Binkoštna nedelja, 20. 5. 2018

OZNANILA PDF

BINKOŠTI – 50 DNI PO VELIKI NOČI

Ob nedelji Svetega Duha – BINKOŠTI – si preberimo v razmislek misli papeža Frančiška, ki jih je spregovoril eno leto nazaj pri jutranji sv. maši v kapeli doma Sv. Marte.

Jezus nam daje dar Svetega Duha
»Brez Duha tega nihče izmed nas ni sposoben reči, slišati ali živeti.« Jezus je na drugih mestih svojega dolgega govora med zadnjo večerjo o Njem dejal: »On vas bo vodil k vsej resnici.« Spremljal nas bo k vsej resnici. »On vas bo spomnil vsega, kar sem vam povedal; On vas bo učil vsega.« Sveti Duh je torej tovariš na poti vsakega kristjana in je tudi tovariš na poti Cerkve. Ta dar pa nam daje Jezus. Sveti Duh je veliki Jezusov dar in je tisti, zaradi katerega se ne zmotimo.

Sveti Duh ne more vstopiti v zaprto srce
Papež se je nato vprašal, kje Duh stanuje.V berilu iz Apostolskih del srečamo lik Lidije, trgovke s škrlatnimi oblačili. Bila je ženska, ki se je spoznala na stvari in kateri je »Gospod odprl srce, da je sprejela Božjo Besedo«. »Gospod ji je odprl srce, da bi vanj vstopil Sveti Duh in bi postala učenka. Svetega Duha nosimo prav v srcu.« Cerkev ga imenuje »sladki gost srca«. »Tukaj je. Vendar pa ne more vstopiti v zaprto srce.« In kje lahko kupimo ključe, ki odprejo srce? Nikjer, tudi to je dar, Božji dar: »Gospod, odpri moje srce, da bi Duh vstopil vanj in mi dal razumeti, da je Jezus Gospod.« To bi morala biti naša molitev v teh dneh: »Gospod, odpri mi srce, da bi lahko razumel tisto, kar si nas Ti učil. Da bi se lahko spomnil Tvojih besed. Da bi lahko sledil Tvojim besedam. Da bi prispel do polne resnice.«

Vprašajmo se, če je moje srce odprto in če poslušam Svetega Duha
Torej, odprto srce, da bi Duh vstopil in bi mu prisluhnili. Papež Frančišek je sklenil z dvema vprašanjema: »Prvo: ali prosim Gospoda za milost, da bi bilo moje srce odprto? Drugo vprašanje: ali poskušam poslušati Svetega Duha, njegove navdihe, stvari, ki jih reče mojemu srcu, da bi šel naprej v krščanskem življenju in, da bi tudi jaz lahko pričeval, da je Jezus Gospod? Pomislite danes na ti dve stvari: ali je moje srce odprto in se trudim slišati, kaj mi pravi Sveti Duh. Tako bomo šli naprej v krščanskem življenju in bomo tudi mi pričevali za Jezusa Kristusa.«

PRAZNIK PRVEGA SVETEGA OBHAJILA
Danes, na binkoštno nedeljo, je 41 otrok 3. razreda prejelo prvo sveto obhajilo. Iskreno čestitamo vsem prejemnikom, kakor tudi njihovim družinam. Prosimo Gospoda, da bi vredno, s pripravljenimi srci, prejemali Jezusa pod podobo kruha. Hvala za pomoč in sodelovanje: otroškemu zborčku in Katji Mihalič, FLM animatorjem, Meti in Zvonetu Blažič za okrasitev ter mnogim drugim, nenazadnje tudi staršem.

OZNANILA IN POVABILA

ČIŠČENJE CERKVE
26. 5.: Žabja vas, Šentjernejska c., Lobetova in Na Tratah.

• VEROUK ŠE 14 DNI – podelitev spričeval ob zaključku veroučne šole bo v nedeljo, 3. 6., ob 10. uri.

• POROKA KATJE MIHALIČ IN GREGORJA SMOLIČA – sobota, 26. 5., ob 15h. Mladoporočencema želimo obilje blagoslova in medsebojne ljubezni. Dragi Katji pa hvala za vse, kar je storila v župniji.

• GOD BL. ALOJZIJA GOZDETA: na Zaplazu, kjer so shranjene njegove relikvije, bo v nedeljo, 27. maja, osrednja slovesnost ob godu blaženega Alojzija Grozdeta. Ob 15.00 bo najprej molitvena ura pred Najsvetejšim, ki jo pripravljajo člani Župnijskih pastoralnih svetov novomeške škofije. Ob 16.00 bo slovesno somaševanje, ki ga bo ob domačem škofu in duhovnikih vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM. Ob koncu svete maše bomo pred Grozdetovim oltarjem zmolili vzklike k bl. Alojziju Grozdetu in prejeli blagoslov z njegovimi relikvijami. LEPO POVABLJENI!

• MESTNA TELOVSKA PROCESIJA – v nedeljo po slovesnem prazniku Sv. rešnjega Telesa in Krvi, 3. 6., bo mestna telovska procesija. Ob 8. uri bo sv. maša v novomeški stolnici. Po maši pa se bomo razporedili v procesijo, ki se bo odvijala po novomeških ulicah vse do našega Frančiškanskega trga. Kot je to bilo že minuli dve leti, sv. maša pri nas ob 8.30 odpade.

• ŠMARNIČNI IZLET – izlet bo v soboto, 2. 6; z avtobusom se bomo odpeljali do Vinice, od koder je približno 20 minut peš hoje do romarske poti Žeželj. Prijave zbiramo v župnijski pisarni. Za odraslega je cena 10, za otroka pa 5 €. Pridni šmarničarji imajo izlet za nagrado, torej zastonj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.