BREZMADEŽNA – 2. adventna nedelja, 8.12.2019

PDFoznanila

BREZMADEŽNA

»Skozi cerkveno leto se zvrstijo Gospodovi, Marijini in svetniški prazniki. Medtem ko pri svetnikih redno praznujemo dan njihove smrti – to je dan, ko so vstopili v nebeško veselje, pa pri treh osebah: pri Jezusu, njegovi materi Mariji in njegovem predhodniku Janezu Krstniku proslavljamo tudi dan njihovega rojstva. Samo pri Jezusu in Mariji pa praznujemo tudi dan njunega spočetja: to je praznik Gospodovega oznanjenja in današnji praznik Marijinega brezmadežnega spočetja.
Ko se je Marija leta 1858 prikazovala Bernardki v Lurdu, jo je to preprosto dekle nekega dne vprašalo, kdo pravzaprav je. Tedaj je iz ust skrivnostne Gospe zaslišala čudovito izpoved: Brezmadežno spočetje sem. S tem je Marija sama potrdila versko resnico, ki jo je štiri leta prej razglasil papež Pij IX. Tedanji sveti oče je s to razglasitvijo še na slovesen način (ex cathedra) izrazil vero v Marijino brezmadežno spočetje, ki jo je Cerkev izpovedovala že od nekdaj.
Marija je bila, torej prva in edina izmed človeških otrok, že od samega začetka svojega bivanja obvarovana madeža izvirnega greha. Te milosti je bila deležna po zasluženju svojega Sina Jezusa, našega in njenega Odrešenika. Marijino brezmadežno spočetje je kakor lepa jutranja zarja, ki naznanja véliki dan odrešenja.
Zato ni naključje, da je ta Marijin praznik prvi praznik v novem cerkvenem letu. Odrešenik sveta – novi Adam – je svojo odrešenjsko moč, ki osvobaja od greha, najprej pokazal na svoji Materi. S tem je obenem pokazal, v čem je resnična človekova lepota: to je notranja lepota srca; srca, ki ne pusti, da bi ga skalila duhovna umazanija.
Brezmadežna je vzor žene, ki je povsem predana in poslušna Bogu. Ali še lahko rečemo, da je vzornica našim dekletom in ženam? Resnično dostojanstvo, veličina in lepota žene je v njenem srcu, v njeni plemenitosti in velikodušnosti. Naj nas Brezmadežna navduši za to neminljivo in osrečujočo lepoto. Prosímo jo, da bi se ob njej oblikovali možje in žene, dekleta in fantje, ki bodo ustvarjali lepši in bolj krščanski svet!«
Misli že pokojnega duhovnika
koprske škofije Janeza Zupeta

PREDLAGANA MOLITEV
Zdrava Marija, prosi za nas, grešnike, zdaj in ob naši smrtni uri. AMEN!
Zmolite jo 10-krat in dodajte: ki si ga, Devica, od Svetega Duha spočela.

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE CERKVE
14. 12.: Kandija in Grm.

• NABIRKA KARITAS: Prejšnjo nedeljo ste za potrebe Karitas darovali pri mašni nabirki 1.553,98 €, kot dar za adventne venčke pa preko 600 €. – BOG POVRNI!

• ADVENT: Vsi, še posebej pa družine z otroki, lepo povabljeni k adventni pripravi na božične praznike ob adventnem venčku; naj druženje spremlja molitev in pesem. Hranilnik, ki so ga otroci dobili, naj se polni z njihovo dobroto in odpovedjo ne-nujnim stvarem (sladkarije, čips, itd.). – Zbrani darovi bodo namenjeni za lačne otroke po vsem svetu, zato akcija OTROCI ZA OTROKE!

• SVETA MAŠA ZA NOTRANJE OZDRAVLJENJE: četrtek, 12. december ob 18h.

• ADVENTNA ROMARICA: Kip Marije, imenovana »adventna Romarica« se bo podal na pot od družine do družine, od doma do doma, v nedeljo, 15. 12., pri družinski sveti maši ob 10. uri. V zakristiji sprejemamo prijave, kdo bo Marijo sprejel in kdaj.

• JASLICE V NAŠI CERKVI: V dnevih, ki so pred nami, bodo pričele nastajati »kloštrske jaslice 2019« pod vodstvom Benjamina Drenika in Eve Vovko ter s sodelovanjem naših mladih.

• NOVOMEŠKI SAKRALNI ABONMA: naslednji bo v soboto, 14. 12. ob 19h v novomeški stolni cerkvi. Natopil bo Zbor Slovenske filharmonije, dirigent Beni Csillag. Lepo vabljeni!

• GOD DRINSKIH MUČENK: Dve od petih drinskih mučenk, bl. Krizina Bojanc in bl. Antonija Fabijan, sta bili Slovenki. Vse godujejo 15. decembra.

• DRUŽINSKA PRATIKA IN KOLEDARJI: dobite v župnijski pisarni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.