ŽUPNIJSKA KARITAS

karitas_logo

PRILOGA ŽUPNIJSKE KARITAS K OZNANILOM NOVEMBER 2020

Zopet je leto naokoli, ko sodelavci Karitasa v novembru obeležujemo »TEDEN KARITAS« in naše farane bolj podrobno seznanimo z našim delom v preteklem enoletnem obdobju v posebni prilogi OZNANIL.

 

Predsednik in duhovni vodja naše župnijske Karitas župnik p. Krizostom  je tudi v tem letu skupaj s sodelavci zavzeto pomagal pri odpravljanju stisk pomoči potrebnim. V tem letu se je število članov nekoliko zmanjšalo in nas je še 19 članov, od tega 16 članic in 3 člani. K sodelovanju vabimo nove, predvsem mlajše člane in članice.

 

V okviru Karitas deluje tudi skupina »Klepet ob kavici«, ki je namenjena druženju ljudi, vendar je letos zaradi razmer začasno v mirovanju.

 

Letošnje geslo tedna Karitas je »SLIŠIM TE«.

 

Iz pisma Petra Tomažiča generalnega tajnika Slovenske Karitas:

Teden Karitas 2020 obeležuje 30. obletnico organizirane Karitas v Sloveniji. Nagovarjalo nas bo geslo: »SLIŠIM TE«, ki še posebej nagovarja v teh težkih časih.

Nadškof msgr. Alojz Cvikl je ob tem povedal: »Letošnji teden Karitas bo drugačen, kot so bili dosedanji. Manj prazničen, bolj delaven. Vedno bolj se kaže, da ljudje v tem času negotovosti, strahu in nenehne grožnje potrebujejo psihosocialno pomoč. Z drugo besedo: iščejo nekoga, ki jih bo slišal in komur bodo lahko zaupali svoje težave. Malo je potrebno za povrnitev upanja: človeka je treba opaziti, ga sprejeti, mu prisluhniti, samo tako se bo počutil sprejetega, razumljenega in spoštovanega …« Tako je za vse nas vabilo, da se ustavimo in prisluhnemo drug drugemu.

 

 

V minulem letu smo naredili:

  •  Kot je verjetno že vsem poznano, velja v centru mesta nov prometni režim, ki onemogoča nadaljnjo razdeljevanje EU hrane v Kloštru, ki jo delimo trikrat letno. S posredovanjem patra Krizostoma smo rešili tudi ta problem, da nam je šmihelski župnik Igor Stepan odstopil eno učilnico za tisti dan, ko delimo EU hrano. Dostop za delitev mesečnih paketov in oblek pa je še vedno možen pri nas, kot je bil tudi v preteklosti, v  prostorih naše župnijske Karitas.
  •  Pomoč v hrani iz evropskih rezerv je prispela trikrat. Razdelili smo 14.748 kg hrane 240 osebam.
  • S pridobljenimi sredstvi Škofijske Karitas Novo mesto smo vsak prvi in tretji četrtek v mesecu razdeljevali hrano, pralni prašek in oblačila. Od lanskega do letošnjega novembra je bilo razdeljenih 448 paketov hrane in pralnega praška, povprečno na mesec 44 različnim družinam in posameznikom v stiski. Sodelavci Karitas dostavljamo tudi pomoč na dom starejšim in onemoglim prosilcem.
  • V akciji »Pomoč pri nakupu šolskih potrebščin« smo na Škofijsko Karitas oddali 9 prošenj, 8 družin je pomoč prejelo, ena pa ni bila opravičena do pomoči.
  • V akciji »Družina 2020«, smo v mesecu septembru na Škofijsko Karitas Novo mesto oddali 3 vloge za pomoč pri nabavi kurjave, katere so bile vse ugodno rešene.
  • V adventnem času smo obiskali 190 naših starejših faranov. Pater Krizostom je še z dvema sodelavkama Karitas obiskal tudi naše farane v domu starejših občanov Novo mesto, katero snidenje je bilo nadvse prisrčno.
  • Zbrali smo 6 velikih vreč plastičnih zamaškov, ki so jih odpeljali iz Društva paraplegikov Novo mesto.
  • Od lanskega do letošnjega novembra je 19 sodelavcev in prostovoljcev darovalo 1300 delovnih ur. Občasno so bili vključeni tudi naši birmanci.

 

Izredni prosilci so bili deležni finančne pomoči. Vse to kar smo naredili smo naredili z vašo pomočjo.  Hvala za vsak vaš dar, ki ste ga namenili za pomoč ubogim.

 

Če potrebujete pomoč zase, sorodnike, sosede, prijatelje, znance, se lahko obrnete na:

 

ŽUPNIJSKA KARITAS NOVO MESTO – SV. LENART

Frančiškanski trg 1, 8000 NOVO MESTO

www.nm-kloster.si

e-mail: karitas@nm-kloster.si

 

tel: 040 317 705

 

TEDEN KARITAS »SLIŠIM TE«  BO LETOS OD 23. 11. DO 29. 11. 2020

Letošnji teden Karitas bo zaradi epidemije Covid – 19 in s tem povezanih razmer bistveno spremenjen, saj bomo mnoge dejavnosti, ki so bile predvidene za teden Karitas lahko spremljali le virtualno. Tako je letos odpovedano romanje prostovoljcev Karitas na Slomškovo Ponikvo. Sveta maša za sodelavce Karitas bo v nedeljo, 29.11.2020 ob 10-ih v mariborski stolnici, kjer bo maševal mariborski nadškof in predsednik slovenske Karitas msgr. Alojzij Cvikl. Sveto mašo bo mogoče spremljati preko neposrednega prenosa na 1. programu RTV SLO.

 

Klic dobrote 2020

V sredo 25.11.2020 bo potekal že 30. dobrodelni koncert »Klic dobrote« za pomoč družinam v stiski. Zaradi epidemije bo izvedba koncerta v studio 1, RTV Slovenije. Spremljamo ga lahko v neposrednem prenosu na 1. programu RTV Slovenije, Radia Slovenije in Radia Ognjišče, od 20.05 dalje. V času koncerta in tudi še ves december bomo zbirali sredstva za pomoč slovenskim družinam v stiski. Vabljeni, da se nam pridružite na enem izmed naštetih medijev.

 

Dragi naši farani, zahvaljujemo se Vam za vse vaše prispevke in pomoč za Karitas, za vaše sodelovanje, skrb in delo, ki ga opravljate v dobro bližnjega. Z željo po čim več zdravja in notranjega miru Vas lepo pozdravljamo in kličemo na vas božjega blagoslova.

MIR IN VSE DOBRO!

Cvetka PLANTAN, tajnica Karitas
p. Krizostom, župnik

1 Trackback / Pingback

  1. TEDEN KARITAS 2020 | NM - Klošter - sv. Lenart

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.