OZNANILA za 2. nedeljo po božiču, 5.1.2014

Epifania

Zadnja oznanila so se zaključila z voščilom za praznike. Naj bo še enkrat zapisano:
SREČNO IN BLAGOSLOVLJENO 2014!

Vsem, ki čutite in sodelujete z nami, brati frančiškani v kloštru: Hvala za vse vaše pisane voščilnice, za vse vaše darove: ob nedeljskih nabirkah, za biro v denarni in drugi obliki (koline, vloženi darovi zemlje in podobno…!).
Župnijska pisarna in prostori Karitas so prenovljeni; pregledana in zakrpana je tudi streha na samostanu tako, da ne zamaka ob deževju. Pred nami je še sanacija razpok v cerkvi kot prednostni načrt. Še enkrat HVALA!

Hvala tudi vsem trem zborom za prepevanje in koncertiranje med prazniki. Še posebna hvala naši organistki Snežki Podpečan, ki je igrala pri mnogih prazničnih mašah in imela pred polnočnico še orgelsko uverturo v polnočno mašo.

Hvala gvardijanu in kaplanu br. Janezu, ki je bdel nad izdelavo letošnjih jaslic: glavni postavljalci pa so bili predstavniki FLM, mladinci in birmanci. Med njimi naj posebej omenimo Gašperja Šeremeta, ki je prispeval levji delež idej in svojega časa. Kot vsako leto so tudi letošnje jaslice pritegnile mnoge od blizu in daleč; seveda si je veliko ljudi ogledalo tudi razstavo jaslic v naši galeriji, ki bo odprta do 2. februarja.

STATISTIKA za leto 2013:
Pri zadnjem jesenskem štetju nedeljnikov, smo našteli nekaj nad 1.400 ljudi, skozi leto pa smo razdelili 71.000 obhajil (leta 2012 78.900). SV. KRST je prejelo 48 (90) otrok (27 deklic in 22 dečkov) in ena odrasla oseba; 24 otrok je bilo rojenih v zakonski skupnosti, ostali so bili iz izvenzakonske skupnosti, oziroma samo civilnega zakona. SV. ZAKON je sklenilo 12 (10) parov. POGREBOV je bilo 60 (49) od tega 31 moških in 29 žensk. Previdenih, s prejemom zakramentov (sv. spovedi, obhajila, maziljenja) jih je bilo le 10 in 13 samo maziljenjih, kar pomeni, da so bili nezavestni in obhajila ter spovedi niso mogli prejeti. NEprevidenih, jih je bilo skoraj polovica (27). Najstarejša med pokojnimi sta bila 100 letna ženska in 92 let star moški; najmlajša pa 11 letni deček in 57 letna ženska.

Nocoj obhajamo TRETJI SVETI VEČER, ko smo povabljeni, da ponovno blagoslovimo stanovanje in se z molitvijo zaustavimo pri jaslicah.

Jutri, v ponedeljek, 6. januarja je slovesni praznik GOSPODOVEGA RAZGLAŠENJA ali Sv. treh kraljev. Svete maše bodo ob 8., 10. in 18. uri. Po večerni maši je praznično srečanje članov župnijskega pastoralnega sveta.

Župnijski pastoralni svet se dobi na praznični seji v ponedeljek, 6. januarja po večerni maši, delovna pa bo 27. januarja.

Verouk se prične po urniku v ponedeljek, 6. januarja.

Župnijska Karitas ima sedaj prenovljene prostore in lahko prične z delovanjem: 9.1. se deli hrana in na 4. četrtek, od 16h do 18h se deli obleka. Prosilcev je vedno več. Hvala za vsak vaš dar. V sredo, 8. 1. je po maši srečanje vseh sodelavcev Karitas.

Udeleženci Slomškovega bralnega priznanja imajo svoje januarsko srečanje v sredo 8. ob 17. uri.

OTROCI naj čim prej prinesejo svoje prihranke v šparovčkih za lačne otroke v misijonih.

Molitvena osmina za edinost med kristjani se prične v soboto, 18. 1. med tednom bomo pri obeh mašah (ob 8. in 18.) razmišljali pod geslom: »Kaj Bog hoče od nas?«

SV. ANTON PUŠČAVNIK na VELIKEM SLATNIKU: sv. maša bo na njegov god v petek, 17. 1. ob 16. uri in v nedeljo 19. januarja ob 10. uri, ko bo po maši »licitacija suhomesnih izdelkov«. Lepo vabljeni!

MESEC JANUAR je mesec VERSKEGA TISKA. Dobro bi bilo, da bi vsaka katoliška družina brala vsaj enega izmed katoliških medijev: tednik Družino ali mesečnik Ognjišče oz. druge. Obnovite letno naročnino za Družino (93,60 €), Ognjišče (27,50 €) in Mohorjevke (45 €).

Cerkev čistijo in krasijo v soboto, 12.1. župljani Kandije in Grma, v soboto, 18.1. pa župljani vasi: Smolenja vas, Petelinjek, Potov Vrh, Križe in Veliki Slatnik.

Pol ure pred polnočjo, na prehodu iz starega v novo leto, 31.12. je po težki bolezni v Gospodu zaspal Janez KRAMAR, znan novomeški zdravnik, ki je bil tudi dejaven član naše župnije; velikokrat je bral Božjo besedo. Naj mu bo dobri Bog za vse bogat plačnik. Ženi Mariki in vsem njegovim domačim izrekamo iskreno sožalje!

Od letos naprej bo v naši dekaniji obvezna skupna priprava staršev in botrov na zakrament sv. krsta. Na oglasni deski je razpored priprav skozi vso leto. Zakaj? Odgovor je preprost. Vsak mlad človek naj bi si na začetku skupne poti odgovoril zakaj želi otroka krstiti, oziroma zakaj se želi poročiti v Cerkvi. Brez osebne odločitve in resne priprave na zakramente ter resničnega življenja iz njih, starši ne morejo biti dobri in pravi vzgojitelji svojim otrokom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.