5. velikonočna nedelja, 29. 4. 2018

OZNANILA PDF

 

Z MARIJO PRAZNUJEMO VELIKO NOČ

Velikonočno praznovanje, ki traja od Velike noči do binkoštne nedelje – to je 50 dni – se je prevesilo v drugo polovico. Kristus, ki je premagal trpljenje in okove smrti, ko je angel odvalil skalo od njegovega groba in je tako vstal do smrti, je med nami živ in delujoč. To dejstvo iz našega srca prikliče vzklik ALELUJA. Njegova Mati Marija, ki je z njim trpela do križa, tudi po Jezusovem vstajenju tiho pričuje in moli s prvo Cerkvijo; skupaj pričakujejo Svetega Duha, ki ga je Jezus obljubil vsem. Pojutrišnjem, v torek, 1. maja vstopamo v Marijin mesec maj. Tako bomo ponovno mogli v Mariji drži ponižnosti, hvaležnosti in veselju moliti in prositi Vstalega Gospoda, ostani z nami, pomagaj nam in nas odrešuj.

MESEC MAJ – ŠMARNICE
Peti mesec leta je za nas kristjane nekaj posebnega, saj je Marijin mesec in mi Slovenci ga zelo prisrčno praznujemo preko ljudske pobožnosti, ki ji pravimo »ŠMARNICE«; ime nosi po nežno zeleni cvetlici, ki ima bele zvončaste cvetove in prijetno diši.
Šmarnice bodo potekale kot prejšnja leta. V župnijski cerkvi bomo pri jutranji sv. maši ob 8h prebirali šmarnična razmišljanja za odrasle, ki imajo naslov FATIMSKA PASTIRČKA NAS UČITA ŽIVETI. Napisal jih je pater cistercijan iz Stične Branko Petauer. Pripovedujejo nam o najmlajših svetnikih vesoljne Cerkve, ki nista mučenca in ju je razglasil papež Frančišek 13. maja 2017 v Fatimi. To sta brat in sestra, sveti Frančišek in Jacinta Marto.
Za otroke pa bodo letos zgodbe govorile o velikem Slovencu, misijonarju Frideriku Ireneju BARAGI. Vsak šmarničar bo dobil plakat, na katerega bo spredaj lepil sličice in od zadaj posebne lističe s posebnimi nalogami za vsak dan.
Otroci se bodo zbirali v župnijski cerkvi ob 19h,; na podružnicah pa bodo šmarnice: v Gotni vasi ob 19h, Smolenji vasi, Potovem Vrhu in na Velikem Slatniku pa ob 19.30.
Lepo povabljeni tako odrasli šmarničarji, kakor tudi otroci s starši, da se radi udeležujete te naše tradicionalne ljudske pobožnosti. Za soboto, 2. 6., je predviden šmarnični izlet na Žežel nad Vinico.

PRVA NEDELJA V MESECU MAJNIKU – nabirka pri sv. maši je za potrebe naše cerkve in samostana; v aprilu ste zbrali preko 1.500 € – HVALA. Po dopoldanskih sv. mašah sledi druženje v Lenartovi dvorani.

FESTIVAL DRUŽIN PRAZNUJEMO V NEDELJO, 6. 5. PRI SV. MAŠI OB 10. URI. Med sv. mašo bo tudi podelitev zakramenta sv. krsta. Po maši pa sledi pikniško druženje na samostanskem vrtu – družine, lepo povabljene. Otroci pripravljajo za svoje starše igrico.

OZNANILA IN POVABILA

ČIŠČENJE CERKVE
5. 5.: Mali Slatnik, Mala in Velika Cikava ter ulice: Milana Majcna, Ilke Vaštetove in Slančeva.

• DNEVI, KI NAS POSVEČUJEJO IN DUHOVNO KREPIJO: četrtek, pred prvim petkom (3. 5.), prvi petek (4. 4.) in prva sobota 5. 4.) – molitev red Najsvetejšim ob 1830 – lepo povabljeni.

• ORATORIJSKI DAN ZA DRUŽINE: V Združenju animatorjev oratorija (ZAO) Novo mesto pripravljajo nov termin za oratorijski dan družin, ki bo v soboto, 5. maja 2018, v domu sv. Marjete v Šmarjeti pod naslovom Kjer je veselje doma. Glavni lik bo škof Anton Martin Slomšek, sicer pa bo ves dan govoril o identiteti družine, posameznih vlogah v njej in v skupnosti.
Program bo potekal od 9. ure do 14.30, ko bo zaključek z mašo. Animatorji bodo poskrbeli za elemente oratorija tako za otroke kot za starše, ki bodo ločeno prisluhnili katehezam (starši bodo poslušali pričevalce, otroci pa bodo imeli svetopisemske urice), skupaj pa se bodo lahko pomerili v velikih igrah. Prijave se zbirajo preko spletne prijavnice ali na e-naslov: zaonm@oratorij.net.

• STANOVSKO ROMANJE MOŽ BO LETOS V SOBOTO, 12. MAJA; NAČRTUJEMO POT NA KRAS. Odhod iz Novega mesta – Kandija ob 7h. Sveta maša bo na Mirenskem gradu pri Gorici. Sledi kosilo v eni izmed kraških gostiln in ogled pršutarne ter pot proti domu. Prijavite se čim prej v župnijski pisarni. Polnimo zadnja mesta na avtobusu.

• ZAKONSKI JUBILANTI 2018 – vabljeni vsi, ki letos obhajate zakonski jubilej: 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50 in naprej. Praznovanje bo v nedeljo, 13. maja ob 11.30; prijave sprejemamo v župnijski pisarni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.