SKLEP LETA USMILJENJA V NOVOMEŠKI ŠKOFIJI

SKLEP SVETEGA LETA IN ZAČETEK PRAZNOVANJA NA ZAPLAZU

Za nami je izredno bogato leto. Zaznamovala sta ga 10-letnica škofije in jubilejno leto usmiljenja. Sveto leto bomo v novomeški škofiji sklenili na isti dan kot v vesoljni Cerkvi, na nedeljo Kristusa, Kralja vesoljstva, 20. novembra 2016. Med slovesno škofovo mašo v stolni cerkvi ob 9. uri bomo tudi zaprli sveta vrata.

Na Zaplazu bomo leto usmiljenja slovesno sklenili že v nedeljo, 30. oktobra, ko bo škof hkrati blagoslovil restavriran veliki Marijin oltar, ki ga je obnovilo restavratorstvo Legan iz Žužemberka in od postavitve še ni bil obnovljen. Ob tem lahko napovem, da se pripravljamo na praznovanje 100. obletnice, odkar je škof Jeglič posvetil sedanjo romarsko cerkev na Zaplazu. Zato bomo del prihodnjega leta od pomladi do jeseni obhajali kot nekakšno leto Zaplaške Marije, obletnico Marijinega svetišča.

Kot začetek tega praznovanja bomo v nedeljo, 23. aprila 2017, blagoslovili nove orgle, za katere je svetišče dobilo namenski dar. Izdeluje jih orglarstvo Škrabl in naj bi bile končane že v prihodnjih mesecih. Pripravljajo se tudi načrti za prenovo in trajno ureditev Marijine stranske kapele, ki hrani zgodovinski milostni kipec Zaplaške Marije, da bi le ta dobil nekoliko bolj povzdignjeno mesto v svetišču. Vrhunec in sklep praznovanja pa bo predvidoma 15. oktobra 2017, ko bomo obhajali osrednjo slovesnost ob 100-letnici posvetitve Cerkve.

Lepo vabljeni, da se različnih praznovanj udeležite duhovniki skupaj s svojimi verniki. Predvsem pa naj obletnica v nas poživi pripadnost Mariji in škofijskemu romarskemu svetišču na Zaplazu.

 

škof Andrej

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.