OZNANILA za 27. nedeljo med letom, 6.10.2013

rozni_venec

Darovi današnje nedelje so namenjeni za vzgojo mladih frančiškanov v naši Slovenski frančiškanski provinci sv. Križa. Trenutno imamo dva postulanta, enega novinca in štiri brate z začasnimi zaobljubami. Bog povrni!

Jutri, 7. oktobra, na praznik Rožnovenske Matere Božje vabljeni k poslušanju radia Ognjišča, saj bo ves dan program usmerjen k spodbudi, da bi radi in več molili rožni venec. Zvečer od 19. do 22. ure pa bo neposredni prenos bogoslužja in molitve vseh štirih delov rožnega venca iz bazilike na Brezjah.

Prihodnji vikend bodo v Mekinjah pri Kamniku potekale duhovne vaje za naše birmance. Podprimo jih z molitvijo!

»Moli, moli, rožni venec, ljubljeni slovenski rod!«, je odpev znane ljudske cerkvene pesmi, ki je aktualna v oktobru, mesecu rožnega venca. V ponedeljek, 7.10., na god Rožnovenske Matere Božje, smo še posebej povabljeni, da se pridružimo od 19. do 22. ure radiu Ognjišče, ki bo prenašal molitveni program iz osrednje Marijine Božje poti na Brezjah.

Z molitvijo pa goreče nadaljujemo osebno ali skupaj po družinah, lahko pa tudi v župniji med tednom pol ure pred jutranjo in pol ure pred večerno sv. mašo.

HVALA in BOG POVRNI za vse vaše darove ob nedeljskih nabirkah. Ob prvih nedeljah namensko zbiramo za sanacijo razpok na naši cerkvi; obnova bo morala steči čim prej. Verjetno pa bo že pred zimo potrebno sanirati streho in dimnike na samostanu, ki razpadajo, kar nekaj opek pa je tudi počenih. V načrtu pa imamo tudi prenovo župnijske pisarne, prostorov za župnijsko Karitas in odprtje križnega hodnika. Mislimo pa tudi na ureditev rampe za invalide pri glavnem vhodu v našo cerkev. Verjamemo, da bomo s skupnimi močmi in dobro voljo mogli postoriti veliko. Še enkrat hvala za vso pomoč in dosedanje darove.

Mestno romanje na Brezje bo v nedeljo, 13. 10. Do srede, 9.10., je še čas, da se prijavite v župnijski pisarni. Potnina znaša 9 €. Odhod iz Petelinjeka ob 12.45. uri in ob 13. uri izpred »Vindišarja«. Vrnitev domov se predvideva med 19.30 in 20. uro.

Katehumenat 2013/2014 – vsi ki želite pridobiti zakramente krščanskega uvajanja: krst, obhajilo in birmo se še morete vključiti v novo skupino, ki je pričela svoja redna srečanja v nedeljo, 6. 10. ob 19. uri. Za informacijo lahko pokličete p. Petra Vrabca na telefon 07/338-14-71.

V ponedeljek, 7. 10. bo ob 19. uri srečanje župnijskega pastoralnega sveta.

V četrtek, 10. 10. bo ob 18. uri sv. maša za ozdravitev družinskega debla, po njej sledijo molitve na posamezniki.

V torek, 15. oktobra ob 19. uri bo srečanje za starše prvoobhajancev v Frančiškovi dvorani. Kdor ne more priti v torek, naj pride v sredo ob 10. uri.

Zakonske skupine so imele prva srečanja. Zdaj je pred njimi novi mesec. Dragi zakonci, predvsem mladi, toplo povabljeni, da se javite župniku, da skupaj najdemo možnost za vključitev v že obstoječo skupino ali pa bomo, če bo potrebno, ustanovili novo.

Ministranti vabljeni k rednim vajam ob petkih ob 16.30; z novimi kandidati se bomo pripravljali na sprejem v ministrantske vrste, ki bo na Lenartovo nedeljo, 3. novembra.

Pevski zbori: otroški (petek, ob 16.), župnijski (sreda, ob 19.) in komorni zbor (nedelja ob 19.) vabijo nove člane. Res vabljeni da svoje pevske darove daste v korist vseh nas in seveda v slavo in hvalo Bogu.

Biblična skupina je čudovita prilika, da se pobliže srečate z Božjo besedo. Vabljeni v skupino ob ponedeljkih po sv. maši.

Skupina Klepet ob kavici se dobiva ob ponedeljkih po jutranji maši. To je čudovita prilika, da se v njej najde kdo, ki se čuti osamljenega ali čuti željo po pogovoru.

Podobna skupina kot prejšnja, vendar bolj delovne narave, pa je Skupina ročna dela, ki se srečuje ob sredah od 16. do 18. ure.

Lenartove počitnice bodo letos potekale od 28. do 30. oktobra. Otroci bodo pri verouku dobili prijavnice, ki naj jih izpolnjene vrnejo svojemu katehetu.

MOLITVENI KRIŽ – Frančiškov križ iz Assisija – že 10. leto roma od družine do družine. Morda je letos prilika, da priroma prvič tudi v vašo družino. Prijavite se župniku ali v župnijski pisarni. Pred križem družina zmoli krajšo ali daljšo molitev, odvisno od »kondicije«. Bratje frančiškani smo v tednu, ko imate križ v svoji sredi, pripravljeni priti tudi na obisk, zato bomo veseli vašega povabila.

Za čiščenje in krašenje cerkve poskrbijo v soboto, 12. 10. ulice: Ragovska ul., Jakčeva in Maistrova; v soboto, 19. 10. naselja Ragovo in Krka. Obvestite se med seboj in prinesite tudi jesenke rože iz domačega vrta.

* * * * * * * * * * * * *
Najvišji, vsemogočni dobri Gospod,
Tebi hvala, slava in čast in ves blagoslov.
Tebi, najvišjemu, edinemu pristoji
in nihče ni vreden tebe imenovati.

sv. Frančišek Asiški
* * * * * * * * * * * * *

Vsak kristjan je poklican k svetosti
»Bog ti pravi: Ne boj se svetosti, ne boj se meriti visoko, pusti se ljubiti in očistiti Bogu, ne boj se pustiti voditi se Svetemu Duhu. Vsak kristjan je poklican k svetosti. Ne izgubimo upanja v svetost, vsi stopimo na to pot,« je povabil papež Frančišek. »Želimo biti sveti? Gospod nas čaka! Vse, z razširjenimi rokami. Čaka nas, da bi nas spremljal na tej poti svetosti. Z veseljem živimo svojo vero, pustimo, da nas Gospod ljubi. Prosimo Boga v molitvi za ta dar, zase in za druge.«

(Besede papeža Frančiška na sredini avdienci, 2. oktobra 2013)

Slomškova misel
Kdor hoče v zakonu z Bogom živeti, se mora varovati: ljubosumnosti, nezvestobe, hude jeze, lakomnosti, zapravljivosti.

Iz Katekizma katoliške cerkve
(Kompendij)

379. Katere so glavne človeške kreposti?
Temeljne človeške kreposti so tako imenovanje glavne ali kardinalne kreposti (lat. cardo = tečaj pri vratih). Vse druge kreposti so razvrščene okoli njih, kajti kardinalne kreposti sestavljajo tečaje krepostnega življenja. So: razumnost, pravičnost, srčnost in zmernost.

380. Kaj je razumnost?
Razumnost razpoloži razum, da v vsaki okoliščini dojame naše resnično dobro in izbere pravilna sredstva za njegovo uresničenje. Razumnost usmerja druga kreposti tako, da jim kaže pravilo in mero.

Za mlade (YOUCAT)

373. Kako mora družina skupaj živeti v veri?
Krščanska družina mora biti CERKEV v malem. Vsi krščanski člani družine so povabljeni, da se med seboj utrjujejo v veri in drug drugega prekašajo v vnemi za Boga. Moliti morajo eden za drugega ter drug z drugim, da bi izpolnili dela ljubezni do bližnjega.

374. Zakaj je Bog pomembnejši kot družina?
Človek ne more živeti brez odnosa. Najpomembnejši človekov odnos je odnos z Bogom. Ta odnos ima prednost pred vsemi človeškimi odnosi, tudi pred družinskimi.


V tednu med 6. in 13. oktobrom bo tudi letos potekal že 22. TEDEN ZA ŽIVLJENJE in sicer po geslom »V ljubezni ni strahu« (Jn 4,18) »Resnična luč že sveti« (1 Jn 2,8).

V četrtek, 10. oktobra, ob 17. uri, bo v prostorih Baragovega zavoda na Smrečnikovi 60 v Novem mestu Odprtje razstave o škofu Antonu Vovku, ki jo je ob 50 – letnici njegove smrti pripravil Nadškofijski arhiv iz Ljubljane. O pomenu razstave o božjem služabniku, škofu Antonu Vovku, bo spregovoril soavtor razstave prof. Blaž Otrin. Za kulturni program bodo poskrbeli slušatelji Konservatorija za glasbo Jurij Slatkonja. Razstavo bo odprl novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Andrej Glavan. Razstava bo odprta do petka, 25. oktobra.

Vabljeni k branju in poslušanju Božje besede, ki bo potekalo v okviru svetopisemskega maratona, od četrtka 10. oktobra, do sobote 12. oktobra, v župnijski cerkvi v Šmihelu 2 uri pred in 2 uri po večerni sveti maši (od 16.00 do 20.30). Zaradi lažje organizacije prosimo, da se za branje prijavite na telefonsko številko 041-853-355.

V soboto, 12. oktobra 2013, bo ob 18h v stolnici koncert v počastitev 70-letnice novomeškega škofa msgr. Andreja Glavana. Mešani pevski zbor in Komorni orkester Glasbene matice Ljubljana bosta izvedla veličastno delo Magnificat, angleškega skladatelja Johna Rutterja. Solistka bo sopranistka Mateja Arnež Volčanšek, organist Tone Potočnik, dirigent pa Aleš Makovac. Vabljeni!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.