ORATORIJ V NOVEM MESTU 2022

Foto in video utrinki 2. dne – p. Krizostom

ZA BOŽJO SLAVO!

Iz vsega srca in z vsem mladostnim navdušenjem je tudi na novomeškem oratoriju nič kolikokrat zadonela himna:

»Za Božjo slavo mi živimo

in neustrašno se borimo;

ščit vere in oster meč duha

smer romanju da.«

Tega smo se učili ob vitezu Ignaciju iz Loyole, ki je svoj pogum v vojaških podvigih po Božjem dotiku in spreobrnjenju prenesel na področje duhovnega boja in postal svetnik, sveti Ignacij Lojolski.

Prvi teden počitnic so se naše tri mestne župnije zopet povezale v izvedbi poletnega oratorija. Z ožjo ekipo animatorjev smo zastavili pester program z ustaljenimi elementi in z aktualnimi dodatki. Posebno lepa je vsako leto dramska igra, skozi katero animatorji res dovršeno predstavijo življenje junaka oratorija in vrednote, ki se jih ob njem učimo. Letos nas Ignacij uči neustrašnosti, razločevanja, romanja, potrebnosti šolanja in služenja. Da bi bolj vstopili v svojo notranjost in se urili v duhovnem življenju, smo uvedli minute tihote, ki so jih otroci po skupinah vodeno preživeli v zavodski kapeli. Tudi v jutranjo molitev za animatorje so bile vključene minute tihe molitve pred Najsvetejšim. Lepo je, da vsak oratorijski dan spremlja eden od novomeških župnikov, na dan spovedi pa se le tem pridruži še kdo. To je neprecenljivi blagoslov za oratorij. Letos nam je bil podarjen tudi novomašnik – z animatorji smo se udeležili mašniškega posvečenja diakona Janeza, po nekaj dneh pa nas je že kot duhovnik obiskal na oratoriju, nas s svojim žarom nagovoril in vsem podelil novomašni blagoslov. Posebno lep je bil dan, ko smo se podali na pot: ne na izlet, ampak na romanje in sicer h Kraljici miru na Kurešček in tam prosili za dar miru.

Na oratoriju smo obeležili tudi jubilej sester hčera Marije Pomočnice, ki praznujemo 150 let obstoja redovne družbe. Sestre smo predstavile življenje naše prve sestre, svete Marije Dominike Mazzarello skozi izseke iz filma Main, hiša sreče in s pesmijo podčrtale sporočilo. Tako Ignacij kakor Marija Dominika sta doživela življenjski preobrat v času osebne krize: Ignacij potem ko mu je sovražnikova krogla poškodovala nogo, Marija Dominika potem ko se je v strežbi bolni družini nalezla hudega tifusa. Dolgotrajen čas okrevanja je tako enemu kot drugi postal čas razločevanja Božje volje in čas odločitve živeti v Božjo slavo in za dobro ljudi.

V zaključni nedeljski maši skupaj s starši smo vsa doživetja oratorija, predvsem pa veliko hvaležnost položili na oltar. V nas ostaja prošnja, naj »dobro vedno med nami kraljuje in med seboj nas povezuje,« kakor še pravi letošnja oratorijska himna.

s. Damjana FMA

========================================

PRISPEVEK NA LOKALNO.SI

NOVOMEŠKI ORATORIJ 2022

Med 27.6. in 3.7. se je v Novem mestu odvijal oratorij s sloganom Za božjo slavo. Zbralo se nas je blizu 140 otrok in 40 animatorjev, ki smo v sodelovanju treh mestnih župnij s sestrami salezijankami pripravili vzgojni počitniški program za osnovnošolsko mladino. Baragov zavod z dvoriščem in tudi sosednji župnijski vrt so bili priča veselega dogajanja. Oratorijski program vsako leto predstavi enega vzornika in ob njem vzgaja za življenjske vrednote. Letošnji junak je Ignacij iz Loyole (Španija), ki je kot vitez delal za svojo slavo, nato pa se v času okrevanja po zadetku s kroglo poglobil vase, se spreobrnil in začel delati v božjo slavo: postal je duhovnik in ustanovitelj redovne skupnosti jezuitov ter mnogim ljudem oznanil veselje evangelija.

V tednu oratorija smo dan začeli z dvigom zastave in molitvijo, nato pa smo si družno ogledali dramsko predstavo, ki nas je skozi pet dni popeljala skozi Ignacijevi življenje. Po njej so se otroci o vsebini le te pogovorili na katehezah, sledile so delavnice, kjer so se udejstvovali na aktivnosti po lastni izbiri. Delavnice so bile zelo raznolike, otroci so ustvarjali vse od viteških čelad do stres žogic, delali aviončke, se učili prve pomoči, imeli preobrazbe in še mnogo zabavnih ter koristnih reči. Med malico smo si vzeli čas za minute tihote, ob katerih so se otroci umirili in zbrali za mirno nadaljevanje dneva. Ob poldnevu smo se okrepčali z malico iz nahrbtnika in imeli nekaj prostega časa, v katerem smo veliko plesali in peli. Sledila je velika igra, kjer so se skupine med seboj pomerile v različnih preizkušnjah, ki so vsak dan določile zmagovalca. Skozi teden so nas obiskali posebni gostje, med njimi novomašnik Janez Meglen, ki nam je podelil novomašni blagoslov in pastoralni asistent v slovenski vojski Matic Vidic, ki nam je približal poklic vojaka, saj je Ignacij prvotno bil vojak. Vsako jutro so se nam ob dvigu zastave pridružili otroci iz CUDV Draga, obiskali pa smo tudi bližnji Dom starejših občanov Novo mesto, kjer smo našim starostnikom prinesli nekaj veselja s kratkim programom. En dan smo posvetili potovanju, ne na izlet, ampak na romanje. V teh nemirnih časih smo izbrali romarsko svetišče Kraljice miru na Kureščku, kjer smo v cerkvici sredi zelene narave Mariji izročili svoje prošnje za mir.

Hvaležni smo za mnoga lepa doživetja, občini Novo mesto za finančno podporo ter mnogim dobrim ljudem za sodelovanje in pomoč.

Lana Anderlič & Matej Lozar

 

Fotografije na povezavi:  http://oratorij-nm.rkc.si/slike-2022/

Izbor nekaterih fotografij:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.