Bogato praznovanje godu blaženega Alojzija Grozdeta – 27. 5.

Bogato praznovanje godu blaženega Alojzija Grozdeta

  1. maja obhajamo god blaženega mučenca Alojzija Grozdeta. Letošnje praznovanje bo v znamenju 75. obletnice njegove mučeniške smrti (1. januar 1943) in 95. obletnice njegovega rojstva in krsta v Župniji Svete Trojice v Tržišču (27. maj 1923). Grozdetov god namreč obhajamo na njegov rojstni in krstni dan, ki letos pade ravno na nedeljo Svete Trojice.

Osrednja slovesnost na Zaplazu

Na Zaplazu, kjer so shranjene njegove relikvije, bo v nedeljo, 27. maja, osrednja slovesnost ob godu blaženega Alojzija Grozdeta. Ob 15.00 bo najprej molitvena ura pred Najsvetejšim, ki jo pripravljajo člani Župnijskih pastoralnih svetov novomeške škofije. Ob 16.00 bo slovesno somaševanje, ki ga bo ob domačem škofu in duhovnikih vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM. Ob koncu svete maše bomo pred Grozdetovim oltarjem zmolili vzklike k bl. Alojziju Grozdetu in prejeli blagoslov z njegovimi relikvijami.

Obnovljena Kovačeva hiša z Grozdetovo sobo

Letos se veselimo tudi dokončane obnove Kovačeve hiše na Gornjih Impoljah, kjer je Alojzij Grozde pri svoji materi bival v letih 1931 do 1935 in obiskoval šolo na bližnjem Studencu. Kasneje se v Impolje vračal med šolskimi počitnicami iz Ljubljane. Občina Sevnica se je skupaj s škofijo in KUD Primož odločila za obnovo te stare kmečke hiše, v kateri bo urejena tudi posebna Grozdetova spominska soba. V nedeljo, 27. maja, ob 13.30 bo škof Andrej Glavan opravil blagoslov obnovljene hiše, pripravljen pa bo tudi krajši kulturni program.

Tretji pohod po Grozdetovi poti

Hkrati bo v nedeljo, 27. maja, potekal tudi tretji tradicionalni pohod po Grozdetovi poti od Tržišča do Studenca, ki povezuje kraje Grozdetovega rojstva, otroštva in mladosti. Pohod se bo pričel s sveto mašo ob 8. uri v župnijski cerkvi Svete Trojice v Tržišču, kjer je bil bl. Alojzij krščen. Po bo peljala naprej preko Zgornjih Vodal, kjer je bil Grozde rojen, do Gornjih Impolj. Pohodniki bodo ob 13.30 prisostvovali blagoslovu Kovačeve hiše in se nato podali še do Studenca, kjer je bl. Alojzij hodil v šolo in sta pokopani njegova mati in teta Ivanka. Pohod vodi po lepem in razgibanem naravnem okolju in ni zahteven. Za pohodnike bo odhod avtobusa ob 7.10 iz Studenca (Janc) in ob 7.30 iz Sevnice (železniška postaja). Popoldne bo poskrbljeno za avtobusni povratek iz Studenca. Prijavnine ni, vozovnica se plača na avtobusu. Pohod organizira Turistično društvo Primož. Vse dodatne informacije na tel. št.: 031 278 486 ali el. naslov kase.sevnica@gmail.com.

 

VEČ INFORMACIJ:

Kratek življenjepis in aktualno dogajanje v zvezi z bl. Alojzijem Grozdetom.
Molitev za kanonizacijo , prošnje za vse potrebe in litanijski vzkliki k bl. Alojziju Grozdetu.

PLAKAT – Grozdetov pohod

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.