Oznanila na 2. velikonočno – BELO nedeljo, 23.4.2017

OZNANILA PDF

NE BODI NEVEREN, AMPAK VEREN!

Zaključujemo velikonočno osmino. Hvalospev AELUJA je odmeval vsak dan na poseben način, molili smo tudi Slava Bogu na višavah. Današnja nedelja je nedelja Božjega usmiljenja ali nedelja vere. Jezus je rekel apostolu Tomažu: »Ne bodi neveren, ampak veren!« Tomažev prstni dotik Jezusovih ran je v njem vzbudil osebno in prepričljivo vero ter srčni vzklik Moj Gospod in moj Bog. Prosimo in molimo Vstalega Gospoda, da bi tudi mi ob srečanju z Njim poglobili svojo osebno vero. Vera v Vstalega naj nas vsak dan spremlja, naj daje moč verovati v Njegovo usmiljenje in ljubezen.

PRAZNIK SV. BIRME
je bil na soboto pred belo nedeljo, 22. 4., ko je 43 mladih bilo potrjenih v veri. Hvala staršem in botrom za njihovo podporo in zgled v veri. Hvala vsem, ki ste pomagali pri praznovanju: animatorjem, ki so jih spremljali v zadnjih mesecih priprave, sodelavkam Karitas in drugim, ki ste pletli venčke ter vsem ostalim. Bog povrni za vse.

IZ KATEHEZE PAPEŽA FRANČIŠKA
V velikonočni osmini (19. 4.) je papež Frančišek lepo razložil odlomek apostola Pavla Korinčanom 15,1-5:
»Naj vas spomnim, bratje, na evangelij, ki sem vam ga oznanil, ki ste ga tudi sprejeli, v katerem tudi vztrajate, po katerem ste na poti odrešenja, če se ga držite, kako sem vam ga oznanil; razen če ste zaman sprejeli vero. Izročil sem vam namreč predvsem to, kar sem tudi prejel, da je Kristus umrl za naše grehe, kakor je v Pismih; in da je bil pokopan; in da je tretji dan vstal, kakor je v Pismih; in da se je prikazal Kefu, nato dvanajsterim«.
Pavel, ko govori svojim kristjanom, izhaja iz neizpodbitnega podatka, ki ni le rezultat premišljevanja nekega modrega človeka, ampak je dejstvo, preprosto dejstvo, ki se je zgodilo v življenju nekaj oseb. Krščanstvo se rodi tukaj. Ni ideologija, ni filozofski sistem, temveč je pot vere, ki se začenja z nekim dogodkom, o katerem pričujejo prvi Jezusovi učenci. Pavel to povzame na sledeči način: Jezus je umrl za naše grehe, bil je pokopan, tretji dan je vstal in se je prikazal Petru ter dvanajsterim (glej 1 Kor 15,3-5). »To je dejstvo. Umrl je, bil je pokopan, vstal je, prikazal se je. To pomeni: Jezus je živ. To je jedro krščanskega sporočila.«
Ko oznanja ta dogodek, ki je osrednje jedro vere, Pavel vztraja predvsem pri zadnjem elementu velikonočne skrivnosti: pri dejstvu, da je Jezus vstal. Če bi se namreč vse končalo s smrtjo, bi v Njem imeli vzor najvišje predanosti, toda to ne bi moglo poroditi naše vere. Rekli bi, da je bil »heroj«, a to ni to: »Umrl je, vendar je vstal. Kajti vera se porodi iz vstajenja. Sprejeti, da je Kristus umrl, da je umrl na križu, ni dejanje vere, saj gre za zgodovinsko dejstvo.« Nasprotno pa je dejanje vere verjeti, da je Kristus vstal: »Naša vera se rodi na velikonočno jutro.«

ČIŠČENJE CERKVE
29. 4.: Kandija in Grm.

OZNANILA IN POVABILA

• P. KRIZOSTOM se vsem, ki so mu izrekli sožalje ob izgubi očeta, za pokojnega očeta molili ali darovali sv. maše, iskreno zahvaljuje in v molitvi kliče Božjega blagoslova nad vse in vsakega posebej.

• OBNOVA ZVONIKA – na cvetno nedeljo ste bili preko priloge k oznanilom povabljeni k darovanju za načrtovano obnovo zvonika. Sredstva že prihajajo. Po veliki noči želimo intenzivno poiskati najboljšega izvajalca del. Še naprej se priporočamo za darove. V oznanilih na zadnji strani ni pravi TRR. Pravi TRR je: SI56-0297-0009-2265-498 (NLB). BOG POVRNI!

• VEROUK pričnemo po urniku jutri, v ponedeljek, 24. 4.

• ŠKOFIJSKO ROMANJE ŽPS NA ZAPLAZ – danes, v nedeljo, 23. aprila: ob 15h je molitvena ura in ob 16h škofova maša, med katero bodo blagoslovljene nove orgle. Člani ŽPS in tudi drugi verniki, prav lepo povabljeni na Zaplaz k Zaplaški Materi Božji.

• PRVOMAJSKE POČITNICE za veroučence in veroučenke so od 27. 4. do 2. 5.

• ZAKONSKI JUBILANTI letos praznujejo svoj zakonski jubilej pri maši ob 11.30, v nedeljo, 14. 5. Vsi, ki ste skupaj v zakonu že: 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50 ali celo več let, se prijavite v župnijski pisarni.

• STANOVSKO ROMANJE FANTOV IN MOŽ v Zgornjo Savinjsko dolino, kjer se bomo srečali s splavarji in gozdarji. Romanje bo v soboto, 13. maja. Za ceno 30 € se čim prej prijavite v župnijski pisarni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.