Oznanila na 3. nedeljo med letom, 21.1. 2018

OZNANILA PDF

MOLITVENI TEDEN ZA EDINOST MED KRISTJANI

Pod geslom: Tvoja desnica, Gospod, je mogočna (2 Mz 15,6)
Božja previdnost je hotela, da ima na poti k edinosti osrednje mesto molitev. To pomeni, da edinost ne more biti preprosto sad človeškega delovanja. Ni uresničljiva prek naših prizadevanj, ne moremo je »izdelati«, niti ne moremo odločati o njeni obliki in času, ko bo uresničena, ampak si jo moramo pustiti podariti. Predvsem moramo pri edinosti dati prostor delovanju Svetega Duha in mu zaupati. Edinost je predvsem Božji dar. Ni ekumenizma, ki ne bi imel korenin v molitvi. Molitev je srce celotne ekumenske poti in mora ostati v središču. Tako je zapisal papež Benedikt XVI.
Za letošnjo glavno temo so kristjani otočja Karibov v Srednji Ameriki izbrali pesem, ki jo Sveto pismo pripisuje Mojzesu in njegovi sestri Mirjam (2 Mz 15,1-21). Iz nje je vzeto geslo: »Tvoja desnica, Gospod, je mogočna«. Pesem opeva osvoboditev in zmago nad zatiranjem, ki ga je judovsko ljudstvo dolga stoletja trpelo v Egiptu. Kristjane Karibskega otočja je posebej nagovorila, ker je tudi njihova zgodovina zaznamovana s ponižujočim suženjstvom. Največ tamkajšnjih prebivalcev je nekdanjih afriških sužnjev, ki so jih tja pripeljali evropski kolonizatorji. Kolonialni sistemi so izvajali trgovino z ljudmi in prisilno delo in jih oropali njihovih neodtujljivih pravic.
Današnji izzivi – na Karibih in vsepovsod po svetu – vnovič ogrožajo svobodo in dostojanstvo človeka, predvsem osebni grehi in grešne družbene strukture. Revščina, nasilje, krivice, odvisnost od mamil in pornografije ter trpljenje, žalost in strah, ki iz tega izhajajo – vse te izkušnje pohabljajo človekovo dostojanstvo.
Tudi Slovenija – skupaj z mnogimi drugimi narodi Srednje in Vzhodne Evrope – je pred četrt stoletja doživela osvoboditev od ideološkega nasilja komunizma. Tudi tu je bila na delu »mogočna Božja desnica«. Zato se bomo v dneh od 18. do 25. januarja pridružili hvalnici Bogu, ki osvobaja, in prosili, da vodi kristjane naproti edinosti »v resnici in ljubezni«.

dr. Bogdan Dolenc
tajnik Slovenskega ekumenskega sveta

SV. MAŠA ZA EDINOST
Ekumensko srečanje za novomeško škofijo bo v sredo, 24. januarja, ob 18.00 v naši župnijski cerkvi. Sv. maši in se bodo pridružili predstavniki pravoslavnih in evangelijskih kristjanov iz Novega mesta.

PODIRANJE JASLIC v petek, 26. 1., po večerni sv. maši.

LURŠKA 9-dnevnica, pričetek, 2. 2.!

ČIŠČENJE CERKVE
27. 1.: Ul. Ivana Roba, Drejčetova pot, Pot na Gorjance, Na lazu, Knafelčeva in Avšičeva.

OZNANILA IN POVABILA

OPERA LENORA – avtor Tom Kobe – premiera v soboto, 27. 1. Po večerni sv. maši v naši cerkvi – VABLJENI. Tom Kobe, mladi dolenjski skladatelj, avtor oper Krst pri Savici in Pod svobodnim soncem vabi na premiero svoje nove komorne opere Lenora. Libreto opere temelji na Prešernovem prevodu pesnitve Lenora, in govori o dekletu, ki jo neuslišana ljubezen pahne v smrt. Pri projektu sodelujejo vrhunski akademski glasbeniki. Vstopnine ni, vljudno vabljeni!

ODMIK ZA MOŠKE: možje in fantje vabljeni na nekajurni odmik, v soboto, 3. 2., ob 8.30 pri nas v Lenartovem domu. Končamo z večerno sv. mašo ob 18h. Prijave so obvezne na e-naslov: krizostom.komar@rkc.si ali telefon 041/347-o69.

JANUAR – MESEC VERSKEGA TISKA – naročnino obnovite v župnijski pisarni in jo morda tudi komu podarite.

PRVOMAJSKO ROMANJE 2018 – stolna, šmihelska in naša župnija, organiziramo prvomajsko romanje od 27. do 30. 4. 2018 v Assisi k sv. Frančišku, v San Giovanni Rotondo k sv. p. Piju, na Monte Sant’Angelo k sv. nadangelu Mihaelu in v Barij k sv. Miklavžu; nazaj grede si bomo ogledali še mesto Lanciano, kjer se je zgodil eden od evharističnih čudežev in se ustavili še v Lorettu. Kdor razmišlja, naj se čim prej prijavi in vplača prvi obrok 100 €; s seboj naj prinese tudi številko veljavnega osebnega dokumenta (osebna ali potni list!)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.