6. velikonočna nedelja, 6. 5. 2018

OZNANILA PDF

KRIŽEV TEDEN

Teden med 6. in 7. velikonočno nedeljo se imenuje »Križev«. Zakaj? Ker v tednu, 40 dni po veliki noči, obhajamo Gospodov vnebohod in trije dnevi pred slovesnim praznikom se imenujejo »prošnji dnevi«. Naši predniki so jih znali obhajati s prošnjimi procesijami in molitvijo litanij vseh svetnikov med polji, ko so se ljudje zvrstili za križem. Vabljeni k svetim mašam, tako zjutraj kot zvečer; še posebej na slovesni praznik, Gospodovega vnebohoda, v četrtek, 10. 5., ob 8h in 19h.

PAPEŽ FRANČIŠEK O ZAKRAMENTU SVETEGA KRSTA
Danes smo v naši cerkvi krstili 4 deklice; in še so kandidati za krst. Zato je prav, da vedno znova razmišljamo o prvem zakramentu naše vere. Papež Frančišek je pri zadnji katehezi na trgu Svetega Petra povedal naslednje misli:

O VODI
Voda je izvor življenja in blaginje, medtem ko njeno pomanjkanje povzroča izginjanje vsake rodovitnosti, kakor se to dogaja v puščavi. Voda pa je prav tako lahko povzročiteljica smrti, kadar utopi med svojimi valovi ali v velikih količinah odnese vse. In navsezadnje, voda ima tudi zmožnost umiti, očediti, očistiti.
Cerkev zatorej kliče delovanje Duha nad vodo, da bi tisti, ki bodo po njej prejeli krst, bili pokopani s Kristusom v smrt in bodo z njim vstali v nesmrtno življenje, je nadaljeval papež. Molitev blagoslova pravi, da je Bog pripravil vodo, da bi bila znamenje krsta, ter spomni na glavne svetopisemske podobe: nad prvotnimi vodami je vel Duh, da bi jim dal zametke življenja (glej Mz 1,1-2); voda potopa je pomenila konec greha in začetek novega življenja (glej 1 Mz 7,6-8,22); skozi vodo Rdečega morja so Abrahamovi otroci bili osvobojeni suženjstva v Egiptu (glej 2 Mz 14,15-31).

ODPOVEM SE. VERUJEM
Ko je voda v krstilniku posvečena, je treba pripraviti srce za pristop h krstu. To se zgodi z dvema dejanjema, ki sta med seboj tesno povezana: z odpovedjo satanu in z izpovedjo vere. V takšni meri, v kakršni rečem ‘ne’ namigom hudiča, ki ločuje, sem zmožen reči ‘da’ Bogu, ki kliče, naj mu postanem podoben v mislih in besedah. Hudič ločuje. Bog pa vedno združuje skupnost, ljudi, svoje ljudstvo. Ni mogoče sprejeti Kristusa in mu pri tem postavljati pogoje. Treba se je ločiti od določenih vezi, da bi lahko zares sprejeli druge. Ali ti je dobro z Bogom ali pa ti je dobro s hudičem, je dodal papež in pojasnil, da ravno zato gresta skupaj odpoved in izpoved vere. »Treba je porušiti mostove in jih pustiti za sabo, da bi se lahko podali na novo pot, ki je Kristus,« je izpostavil.

OZNANILA IN POVABILA

ČIŠČENJE CERKVE
12. 5.: Kandija in Grm.

ŠMARNICE – na naših štirih podružnicah in v župnijski cerkvi se zbirajo šmarničarji. Vabljeni, tako starejši, kot mlajši, da se pridružite. Šmarnični izlet bo v soboto, 2. junija; odpeljali se bomo na Vinico in od tam na Žeželj.

• SREČANJE ČLANOV ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA – ponedeljek, 7. 5., ob 20h.

• SREČANJE ZA RAZPOROČENE ALI LOČENE – torek, 8. 5., ob 20h.

• MAŠA ZA NOTRANJE OZDRAVLJENJE IN MOLITVE NAD POSAMEZNIKI – četrtek, 10. 5., ob 19h.

• SREČANJE ZA MLADE – z misijonarjem p. Andražem Arkom OFM in mlado Rokapelo v petek, 11. 5., ob 20h v Baragovem zavodu v Šmihelu.

• SVETA MAŠA OB GODU SV. FLORJANA – Pri župnijski sveti maši prihodnjo nedeljo 13. maja ob 8.30 bodo sodelovali gasilci novomeškega sektorja.

• STANOVSKO ROMANJE MOŽ BO LETOS V SOBOTO, 12. MAJA; NAČRTUJEMO POT NA KRAS. Odhod iz Novega mesta – Kandija ob 7h. Še par mest je prostih na avtobusu.

• ZAKONSKI JUBILANTI 2018 – vabljeni vsi, ki letos obhajate zakonski jubilej: 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50 in naprej. Praznovanje bo v nedeljo, 13. maja ob 11.30. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni. Prijave samo še danes!

• STANOVSKO ROMANJE ZA DEKLETA IN ŽENE – sobota 2. 6. Predviden je obisk Bleda in Brezij ter še česa. Prijave se zbirajo v župnijski pisarni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.