Oznanila na 6. nedeljo med letom, 11. 2. 2018

OZNANILA PDF

NEDELJA – 11. FEBRUAR

Danes, na 6. nedeljo med letom, ko obhaja Cerkev svetovni dan bolnikov, saj praznujemo praznik Lurške Matere Božje, v naši župniji zaključujemo tradicionalno lurško devetdnevnico. Zvečer ob 18. uri prav lepo povabljeni k zaključni sv. maši in procesiji s kipom Lurške Gospe okrog samostana in cerkve. Slovesnost bo vodil ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik.
Hvala vsem, ki ste pridno dan za dnem hodili k molitvi serafinskega rožnega venca in k sv. maši. Hvala Vam za vse vaše darove pri nabirkah. Hvala aranžerju Zvonetu Blažiču in njegovi ženi Meti, ki sta lepo okrasila našo cerkev. Hvala organistki Snežki, ki je skrbela za orgelsko glasbo in spremljanje ljudskih pesmi. Hvala zakristantki Ani, ki je vsak dan skrbela za mnogotere stvari. Hvala tudi župnijskemu in komornemu zboru za sodelovanje, da smo slovesno začeli in končali letošnjo lurško devetdnevnico. Naj nam vsem Marija izprosi potrebnih milosti za naše vsakdanje življenje.

PEPELNICA – POST
V sredo bomo pričeli s 40- dnevnim postnim časom, 14 dni prej kot lani. »Pomni človek, da si prah in da se v prah povrneš!« ali »Spreobrni se in veruj evangeliju!« Prvi stavek predstavlja minljivost našega življenja in drugi stavek stalni klic evangelija spreobrnite se. Po različnih postnih vajah in odpovedih poskrbimo, da bomo v svojem srcu in življenju začutili klic postnega časa in zavedanje, da nismo ustvarjeni samo za ta svet, ki je minljiv, ampak za drugi, ki je večen.
Sveti maši na pepelnico bosta ob 8. in 18. uri; obakrat bo med mašo obred pepeljenja – lepo povabljeni.

POSTNA POSTAVA ZA POST 2018
Cerkev za postni čas določa tudi posebne oblike spokornosti. Strogi post je na pepelnično sredo (letos 14. februarja) in na veliki petek (letos 30. marca). Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta.
Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta. Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb…), post in zdržek odpadeta.

ZAMENJAVA ŽUPNIKOV
V letu priprave na misijon smo se trije župniki zmenili, da se v postnih nedeljah zamenjamo pri nedeljskih svetih mašah. Tako bomo na 1. postno nedeljo, 18. februarja maševali:
p. Krizostom v stolnici ob 9. in 10.30 uri; g. Igor pri frančiškanih ob 8.30 in 10. uri in g. Silvester v Šmihelu ob 9. in 10.30.

ČIŠČENJE CERKVE
17. 2.: Belokranjska cesta, Gotna vas, Ob potoku in Jedinščica.

OZNANILA IN POVABILA

ADVENTNI KOLEDARJI – HRANILNIKI: v adventni akciji Otroci za otroke, so naši otroci vrnili 43 hranilnikov in tako zbrali 461,53 €. (lani 270 €). HVALA!

MISIJONSKE SVEČE: Na voljo so lepo izdelane misijonske svečke, ki jih lahko dobite v župnijski pisarni za 3 €. Koristile vam bodo tudi pri procesiji z lurškim kipom.

• SREČANJE ZA RAZPOROČENE – LOČENE: v torek, 13. 2. ob 19.30.

NIKODEMOVI VEČERI V NOVEM MESTU: prvi bo v četrtek, 15. 2., ob 19. uri v Baragovem zavodu v Šmihelu. Na okrogli mizi pod naslovom »Mladi v iskanju vrednot« bodo sodelovali dr. Katarina Kompan Erzar, br. Jon Vene OCist in Vid Planinc.
Pri mladih lahko včasih začutimo brezbrižnost do verskih in drugih vrednot. Vprašali se bomo, ali je to res tako. Kakšen svet zapuščamo mladim? Kako mladim predstaviti vrednote kot cilj, za katerega se splača potruditi in kaj tudi žrtvovati. LEPO POVABLJENI IN DOBRODOŠLI!

• SREČANJE ZA MLADE V ŠMIHELU: 17. februarja ob 18.30 v Baragovem zavodu. Pričevala bosta Anja in Vid Planinc.

• PRVOMAJSKO ROMANJE 2018 – stolna, šmihelska in naša župnija, organiziramo prvomajsko romanje od 27. do 30. 4. 2018. Kdor razmišlja, naj se čim prej prijavi in vplača prvi obrok 100 €; s seboj naj prinese tudi številko veljavnega osebnega dokumenta (osebna ali potni list!). Polnimo drugi avtobus, zato bi radi čim prej imeli zbrane prijave.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.