6. VELIKONOČNA NEDELJA, 26. 5. 2019

OZNANILA PDF

6. VELIKONOČNA NEDELJA

»Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: ‘Če me kdo ljubi, se bo držal moje besede in moj Oče ga bo ljubil. Prišla bova k njemu in prebivala pri njem.«
Te Jezusove besede, slišane v današnjem evangeliju, bi mogli pripisati našemu bl. Lojzetu Grozdetu, katerega god obhajamo jutri. Bl. Lojze se je držal Jezusovih besed, zato mu je Jezus dal moč v zadnji uri trpljenja, ko je umrl za Njega.
Ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore je pred enim letom, na praznik bl. Lojzeta Grozdeta, na Zaplazu izrekel naslednje besede:
»Zato je pomembno, da se tudi mi danes navzamemo Grozdetove drže, njegove ljubezni do naroda in do domovine. Kako pomembno je, da danes skozi nas in vse dobro misleče ljudi zaveje misel Grozdetovih verzov, v katerih pravi: “Proč mračne misli, nov se dan rodi, / zdaj grem na pot, srce se ne boji, / saj moja pot se ne gubi v megli, / jasno začrtano jo zró oči …”
Ne glede na čase morajo tudi naše oči zreti na pot, ki se ne gubi v megli. Ne vem, kakšne misli vas obhajajo ob stanju v našem narodu in državi. Rad bi, da tudi vam, dragi bratje in sestre, v srcih zazveni Grozdetova beseda: srce se ne boji. Pa sem prepričan, da je trepetal, ko so ga prijeli, ko so ga zvezali, ko so mu rezali jermene s podplatov in jezik iz ust. Kakor je tudi Jezus trepetal v Getsemaniju, ko je pred seboj zrl večer velikega četrtka in umiranje velikega petka. A sta oba ostala zvesta do konca. Živela sta Izaijevo molitev: „Bog je moja rešitev, zaupam in se ne bojim“ (Iz 12,2).«

SLOVESNOST OB GODU BL. LOJZETA GROZDETA
Osrednje slovesno praznovanje godu blaženega Alojzija Grozdeta bo danes, na 6. velikonočno nedeljo,  26. maja popoldan, v romarskem svetišču na Zaplazu. Ob 16. uri bo sveta maša, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov daroval novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

GODODVNI DAN BL. LOJZETA GROZDETA je v ponedeljek, 27. maja. Radi se mu priporočajmo in molimo za njegovo kanonizacijo, da bo čimprej prištet med svete.

PREDAVANJE OB 550 LETNICI PRIHODA FRANČIŠKANOV V NOVO MESTO
Predavanje bo danes, v nedeljo,  26. 5., po večerni sveti maši ob 19h. Predaval bo priznani slovenski literarni kritik in literarni zgodovinar dr. Matija Ogrin; spregovoril bo pod naslovom: Frančiškanski baročni pridigarji v Novem mestu.

ČIŠČENJE CERKVE
1. 6.: Mali Slatnik, Mala in Velika Cikava, ul.: Milana Majcna, Ilke Vaštetove in Slančeva.

• SREČANJE ZA MOŽE, OČETE IN FANTE: redno mesečno srečanje bo v torek, 28. 5. ob 20. uri v Lenartovi dvorani. Možje, očetje in fantje – dobrodošli!

• GOSPODOV VNEBOHOD: slovesni praznik, ki ga obhajamo 40. dan po veliki noči, to je v četrtek, 30. 5.. Sveti maši bosta ob 8h in 19h – lepo povabljeni!

• SKLEP ŠMARNIČNE POBOŽNOSTI: šmarnice so potekale v naši župniji na petih mestih; hvala vsem ki ste jih vodili. Lepo bo, če jih skupaj zaključimo v župnijski cerkvi v petek, 31. 5. ob 18.30 s petimi litanijami Matere Božje in sveto mašo ob 19h. Zato šmarnice po podružnicah zaključite v četrtek,30. 5.

• BINKOŠTNA DEVETDNEVNICA: 9. dni bomo molili Pridi Sveti Duh, napolni srca svojih vernih. Pričnemo v petek, 31. 5.

• ŠMARNIČNI IZLET: letos bomo šli na šmarnični izlet v soboto, 1. junija. Otroci se bodo udeležili mavričnih iger na Rakovniku, odrasli pa se bodo z avtobusom odpeljali na Kurešček. Odhod avtobusa bo ob 7.30 iz Kandije. Cena prevoza je za odraslo osebo 9 € in 5 € za otroka. Kdor je pridno hodil k šmarnicam, pa bo imel izlet zastonj! Prijavite se do nedelje, 26. maja.

• ZAKLJUČEK VEROUČNEGA LETA: bo v nedeljo, 2. junija ob 10. uri. Po sveti maši bo podelitev spričeval.

• PRVA NEDELJA V MESECU JUNIJU: lepo povabljeni k darovanju za potrebe samostana in cerkve; obnovo starodavnih stopnic, ki vodijo iz gornjega vrta na spodnjega ob reki Krki, je potrebno poravnati, zato se priporočamo za darove. Hvala. Po dopoldanskih svetih mašah bo pogostitev v Lenartovii dvorani. Priporočamo se za sladke dobrote – hvala.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.