenski škofje so glede na določbe iz Rima in naše razmere sklenili: duhovnik pred raztrosom v cerkvi, kapeli, ali poslovilni dvorani opravi obred pogreba, ali daruje sveto mašo, pri samem raztrosu pa ni navzoč. Škofje spodbujajo k molitvam pred upepelitvijo in darovanjem svetih maš ob 7., oziroma 30. dnevu ter na obletnico. Naših rajnih se moramo spominjati, kar je osrednji pomen naše vere.

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE CERKVE
11. 1.: Ul. Ivana Roba, Drejčetova pot, Pot na Gorjance, Na Lazu, Knafelčeva in Avšičeva.

• VERSKI TISK V LETU 2020: Vabljeni k naročilu, predvsem Družine (119,60 €) in Ognjišča (39,90 €), pa tudi Besede med nami (23,40 €), ali Božje okolje (29,40 €); priporočamo tudi Magnificat (55,80 €), ki je primeren molitvenik za vsako torbo, ko smo na poti; v njem je za vsak dan napisano kdo goduje, potek svete maše in druge zanimive molitve ter razmišljanja.

• SLOVESNA SVETA MAŠA OB 550. LETNICI UMESTITVE FRANČIŠKANOV V NOVO MESTO: V samostanski kroniki piše takole: »7. januarja 1470 se je okoli 9. ure dopoldne začela slovesnost, ki jo je vodil cistercijanski opat iz Kostanjevice na Krki; opat je prebral listino patriarhovega vikarja, nato so zapeli zahvalno pesem.« V spomin na ta dan bo v ponedeljek, 6. januarja 2020 ob 17h slovesna akademija; govornik bo profesor Stane Granda, Novomeščan. Ob 18h pa sledi slovesna sveta maša, ki jo bo daroval novomeški škof Andrej Glavan.

• BREZPLAČNA PRAVNA POMOČ: enkrat na mesec, načelno 1. četrtek v mesecu, bo na voljo pravna svetovalka; ni potrebna posebna prijava. Prvič bo na voljo v četrtek, 9. januarja od 16h do 17h v kabinetu Lenartovega doma.

• SVETA MAŠA ZA NOTRANJE OZDRAVLJENJE: četrtek, 9. 1. ob 18h.

• PRVOMAJSKO ROMANJE NA BAVARSKO – od 26. do 28. aprila 2020: Tudi letos smo pripravili romanje za praznike ob prvem maju 2020 in sicer z agencijo Aritours. Želimo poromati na Bavarsko za tri dni. Podroben program s prijavnico vam je na voljo. Ob prijavi vplačate 50 €.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.