Župnijska KARITAS

karitas_logoNaša Župnijska karitas je bila ustanovljena 7. aprila 1991. Takrat je p. Peter Lavrih je začel s karitativno dejavnostjo, ko je bila mlada država Slovenija in ljudje potrebni raznih pomoči, tako materialnih kot duhovnih.

Od takrat je minilo že 24 let. Življenje se je spreminjalo, a potrebe po pomoči tako po materialni, denarni ali drugačni stiski so ostale. Število prosilcev se je iz leta v leto spreminjalo. Nekateri so se odselili, vedno več pa je novih prosilcev.

V minulem letu 2016 smo naredili:

Pomoč v hrani iz evropskih rezerv je prispela šestkrat. Razdelili smo jo 260 osebam (5850 l mleka, 1702 kg testenin, 1690 kg moke, 910 kg riža, 780 l olja, 325 kg pelatov, 335 kg fižola).

S pridobljenimi sredstvi Škofijske karitas Novo mesto smo vsak prvi četrtek v mesecu razdeljevali hrano in pralni prašek. Od lanskega do letošnjega novembra je bilo razdeljenih 743 paketov hrane in pralnega praška, povprečno na mesec 60 različnim družinam in posameznikom v stiski. Paketi so vsebovali: sladkor, mleko, olje, čokoladni namaz, paštete, juhe, kavo, kekse, cedevito in različne konzerve, pasulj, paradižnikovo mezgo. Sodelavci Karitas dostavljamo pomoč na dom starejšim in onemoglim prosilcem. Vsak mesec je 60 prejemnikov pomoči prejelo kruh, donacijo pekarne.

Vsak tretji četrtek v mesecu je bila razdeljena obleka in igrače povprečno 15 družinam, v skupni količini 1560 kg.

V akciji Družina 2016 smo v mesecu septembru na Škofijsko karitas Novo mesto oddali 3 vloge za pomoč pri nabavi kurjave, ki so bile ugodno rešene.

V akciji »Pomoč pri nakupu šolskih potrebščin« smo na Škofijsko karitas oddali 13 prošenj različnih družin, ki so pomoč tudi prejeli.

Skupina »Ročna dela« je za obdaritev udeležencev srečanja bolnih in ostarelih pripravile 140 uokvirjenih slik oz. vizitk z velikonočnimi motivi. V ta namen so prostovoljke darovale 1500 delovnih ur.

Za božične praznike smo obiskali z darilom Škofijske karitas Novo mesto in naše župnije 180 župljanov.

Zbrali smo 18 velikih vreč plastičnih zamaškov, ki so jih odpeljali iz Društva paraplegikov Novo mesto.

Na Lenartovem žegnanju je imela skupina »Ročna dela« svojo stojnico z lastnimi izdelki. Darovi od teh kot tudi darovi posameznikov so bili porabljeni za potrebe Karitas (izredni prosilci pomoči).

Opravili smo še več drugih dobrodelnosti.

Od lanskega do letošnjega novembra je 23 sodelavcev prostovoljcev darovalo 1880 ur delovnih ur. Občasno so bili vključeni tudi prostovoljci, ki niso stalni člani.

Tudi letos, kot vsako leto, se je 14 sodelavcev udeležilo dveh izobraževanj, ki jih je organizirala Slovenska karitas v Celju. Teme posveta so bile o skrbi za starejše in bolne – kako bomo odgovarjali na potrebe v prihodnosti: demenca; odvisnost od drog; družina v dolgovih.

Vse to kar smo naredili smo naredili z vašo pomočjo. Hvala za vsak vaš dar, ki ste ga namenili za pomoč ubogim.

Ob nedelji KARITAS, 1. adventni nedelji, 27. novembra 2016, smo pripravili naslednjo PRILOGO!

HVALA VAM IN DOBRODOŠLI !

Milena Hren, tajnica Karitas
p. Krizostom, župnik

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*