7. NEDELJA MED LETOM, 24. 2. 2019

OZNANILA PDF

 

I. DEL POSTNEGA PISMA

Pred nami sta dve predpostni nedelji, ko po cerkvah v Sloveniji poslušamo pastirsko pismo za postni čas. Kljub temu, da ga boste slišali pri sv. maši, naj bo navedenih nekaj poudarkov iz njega. Naslov pisma je Vseživljenjska kateheza.

»Postni čas je pred nami in vaši škofje želimo z vami nadaljevati poglabljanje krstne zavesti, o kateri smo vam pisali lani. Krst je za vsakega prvi korak njegovega vstajenja in ponudba novega življenja. Po njem smo poklicani k misijonski dejavnosti, da bi bili tudi drugi deležni sadov smrti in vstajenja Jezusa Kristusa ter zaživeli iz te podarjene novosti življenja.«
»Nekateri se še spominjate, da je nekoč obstajal krščanski nauk ne le za otroke, ampak je potekal ob nedeljah popoldne za vse vernike. S spreminjanjem življenjskih navad smo to opustili, nismo pa uspeli uvesti novih rednih oblik verskega poučevanja odraslih. Ko v Cerkvi na Slovenskem govorimo o katehezi, pomislimo le na osnovnošolski verouk, kot ga izvajamo po župnijah. A »kateheza« pomeni več. »
»V zadnjih desetletjih smo v Cerkvi na Slovenskem zgradili primerne učilnice, kjer se kateheti in katehistinje po svojih najboljših močeh trudijo oznanjevati in učiti. Oznanjevalci imamo različne učne pripomočke, ob katerih se trudimo posredovati znanje in versko izkušnjo udeležencem naših srečanj. Vedno bolj pa se zavedamo, da je kateheza »srečevanje odraslih, mladine in otrok v določeni katehetski skupini pod vodstvom kateheta z namenom, da bi trajno rasli v veri«.
»Novi katehetski načrt tako opredeljuje osnovne katehetske naloge: podpiranje poznavanja vere, učenje molitve, vzgoja v liturgiji, vzgoja za občestvo in uvajanje v držo razločevanja. Nekaj takšne kateheze je že navzoče v različnih duhovnih gibanjih, pri delu z odraslimi, v župnijskih skupinah in morda še kje. Škofje močno spodbujamo župnijska občestva, zlasti župnijske pastoralne svete, da skupaj iščejo v tej smeri nove možnosti in da za njihovo izvedbo poskrbijo tudi za usposobljene katehiste in katehistinje.«
»Katehet oznanja, kar nosi v svojem srcu, oznanja svoje izkustvo Božje navzočnosti in svoje odrešenosti sredi občestva. Ogreva srca. Vabi k obredu. Išče poti, kako bi na najbolj prodoren način razrahljal zemljo srca za Božjo besedo. Bratje in sestre pa poslušajo, opazujejo, gledajo in premišljujejo, iščejo zgled, iščejo avtentičnost..«

ČIŠČENJE CERKVE
2. 3.: Ulice: Ragovska, Jakčeva in Maistrova.

OZNANILA IN POVABILA

• VEROUK: po zimskih počitnicah, jutri pričenjamo z rednim veroukom.

• MARČEVSKA SEJA ŽUPNIJSKEGA PASTORALEGA SVETA: bo tokrat jutri, v ponedeljek, 25. februarja, ob 19. uri v Lenartovi dvorani.

• DNEVI, KI NAS NA POSEBEN NAČIN POSVEČUJEJO: vsak mesec jih obhajamo v četrtek, pred prvim petkom, ko molimo pred Najsvetejšim za nove duhovne poklice (28. 2.), prvi petek, ko zadoščujemo za osebne grehe in grehe vsega sveta (1. 3. ) in prva sobota, ko prosimo Devico Marijo, da posreduje pri Bogu za svetost duhovnikov in nenazadnje vseh nas (2. 3.) – vse tri dneve pričnemo molitev ob 17.30. Pridite – molimo!

• PRVA NEDELJA V MESECU: kaj zaznamuje prvo nedeljo? Morda je v ospredju nabirka za samostan in cerkev ter druženje v Lenartovi dvorani po dopoldanskih svetih mašah, pozabljamo pa na birmansko sveto mašo ob 10h. Radi molimo za naše birmance in njihove drage starše ter botre. Ob prvih nedeljah imamo v župniji »samo« 5 svetih maš in ne 6, ker je ni na podružnici. Molimo za duhovnike, da bo še nekaj časa takšno obilje.

• PRVOMAJSKO ZAHVALNO ROMANJE od 28. 4. do 1. 5. 2019: 2 avtobusa sta polna, zato počasi polnimo 3. avtobus. Kdor še razmišlja, naj pohiti s prijavo. Na romanju se želimo zahvalili za milosti misijona, ki smo jih prejeli v mesecu novembru preteklega leta. Pot nas bo vodila v Dubrovnik, Budvo, Kotor, Marijino svetišče Gospa od Škrpjela v zalivu Boka Kotorska. Ob povratku domov se bomo ustavili še pri Kraljici miru v Medžugorju. Cena romanja je 290€.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.