OZNANILA – nedelja Svete Trojice – 15. 6. 2022

PDFoznanila

Evharistija – obed ali žrtev?

Pri sveti maši se na nekrvav način dogaja točno to, kar se je pred 2.000 leti zgodilo na Golgoti.
Ko govorimo o sveti evharistiji, velikokrat ne razlikujemo ali celo ne vemo točno, kaj mislimo. Gre za zelo širok pojem, ki zajema veliko različnih vidikov.

Evharistija
Pod evharistijo spada tako obhajanje svete maše kakor tudi češčenje Najsvetejšega – adoracija. Sama beseda prihaja iz grščine in pomeni zahvalo, zahvaliti se.

Daritev svete maše je tako na prvem mestu naša zahvala Bogu za vse darove, ki jih od njega nenehno prejemamo. Velikokrat smo tudi pri adoraciji preveč osredotočeni zgolj na to, za kaj bi prosili.

Zato je tudi pomembno, da se, ko pri sveti maši prejmemo sveto obhajilo in se vrnemo na svoje mesto, najprej v tišini zahvalimo Bogu za ta velik dar, da nam je tako zelo blizu.
Toda kot takrat, ko je Jezus ozdravil deset gobavcev, se moramo Bogu tudi zahvaliti za vse prejete milosti in uslišanja.

Med samo evharistično molitvijo duhovnik večkrat opozori na vidik hvaležnosti: “V zahvalo ti darujemo to živo in sveto daritev.” Ali: “Zahvaljujemo se ti, da smemo biti tu pred teboj in ti služiti.”

Žrtev, daritev, obed
Za sveto mašo uporabljamo različne prispodobe. Že v Svetem pismu v knjigi Razodetja apostol Janez v videnju opisuje poročno gostijo, praznovanje poroke med Kristusom in Cerkvijo.

Vendar ne smemo pozabiti na vidik žrtve in daritve. Jezus se je na križu za nas daroval Bogu Očetu. Zadostil je za naše grehe, zato je njegova smrt na križu tako daritev kot tudi žrtev. Pri sveti maši se na nekrvav način dogaja točno to, kar se je pred 2.000 leti zgodilo na Golgoti, ko je Jezus za nas umrl na križu.

Kot reče duhovnik med mašo: “Spominjamo se Kristusove smrti in vstajenja, darujemo ti kruh življenja in kelih zveličanja.” Sveta maša je daritev, ko se po duhovniku Bogu Očetu daruje sam Jezus Kristus, največji možni dar.
Vir: https://si.aleteia.org/2021/06/08/evharistija-obred-ali-zrtev/
=========================================
TELOVO – TELOVSKA PROCESIJA

V tednu, ki je pred nami, bomo obhajali enega od štirih zapovedanih praznikov, slovesni praznik Svetega rešnjega Telesa in Krvi – v četrtek, 16. junija. Vabljeni k sveti maši ob 8h, 10h in 19h.
TELOVSKA PROCESIJA pa bo v nedeljo, 19. junija, in sicer kot mestna – od stolnice do kloštra. Tako bo ob 7h sv. maša samo v stolnici, pri nas zato jutranja sveta maša ob 7h odpade. Po maši bomo imeli prvi oltar z evangelijem pred kaščo na kapitlju in drugega pred našo cerkvijo. Prav lepo povabljeni k sveti maši in procesiji!

=========================================
OZNANILA IN POVABILA

  • Škofijska karitas vabi danes – 12.6. ob 17. uri na molitveno srečanje, ki bo v dnevni sobi Škofijske karitas v Zavodu F Barage V Šmihel.

PRAZNIK SV. ANTONA PADOVANSKEGA: priljubljen svetnik goduje v ponedeljek, 13. junija. V naši cerkvi ima svojo kapelo in oltar, zato bo po svetih mašah ob 8h in 19h pred njegovim oltarjem molitev litanij sv. Antona Padovanskega, sledil bo blagoslov z njegovimi relikvijami. Blagoslovljeni bodo tudi »Antonovi kruhki«.

V Smolenji vasi bo 13. junija ob 20h tudi Poljska sveta maša.

• IZLET ZA SODELAVCE ŽUPNIJE IN SAMOSTANA: bo v sredo, 15. junija in sicer k Marii Magdaleni Gornik na Goro nad Sodražico. Na pot se podamo ob 8 iz Kandije. Na avtobusu so še prosta mesta.

• 54. ROMANJE BOLNIKOV, INVALIDOV IN STAREJŠIH NA BREZJE: sobota, 18. junij; ob 9.30 molitev rožnega venca in ob 10h romarska sveta maša. VABLJENI!

• POČITNICE ZA MLADE IN OTROKE V STRUNJANU: bodo letos od 24. do 30. julija. Prijavnice so na mizicah za verski tisk.

• POČITNICE ZA DRUŽINE V ASSISIJU: od 21. do 24. julija – prijavnice so na mizicah.

• ANTONOVO ŽEGNANJE V PREČNI: v nedeljo, 19. junija, ob 10h bo sveta maša, ko se bodo spomnili 112. obletnice posvetitve cerkve in 80-letnice usmrtitve župnika v Prečni g. Janka Komljanca, hlapca Lojzeta Pašiča in bratov Antona in Alojza Murglja. Vabljeni!

• ISKANJE KUHARICE V SAMOSTANU ZA SOBOTO IN NEDELJO: Še vedno se išče, zato, kdor je pripravljen/a, naj pokliče p. Tomaža.

• ČIŠČENJE CERKVE: V soboto, 18. junija, čistijo farani iz ulic: Belokranjska cesta, Gotna vas, Ob potoku in Jedinščica.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.