OZNANILA – 2. navadna nedelja 2023

stdas0374

OZNANILA v PDF

TEDEN MOLITVE ZA EDINOST

Od 18. do 25. januarja bo potekal teden molitve za edinost kristjanov pod geslom:  »Naučite se delati dobro, skrbite za pravico« (Iz 1,17). Ekumenizem vključuje ne le molitev, ampak tudi konkretno sodelovanje med kristjani različnih skupnosti. Gre za področja, kot so: pravičnost in mir, krepitev družinskega življenja, spoštovanje manjšinskih skupnosti, ohranjevanje stvarstva ter sprava med narodi.

 

*  *  *  *  *  *

POPRAVLJENA PASTORALNA STATISTIKA 2022

KRSTI:  42  (19 iz cerkvenega zakona)

POGREBI: 54  (19 previdenih)

POROKE: 10

SVETA OBHAJILA v cerkvi: 36.000

ZAKRAMENTI BOLNIKOM NA DOMU: 167 oseb

 

PONEDELJEK, 16. januar

20.15 – zakonska skupina

 

TOREK, 17. januar – sv. Anton, puščavnik in opat

17.00 – na god zavetnika cerkve na Velikem Slatniku bo med sveto mašo p. Krizostom Komar blagoslovil obnovljeni stranski oltar – vabljeni!

 

3.MED LETOM – NEDELJA BOŽJE BESEDE, 22. januar

10.00 – pri družinski maši sodelujejo veroučenci 4. razreda

 

10.00 – na Velikem Slatniku bo praznična maša ob patrociniju, po njej pa pred cerkvijo dražba domačih suho-mesnatih dobrot – vabljeni!

 

 

 

OB SKLEPU PLEČNIKOVEGA LETA

Škof Vovk ob Plečnikovem grobu

»Sam potopljen v Boga je s posebno ljubeznijo delal načrte in skrbno nadziral stavbe in predmete, ki pomenijo kaj božjega. ‘Prvo umetnost je že poganski človek posvečal svojim bogovom. – Naredimo kaj lepega za cerkve, kar bo dvigalo preproste duše, ki vso umetnost in lepoto vidijo morda samo v svoji cerkvi. – V cerkvi, lepo zgrajeni in lepo opremljeni, najde veren in preprost človek največji užitek, katerega mu moramo nuditi.’ Ljubil je lepoto in spoštoval je delo vsakega, posebej še domačega človeka… Med največje prijatelje je štel tiste, ki so darove rodne zemlje spoštovali in jih s svojo roko po njegovi zamisli oblikovali. «


 ČIŠČENJE CERKVE

Sobota, 21. januar: Kandija in Grm


OZNANILA IN POVABILA:

  • FRANČIŠKAN Z RASTOČO KNJIGO (iz govora umetnostnega zgodovinarja akademika dr. Milčka Komelja ob odkritju spomenika 16.12.2022)

»O prvotnem času nastanka cerkve priča njen že za tisti čas starinski prezbiterij, ki s konservativnim križnorebrastim obokom nakazuje že tedaj trdno navezanost Novomeščanov na tradicijo; ladijske zvezdaste oboke, ki jih je pozneje zamenjal današnji enovitejši banjasti obok, pa so nekdaj nosili gotski slopi, kakršne sicer poznamo na Gorenjskem ali v dolenjskem Šentrupertu. Bližnje hišice, razprostre naokrog nad Krko, ki dopolnjujejo ta slikoviti ambient, pa so, tako kot tiste na Bregu, nekdaj nudile začasni dom dijakom, ki so prihajali v Novo mesto od drugod in dajali živahen utrip bližnjemu zelo prostranemu Glavnemu trgu…«

 

  • DAN ODPRTIH VRAT – Gimnazija Želimlje in Dom Janeza Boska vabita devetošolce in starše na dan odprtih vrat v soboto, 21. januarja ob 10h do 12.45. Predstavili vam bodo življenje na gimnaziji in v dijaškem domu.

 

  • NAREJENI PO BOŽJI PODOBIv soboto, 28. januarja ob 19h bo v Baragovem zavodu večer za mlade z naslovom TEOLOGIJA TELESA. Z duhovnikom dr. Gabrielom Kavčičem se bodo poglobili v čudovito sporočilo teologije telesa. Vabljeni dijaki in študenti!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.