OZNANILA – 3. adventa nedelja, 15.12.2019

PDFoznanila

Dohodnina – KLOŠTER

3. ADVENTNA NEDELJA

»Človeško življenje je splet veselja in trpljenja, sreče in bolečin. Prej ali slej se vsakdo znajde v kaki hudi stiski. Med take stiske spadajo tudi verski dvomi.
Človeku, ki ga mučijo dvomi o veri, o obstoju Boga, o Božji pravičnosti ipd., je v veliko tolažbo zavest, da s takimi dvomi ni bilo prizaneseno niti najbolj pobožnim ljudem niti največjim svetnikom. Veliki španski mistik sv. Janez od Križa, ki je včeraj godoval, je o tem napisal célo knjigo z naslovom Temna noč. V njej opisuje vso grozo občutka popolne zapuščenosti od Boga. Bog tedaj v ognju duševnega trpljenja preizkuša človekovo plemenitost, potrpežljivost in zvestobo, njegovo sposobnost zaupanja in upanja tudi proti upanju. Nikogar pa ne preizkuša čez njegove moči.
Evangelij poroča, da Bog tudi Janezu Krstniku v tem ni prizanesel. V temni ječi, kamor ga je vrgel Herod Antipa, ker mu je očital nedovoljeno poroko z bratovo ženo, je preživljal hude dvome. Mučilo ga je vprašanje, ali je Jezus res pravi Mesija, ali pa bo judovski narod še moral čakati nanj. Ko ga je krstil v Jordanu, se je res nad njim odprlo nebo, zdaj pa je v Janezovi duši črna noč. V svoji stiski pošlje k Jezusu svoje učence in čaka na Božji odgovor, na razsvetljenje od zgoraj.
Vsak, ki v dvomih zaupno trka na Božja vrata, prej ali slej dobi odgovor, dobi razsvetljenje. Jezusov odgovor je Janeza pomiril in potolažil, obenem pa je zahteval od njega, da popravi svojo predstavo o Mesiju.
Če je sam Jezusov predhodnik moral popraviti in dopolniti svojo podobo o Kristusu in s tem o Bogu, koliko bolj je naša naloga, da prečistimo in poglobimo svoje pojmovanje Boga in njegovega učlovečenega Sina. Bog ni tiran, ni nasilnež in maščevalec, tudi ne samo strogi sodnik, ampak naš zaveznik, naš dobrotnik in prijatelj, še več, naš usmiljeni Oče, ki svojim otrokom pripravlja neminljivo srečo pri sebi.«
Misli že pokojnega duhovnika
koprske škofije Janeza Zupeta

PREDLAGANA MOLITEV

Zdrava, o, nebes Kraljica,
zdrava, angelov Gospa.
Zdrava, korenina, zdrava, vrata,
iz tebe svetu luč je prisijala.
O, veseli se, Devica slavna,
nad vse krasna,
bodi zdrava, o, prelepa,
prosi za nas Kristusa.

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE CERKVE
Petek 20. 12. ob 19.15h: Smolenja vas, Petelinjek, Potov Vrh, Križe in Veliki Slatnik..

• NABIRKA ZA CERKEV IN SAMOSTAN: Minulo nedeljo ste darovali za cerkev in samostan 1.926,03 €. – BOG POVRNI!

• MARIJA ROMARICA: Danes, v nedeljo, 15. 12., se je od družine do družine podala na pot Marija Romarica. Naj po njihovih molitvah izprosi vsem blagoslova!

• LUČ MIRU IZ BETLEHEMA: Danes, 15. 12., ob 18h, jo bodo skavti iz naše škofije sprejeli v naši cerkvi; prihodnjo nedeljo, 22. 12., pa jo bodo delili po svetih mašah.

• BOŽIČNA DEVETDNEVNICA: 9-dnevnica nas vedno po molitvi in pesmi pripravi na praznovanje; tokrat jo pričnemo jutri, 16. 12., kot pripravo na praznovanje Gospodovega rojstva – božiča. Kralja, ki prihaja, pridite, molimo!

• SREČANJE ZA MOŠKE: 4. torek v mesecu (tokrat je zaradi božiča 3.), se dobijo možje na svojem mesečnem srečanju. Vedno povabljeni novi člani!

• SPOVEDOVANJE PRED BOŽIČEM: od 16. do 19. 12. – zjutraj in zvečer med sveto mašo; CELODNEVNO DEŽURANJE: 20. in 21. 12. od 7.30 do 12h in od 14h do 19h. OTROCI bodo spovedani ta teden v času veroučnih ur. BOLNE in OSTARELE smo pripravljeni obiskati tudi na domu, samo pokličite nas!

• ODPRTJE RAZSTAVE: V petek, 20. 12. 2019, bo po sveti maši ob 18.00 v našem samostanu otvoritev stalne razstave ob 550. letnici prihoda frančiškanov v Novo mesto. Začetek otvoritve bo v cerkvi, potem se bomo odpravili na hodnik samostana, kjer bomo blagoslovili razstavo in si jo ob žlahtni kapljici in prigrizku tudi ogledali. Lepo vabljeni na še en dogodek ob naši častitljivi obletnici.

• VABLJENI NA OGLED JASLIC: V soboto, 28. 12., organiziramo ogled jaslic: Stična, Ljubljana Dravlje, Celje in Božični Vojnik. Prijavite se v župnijski pisarni!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.