Oznanila na 1. nedeljo med letom, 7.1.2018 – PRAZNIK JEZUSOVEGA KRSTA

OZNANILA PDF

STATISTIKA ZA LETO 2017

KRSTI
V minulem letu je bilo 49 krstov, od tega tudi ena katehumena. Polovica krščenih (24) je bilo iz krščanskega zakona, 20 iz izvenzakonskih skupnosti in 4 iz civilnega zakona. Glede na spol je bilo 19 dečkov in 29 deklic. 3 fantki so bili poimenovani Mark in 2 deklici Zoja.

POGREBI
Na božjo njivo smo pospremili 53 oseb, 19 moških in 34 žensk. 22 oseb je bilo previdenih, torej so prejeli zakramente pred smrtjo, ostali, 35 oseb, so umrli neprevidenih, brez prejetja svetih zakramentov. Najstarejši moški je bil star 94 let in najmlajši 21 let; najstarejša ženska pa 95 let in najmlajša 39 let.

POROKE
V naši cerkvi se je poročilo 8 parov. Vsi zaročenci so bili krščeni.

OBHAJILA
Pri svetih mašah ob nedeljah, praznikih in delavnikih smo v naši cerkvi razdelili okoli 65.500 svetih obhajil.

OBISK NEDELJSKE MAŠE
Pri štetju nedeljnikov spomladi in jeseni je bilo ugotovljeno, da se v povprečju udeležuje nedeljske maše 1050 vernikov.

MISLI OB ZAPISANIH ŠTEVILKAH
Vsakoletno pisanje številk nas hote ali nehote sprašuje, kje smo in kam gremo. Glede na krste in pogrebe smo zadnja leta negativni, saj je več smrti kot krstov. Drugo, polovica krščenih otrok je iz zvez, ki niso blagoslovljene preko zakramenta svetega zakona. Torej, negativna bilanca in veliko izvenzakonskih krščenih otrok je znamenje sedanjega časa. Realno gledano v prihodnosti ne bo kaj dosti bolje, prej slabše. Od vsakega vernika je torej odvisno, kako bo vzel svoje krščansko vero zares, kaj mu pomeni molitev in življenje iz zakramentov. Če kristjan dejavno veselo živi svojo vero, jo želi posredovati tudi naprej. Zato je vsak starš odgovoren pred Bogom ali bo vero posredoval naprej ali pa bo zato, ker je mlačen, zaprl pot vere do svojega otroka.
8 parov se je poročilo; nekaj je, ni pa veliko. Bodimo zgled mladim in jih dobrohotno nagovarjajmo, da je živeti v zakonu varneje in lažje, saj je s poročenimi resnično prisoten Bog, na katerega se lahko vedno sklicujejo v molitvi in zakramentih.
Tudi veliko umrlih je dočakalo trenutek odhoda iz tega sveta brez prejema zakramentov. Zakrament bolniškega maziljenja zdravi in krepi, zato ga naj vsak pravočasno prejme, še preden gre v bolnico in tudi kasneje, če se zdravje poslabša.

KANTATA SLOVENSKI BOŽIČ
Frančiškanski komorni zbor bo ponovil kantato Slovenski božič, v nedeljo, 14. januarja po sv. maši ob 18h. Med mašo bo zbor tudi prepeval – VABLJENI, POVABITE ŠE KOGA.
Pevci in pevke bodo veseli, če se jim pri njihovem petju v zboru še kdo pridruži – VABLJENI!

ČIŠČENJE CERKVE
13. 1.: Kandija in Grm.

OZNANILA IN POVABILA

• VEROUK pričnemo po urniku v ponedeljek, 8. 1.

SEJA ČLANOV ŽPS: v ponedeljek, 8. 1., ob 19h v Lenartovi dvorani.

SKUPINA ZA RAZPOROČENE ALI LOČENE: srečanje bo v torek, 9. 1., ob 19.30 v Lenartovi dvorani.

SVETA MAŠA ZA OZDRAVLJENJE DRUŽINSKEGA DEBLA: bo v četrtek, 11. 1. ob 18h – LEPO POVABLJENI!
PREDAVANJE ZA BIRMANSKE BOTRE: v Šmihelu v soboto, 13. 1., od 10. do 12. ure.

ČIM PREJ PORAVNAJTE NAROČNINO ZA DRUŽINO, OGNJIŠČE IN MOHORJEVKE v župnijski pisarni; dobite lahko še vedno DVD od slovesnosti 5. 11. 2017 in še nekaj je FOTOalbumov od 10. 9. in 5. 11.

• PRVOMAJSKO ROMANJE 2018 – tri novomeške župnije: stolna, šmihelska in naša, organiziramo prvomajsko romanje od 27. do 30. 4. 2018 v Assisi k sv. Frančišku, v San Giovanni Rotondo k sv. p. Piju, na Monte Sant’Angelo k sv. nadangelu Mihaelu in v Barij k sv. Miklavžu; nazaj grede si bomo ogledali še mesto Lanciano, kjer se je zgodil eden od evharističnih čudežev in se ustavili še v Lorettu. Prijave zbiramo v župnijski pisarni. Kdor razmišlja, naj se čim prej prijavi in vplača prvi obrok 100 €; s seboj naj prinese tudi številko veljavnega osebnega dokumenta (osebna ali potni list!)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.