ŽUPNIJSKA KARITAS

karitas_logo

PRILOGA ŽUPNIJSKE KARITAS K OZNANILOM NOVEMBER 2018

Prihaja TEDEN KARITAS, ko sodelavci Karitas v naši župniji bolj podrobno seznanimo farane z našim delom v preteklem enoletnem obdobju. Zato smo že dvanajstič zapored pripravili posebno prilogo OZNANIL.

Predsednik in duhovni vodja naše Župnijske karitas župnik p. Krizostom  je v tem letu skupaj s sodelavci zavzeto pomagal pri odpravljanju stisk pomoči potrebnim. Danes Karitas deluje v lepo urejenih prostorih. Skupaj nas je 24, od tega 21 članic in 3 člani.

K sodelovanju vabimo nove, predvsem mlajše člane in članice.

 

Letošnje geslo tedna Karitas je »Mladost iz korenin modrosti«.

Povzeto iz glasila Slovenske karitas Žarek dobrote;

Članek: Mladost iz korenin mladosti (Alojzij Cvikl):

Pred nami je Teden Karitas 2018, ki bo potekal pod geslom Mladost iz korenin modrosti.

Zakaj to geslo? Oktobra 2018 je v Rimu potekalo generalno zasedanje škofovske sinode, ki je bila tokrat posvečena mladim: «Mladi, vera, in razločevanje poklicanosti«.

Mladi so danes dostikrat spregledani in ubogi, ker ta svet gradi na kulturi izločevanja (zavračanja), trgovanja ( imeti vedno več) in metanja vstran (zavreči). Ta logika zelo hitro potepta dostojanstvo človeka. Mladi so ves čas priklopljeni na digitalne medije, ki jih zasužnjujejo in delajo pasivne ter jim posredujejo zgolj človeški in materialni pogled na svet, čas in medsebojne odnose. Mladi v sebi niso srečni in čutijo notranjo praznino ter nostalgijo po nečem izgubljenem. Na zunaj niso tako religiozni, a so odprti za resnične duhovne izkušnje.

Prvi korak je zato resnično prisluhniti mladim. Pustiti jim, da povedo svoje doživljanje, svoje strahove in bolečine. Mladi želijo začutiti, da jih jemljemo resno, da imajo svoje mesto in priložnost.

Poslanstvo Karitas je, da naredimo še več, da ponudimo mladim nove možnosti za izzive, da bodo lahko dejavno sodelovali pri izgradnji družbe, ki bo bolj pravična, solidarna, bolj dialoška in bo spoštovala dostojanstvo vsakega človeka.«

 

V minulem letu smo naredili:

 • Pomoč v hrani iz evropskih rezerv je prispela enkrat. Razdelili smo blizu 3000 kg hrane 200 osebam.
 • S pridobljenimi sredstvi Škofijske karitas Novo mesto smo vsak prvi četrtek v mesecu razdeljevali hrano in pralni prašek. Od lanskega do letošnjega novembra je bilo razdeljenih 684 paketov hrane in pralnega praška, povprečno na mesec 57 različnim družinam in posameznikom v stiski. Paketi so vsebovali: sladkor, olje, čokoladni namaz, paštete, juhe, kavo, cedevito in različne konzerve, pasulj, paradižnikovo mezgo. Sodelavci Karitas dostavljamo pomoč na dom starejšim in onemoglim prosilcem.
 • Vsak tretji četrtek v mesecu je bila razdeljena obleka in igrače povprečno 8 družinam. Sodelujemo tudi z ŽK Štepanjska vas, katero smo oskrbeli z viškom oblačil. Od jeseni delimo oblačila tudi ob redni delitvi hrane. Tako so prejemniki oblačil lahko vsi, ki jih potrebujejo.
 • V poletnih mesecih je bila naša sodelavka na misijonu v Kijevu med sestrami Družbe sestre Marijinih svetinjic, ki negujejo in skrbijo za brezdomce v bolnišnicah. V sodelovanju s ŠK smo preko sester poslali pošiljko oblačil in plenic za odrasle osebe.
 • V akciji Družina 2018, smo v mesecu septembru na Škofijsko karitas Novo mesto oddali 3 vloge za pomoč pri nabavi kurjave, ki so bile ugodno rešene.
 • V akciji »Pomoč pri nakupu šolskih potrebščin« smo na Škofijsko karitas oddali 6 prošenj različnih družin, ki so pomoč tudi prejeli.
 • Ena odrasla starejša oseba je s pomočjo Slovenske Karitas in Škofijske karitas Novo mesto letovala v Sončni hiši v Portorožu.
 • Skupina »Ročna dela« je za obdaritev udeležencev srečanja bolnih in ostarelih pripravila 100 priložnostnih daril. Skupina marljivo skrbi za izdelavo lepih izdelkov za različne priložnosti: srečanje bolnih in ostarelih, za obiske v bolnišnici, za bogate stojnice ob Lenartovem žegnjanju, v adventnem času in za Velikonočne praznike.
 • Za božične praznike smo obiskali z darilom Škofijske karitas Novo mesto in naše župnije 190 župljanov.
 • Zbrali smo 16 velikih vreč plastičnih zamaškov, ki so jih odpeljali iz Društva paraplegikov Novo mesto.
 • Od lanskega do letošnjega novembra je 23 sodelavcev, prostovoljcev, darovalo 2602 delovnih ur. Občasno so bili vključeni tudi prostovoljci, ki niso stalni člani.
 • Tudi letos, kot vsako leto, se je 6 sodelavcev udeležilo dvodnevnega izobraževanja v Stični, ki ga je organizirala Slovenska karitas, z naslovom »Rast mladosti iz korenin modrosti«.

Prostovoljci se redno izobražujemo na strokovnih predavanjih, ki jih organizira Škofijska Karitas Novo mesto. Predavanja potekajo v prostorih Baragovega zavoda v Šmihelu.

Izredni prosilci so bili deležni finančne pomoči. Vse to kar smo naredili smo naredili z vašo pomočjo.  Hvala za vsak vaš dar, ki ste ga namenili za pomoč ubogim.

Če potrebujete pomoč zase, sorodnike, sosede, prijatelje, znance, se lahko obrnete na:

ŽUPNIJSKA KARITAS NOVO MESTO – SV. LENART

Frančiškanski trg 1, 8000 NOVO MESTO

www.nm-kloster.si

e-mail: karitas@nm-kloster.si

tel: 040 317 705

 

Nadaljevali bomo z akcijo zbiranja plastičnih zamaškov za pomoč paraplegikom. Ti naj bodo samo plastični, ne smejo vsebovati nobene druge snovi (plute, kovine, pene). Oddate jih lahko v škatlo pred župnijsko pisarno.

Vljudno vas vabimo k sodelovanju in udeležbi!

Če potrebujete pomoč zase, sorodnike, sosede, prijatelje, znance, se lahko obrnete na:

ŽUPNIJSKA KARITAS NOVO MESTO – SV. LENART
Frančiškanski trg 1, 8000 NOVO MESTO
www.nm-kloster.si
e-mail: karitas@nm-kloster.si

tel: 040 317 705

HVALA VAM IN DOBRODOŠLI !

Cvetka PLANTAN, tajnica Karitas
p. Krizostom, župnik

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.