OZNANILA – 12. nedelja med letom – 19. 6. 2022

PDFoznanila

 

Zakaj je pomembno češčenje Jezusovega Srca?

Ob koncu razlage praznika Srca Jezusovega za Leto svetnikov je prof. Strle zapisal: »Brez števila kristjanov je, ki jim je ravno pobožnost do Srca Jezusovega večkrat pomagala do junaške vztrajnosti v dobrem, do pogumnega prenašanja najhujšega trpljenja, do velikih dejanj v delu za božje kraljestvo.« V sestavku o prazniku Srca Jezusovega prof. dr. Strle takole utemeljuje potrebnost češčenja za naš čas:

»Češčenje Srca Jezusovega je pomembno še posebno zato, ker nam že samo po sebi živo kliče dve stvari, ki sta nam danes gotovo zelo potrebni:

1. prvenstvo ljubezni v nasprotju z duhom oholega, pretiranega razumarstva, sebičnosti in uživaštva;
2. prvenstvo prisrčnega notranjega življenja v nasprotju z golim formalizmom, ki se rad prikrade npr. tudi v obhajanje liturgije in v apostolsko dejavnost, ki zaradi pozunanjenosti in pomanjkanja pravega duha sploh neha biti resnično apostolska.

Kdor se spet in spet zazre v Srce učlovečenega Boga, prebodeno zaradi grehov človeštva, bo čutil, da greh ni malenkost, marveč strahotna realnost, in da je treba krščansko življenje jemati z vso resnobo in odgovornostjo zase in za druge. Z druge strani pa mu bo ravno češčenje Srca Jezusovega posebno izrazito klicalo v spomin, da je Bog ljubezen, in vedno znova prebujalo zavest, da je sleherno zlo v svoji korenini že premagano in da more biti ozdravljena tudi največja pokvarjenost, da je še rešitev, dokler človek ni prestopil praga smrti. Skratka: češčenje Srca Jezusovega nas uči nečesa, kar je za življenje silno pomembno: realizma greha in še bolj realizma odrešenja, realizma božje ljubezni.«

OBLETNICI MAŠNIŠKEGA POSVEČENJA

Prihodnjo nedeljo, 26. junija, bosta dva duhovnika obhajala mašniški jubilej. Pri nas v kloštru ob 10h bo obhajal 25-letnico mašništva – srebrni jubilej naš faran g. Igor Luzar, ki zdaj živi na škofiji in mašuje pri sestrah na Cankarjevi.

Drugi jubilant pa je naš upokojeni škof msgr. Andrej Glavan, ki bo svojo zlato mašo, torej 50 let mašništva, obhajal v stolnici ob 16. uri. Lepo povabljeni.

*****************************************************

OZNANILA IN POVABILA

• SLOVESNI PRAZNIK ROJSTVA JANEZA KRSTNIKA: ped nami je najdaljši dan v letu, ko obhajamo praznik rojstva Jezusovega predhodnika, 23. junija

• SLOVESNI PRAZNIK JEZUSOVEGA SRCA: pred nami je še 3. Gospodov praznik, ki ga praznujemo v petek, 24. junija. Vabljeni k sv. maši. Ves mesec junij ob večerih poslušamo »Vrtnice«, ki jih je napisal p. dr. Andrej Pirš FSO in govorijo o Božjem služabniku prof. Antonu Strletu in njegovi ljubezni do Jezusovega Srca.

• GOD MARIJINEGA BREZMADEŽNEGA SRCA: sobota, 25. junij, ko naša država Slovenija obhaja tudi Dan državnosti. Radi molimo k Mariji za našo domovino.

• POČITNICE ZA MLADE IN OTROKE V STRUNJANU: bodo letos od 24. do 30. julija. Prijavnice so na mizicah za verski tisk. Prijavite se do 25. junija .

• POČITNICE ZA DRUŽINE V ASSISIJU: od 21. do 24. julija – prijavnice so na mizicah.

• ISKANJE KUHARICE V SAMOSTANU ZA SOBOTO IN NEDELJO: Še vedno se išče, zato, kdor je pripravljen/a, naj pokliče p. Tomaža.

• DOBRODOŠLI DOMA 2022: tradicionalno srečanje Slovencev Dobrodošli doma bo letos 2. julija gostilo Novo mesto na osrednjem dogodku. Ta dan se bodo najprej odvijali različni spremljevalni dogodki, ob 16h pa se bo začel program na odru na Glavnem trgu. Goste bosta nagovorila minister za Slovence v zamejstvu in po svetu ter župan Novega mesta Gregor Macedoni.

• ČIŠČENJE CERKVE: V soboto, 25. junija, čistijo farani iz ulic: Ragovska, Jakčeva in Maistrova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.