OZNANILA – Nedelja Svete Trojice 2023

OZNANILA v PDF

NEDELJA SVETE TROJICE

Andrej Rubljov (1360–1430)

Vera v Sveto Trojico je sestavni del kristjanove vere v enega Boga v treh osebah. Na nedeljo Svete Trojice se pri bogoslužju zato posebej poglabljamo v skrivnost verske resnice o enem Bogu v treh osebah, ki so Oče, Sin in Sveti Duh.

Kristjani smo krščeni v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha, s čimer postanemo tudi člani Cerkve. Skrivnosti enega Boga v treh osebah verujočim ni dano spoznavati samo z razumom, temveč tudi na osnovi milostnega daru vere ter Božjega razodetja Jezusa Kristusa. O identiteti Boga Očeta in Svetega Duha je spregovoril Jezus Kristus. Čeprav tri Božje osebe ločimo med seboj, nobena od treh oseb nikdar ne deluje brez sodelovanja drugih dveh. Očetu pripisujemo, da je Stvarnik vesolja in človeka, Jezusu Kristusu dela odrešenja, Svetemu Duhu, ki izhaja iz Očeta in Sina, pa dela posvečenja.

 

Četrtek, 8. junij – SV. REŠNJE TELO IN KRI ali TELOVO

je slovesni in zapovedani praznik, svete maše bodo:

ob 8h, 10h in 19h.

Po večerni maši bo p. Peter vodil molitve za ozdravljenje in notranjo osvoboditev.

 

10. nedelja med letom, 11. junij

8.00 – v stolnici na Kapitlju bo skupna slovesna maša za obe sosednji župniji, ki jo bo vodil škof Andrej, po njej pa se bo razvila Telovska procesija z enim oltarjem pred kaščo, z drugim pred Kloštrom ter zaključek v naši cerkvi, kjer bo škof podelil blagoslov na vse štiri strani neba – lepo vabljeni!

Za nosače bander in neba kot za Veliko noč prosimo može in fante s Potovega vrha!

POZOR: sv. maša ob 8.30 odpade!

 

* 23. do 29. julij 2023 – letovanje za ministrante, pevce OPZ in MPZ ter animatorje v Strunjanu – prijavnice dobite pri p. Gregorju!


 ČIŠČENJE CERKVE

Sobota, 10. junij: Kandija in Grm


OZNANILA IN POVABILA:

  • FRANČIŠKAN Z RASTOČO KNJIGO (iz govora umetnostnega zgodovinarja dr. Milčka Komelja ob odkritju spomenika 16.12.2022)

»Dovolite, da na koncu pozdravim novega, v bronu utelešenega novomeškega frančiškana in vse spoštovane navzoče, ki ste prišli k njegovemu odkritju, in da se vsem, ki so pri njegovem prihodu sodelovali, zahvalim za izpričano kulturno zavzetost tudi v imenu Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Predhodniki te znanstvene in umetnostne ustanove so bili že baročni operozi in njihova prva javna znanstvena knjižnica je današnja ljubljanska semeniška knjižnica, med njimi pa je bilo poleg pravnikov in vsakovrstnih učenjakov in zbirateljev tudi šest teologov, četudi ne redovnikov…«

 

  • MESTNI ORATORIJ 2023 se bo začel takoj po zaključku šolskega leta v ponedeljek, 26. junija in bo trajal do nedelje, 2. julija. Počitniški program z naslovom »Stopi na pot!« bo potekal v Baragovem zavodu v Šmihelu. Prijavite se preko e-prijavnice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.