OZNANILA – 1. navadna nedelja 2023

OZNANILA v PDF

NEDELJA JEZUSOVEGA KRSTA

Pred krstom je Jezus živel neopazno, po krstu pa je začel javno delovati: poklical je prve apostole, oznanjal svoj nauk, delal čudeže in ozdravljal bolne… Ko je prišel od Očeta določen  čas se je uvrstil med grešnike, ki so od Janeza Krstnika prejemali krst pokore. Kot Jagnje, ki odjemlje grehe sveta, je hotel nepokorščino in napuh vseh Adamovih potomcev popraviti s ponižnostjo in pokorščino. Jezusov krst v Jordanu je že naznanjal in pripravljal njegov dokončni odrešitveni krst – smrt na križu.

 

*  *  *  *  *  *

PASTORALNA STATISTIKA 2022

KRSTI:  42  (19 iz cerkvenega zakona)

POGREBI: 54  (19 previdenih)

POROKE: 10

SVETA OBHAJILA v cerkvi: 36.000

ZAKRAMENTI NA DOMU: 61 oseb

 

PONEDELJEK, 9. januar

19.00 – seja Župnijskega pastoralnega sveta

 

ČETRTEK, 12. januar

18.30 – po večerni maši bodo molitve za ozdravljenje

 

2.NEDELJA MED LETOM, 15. jan.

10.00 – pri družinski maši sodelujejo prvoobhajanci (3. razred) in njihovi starši

 

OB SKLEPU PLEČNIKOVEGA LETA

Škof Vovk ob Plečnikovem grobu

»Minili so božični dnevi, prazniki učlovečenega Odrešenika in prazniki slovenske domačnosti. Ko so pa s svojim praznikom odšli Trije modri, ki so Odrešeniku prinesli darove, je že v naslednjem dopoldnevu položil tudi veliki pokojnik vse zaklade svojega nedosegljivega duha pred Boga, sodnika vseh živih in mrtvih.

 Raziskovalci njegovega izrednega in plodovitega življenja bodo te zaklade študirali, uporabljali in poveličevali, dokler bo slovenska hvaležnost živela. Moja dolžnost pa je, da skromnemu mojstru izrečem ob grobu zahvalo v imenu Cerkve in še posebej v imenu ljubljanske škofije za njegova pomembna sakralna poklonila. Saj je v življenju vsako hvalo, zahvalo in izredno plačilo odklanjal, iskreno hvaležen le Bogu za darove duha in domovini za vsakdanji kruh..


 ČIŠČENJE CERKVE

Sobota,14. januar: Mali Slatnik, Mala in Velika Cikava, ulice Milana Majcna, Ilke Vaštetove in Slančeva


OZNANILA IN POVABILA:

  • FRANČIŠKAN Z RASTOČO KNJIGO (iz govora umetnostnega zgodovinarja akademika dr. Milčka Komelja ob odkritju spomenika 16.12.2022)

»Frančiškanski samostan je v stoletjih s svojo mogočno zleknjeno stavbo na pečini nad Krko danes nepogrešljivo novomeško panoramo ne le sooblikoval, marveč jo je tako rekoč ustvaril. Njegov cerkveni zvonik iz oddaljenih pogledov ritmično odzvanja više postavljenemu kapiteljskemu, ki so se mu v Valvasorjevih časih med nakopičenimi hišnimi strehami pridruževali še številni zvoniki manjših cerkva z baročnimi pokrivali. Pred inventivno organsko razčlenjeno cerkveno fasado iz 19. stoletja, kakršno še danes gledamo s trga, ki ga zaobjema stara gimnazija, pa je že znameniti dunajski profesor umetnostne zgodovine Max Dvořak mlademu konservatorju Francetu Steletu priznal, da šele ob njej spoznava, da lahko tudi nova gotika izoblikuje umetnino…«

 

  • SAKRALNI ABONMAv nedeljo, 8. januarja ob 19h bo v novomeški stolnici koncert Mladinskega pevskega zbora sveti Janez. Pod vodstvom Jerneja Fabjana bodo izvedli Sveto noč, božično kantato Andreja Makorja – veseli bodo prostovoljnih prispevkov!

 

  • NOVI KOLEDARJI – v pisarni lahko dobite stenske Marijanske koledarje (3€) in namizne Družinine koledarje (6,50€).

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.