6. NEDELJA MED LETOM, 17. 2. 2019

OZNANILA PDF

 

PREKLETSTVO IN BLAGOSLOV

»Tako govorí Gospod: ‘Preklet mož, ki zaupa v človeka in se opira na bitje iz mesa, njegovo srce pa se odmika
od Gospoda.’«
IN
»Blagoslovljen pa mož, ki zaupa v Gospoda in je Gospod njegovo zaupanje. Je kakor drevo, zasajeno ob vodi, ki stéza svoje korenine k potoku.«
Današnja nedelja nam postreže z Božjo besedo, ki je jasna in pove resnico o nas vernikih. Preklet je tisti, ki se od Gospoda oddalji in blagoslovljen tisti, ki živi z Njim, saj je kakor drevo zasajeno ob potokih voda. To dvojnost izraža tudi Psalm 1. Tudi Mojzes pravi ljudstvu, naj se odloči za življenje, ki ga predstavlja Bog ali za smrt, ki ga predstavljajo grešna ravnanja. Za kaj se bomo odločili mi, ve vsak zase. Predstavljam si, da je želja v nas biti blizu Bogu in posledično blizu življenju. Bog prinaša blagoslov zato izviru življenja. Jezus v evangeliju današnje nedelje pove nekoliko drugače prej zapisano misel: »Blagor vam, ubogi, kajti vaše je Božje kraljestvo.« Kdor je torej blizu Bogu ali Jezusu je blagoslovljen in blagrovan ter je dedič nebeškega s kraljestva. Naj naša ravnanja kažejo na to resničnost. Potrudimo se!

ZGODBA O NENAVADNI LJUBEZNI
Kako sta se Marija in Jožef spoznala? Sta se zaljubila?
Po današnjih merilih je to nekoliko posebna zgodba … Zakonska zveza se je nekdaj močno razlikovala od današnje. Pari običajno niso imeli te prednosti, da bi si sami izbrali svojega zakonca, in judovska kultura pri tem ni bila nobena izjema.
Ženitni posrednik in Bog
V judovskem izročilu je ženitni posrednik pomagal poiskati moža mladim dekletom, ki so bila primerne starosti za možitev. Zadnjo besedo so navadno prepustili Bogu prek molitve, zelo redko pa so odločitev prepustili mlademu paru.
Zelo verjetno je, da sta se v podobnem položaju znašla tudi sveti Jožef in Devica Marija.
Kakšen je bil Jožef
Nekatera izročila pravijo, da je bil Jožef starejši vdovec, druga pa trdijo, da je bil postaven mladenič. Kakorkoli že, obstaja pripoved iz Jakobovega protoevangelija (zgodnjega apokrifnega “evangelija”, ki je ohranil nekaj ustnega izročila), ki vsebuje razlago, kako sta se z Marijo spoznala.
Marija naj bi bila že v rosni mladosti izročena v varstvo templju in ko je postala najstnica, so ji začeli iskati primernega moža.
Sveta družina
Kakorkoli že, res je, da je Bog izbral Jožefa za Marijinega moža, ker je vedel, da je pravičen mož, vreden varovati novo “skrinjo zaveze”, ki bo rodila odrešenika sveta.
Po sodobnih merilih to morda ni bilo najbolj romantično srečanje, zgodilo pa se je po Božji previdnosti. Zakonca sta rasla v medsebojni ljubezni in malemu Jezusu nudila čudovit dom, kjer je odraščal.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.
Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

ČIŠČENJE CERKVE
23. 2.: Belokranjska c., Gotna vas, Ob potoku in Jedinščica.

• ZIMSKE POČITNICE: od 18. do 22. 2., zato ni verouka!

• DEKANIJSKA PRIPRAVA NA KRST: poteka v sredo, ob 19h v dvorani Baragovega zavoda v Šmihelu.

• SAKRALNI ABONMA V NOVEM MESTU: V letu 2019 začenjamo s sakralnim abonmajem. S tem projektom Novo mesto stopa ob bok večini evropskih kulturnih mest, kjer so sakralni abonmaji tradicija. Na koncertih bodo nastopale zasedbe, ki so uveljavljene doma in po svetu. S tem projektom zapolnjujemo vrzel novomeške glasbene ponudbe in prinašamo vsebine slovenske in svetovne glasbene literature. Prvi koncert bo v sredo, 20. 2. 2019, ob 18:30, v novomeški stolni cerkvi sv. Nikolaja na Kapitlju. Nastopila bo svetovno znana sopranistka Theresa Plut, na orgle pa jo bo spremljala Polona Gantar.

• DEKANIJSKO SREČANJE ZA BIRMANCE: nekajurno srečanje bo potekalo v Centru biotehnike in turizma – Grm Novo mesto. Birmanci so dobili listič s programom in prijavnico.

• PRVOMAJSKO ZAHVALNO ROMANJE od 28. 4. do 1. 5. 2019: 2 avtobusa sta polna, zato smo odprli čakalno listo – 3. avtobus bo šel, če jih bo prijavljenih vsaj 40. Na romanju se želimo zahvalili za milosti misijona, ki smo jih prejeli v mesecu novembru preteklega leta. Pot nas bo vodila v Dubrovnik, Budvo, Kotor, Marijino svetišče Gospa od Škrpjela v zalivu Boka Kotorska. Ob povratku domov se bomo ustavili še pri Kraljici miru v Medžugorju. Čimprej se prijavite tisti, ki želite poromati. Cena romanja je 290€.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.