OZNANILA –KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA, 21. 11. 2021

PDFoznanila

Priloga – Teden Karitas

OZNANILA

• TEDEN KARITAS – NEDELJA KARITAS: med nedeljo Kristusa Kralja in 1. adventno nedeljo poteka teden Karitas. Več o tem si preberite v prilogi oznanil. Naj se na tem mestu zahvalimo tajnici naše župnijske Karitas Cvetki n njenemu možu Rafku za njuno požrtvovalno in nesebično služenje v Karitas.

• IZDELOVANJE ADVENTNIH VENCEV: s pomočjo sodelavcev župnijske Karitas smo minula leta izdelovali adventne vence, ki ste jih lahko »kupili« in tako darovati svoj prispevek za potrebe Karitas. Žal, tako kot lani, tudi letos te delavnice zaradi zdravstvenih razmer ne bo.

• SV. CECILIJA: v ponedeljek, 22. novembra, goduje zavetnica cerkvenih pevcev, organistov in ljubiteljev cerkvenega petja in glasbe. Iskrene čestitke našim pevcem in pevka ter organistom in zborovodjem. Hvala za vse vaše darovane ure za vaje in sodelovanje pri bogoslužju.

• 1. ADVENTNA NEDELJA – 28. 11.: pričenjamo novo cerkveno leto, leto C, ki ga zaznamuje evangelij, ki ga je zapisal evangelist Luka. Naj prva svečka prinese upanje in veselje, da bo spet med nas prišel Odrešenik. Pri sveti maši ob 10h bodo sodelovali otroci 1. in 2. razreda s katehistinjo s. Alenko Žibert.

• PROŠNJA IZ KLOŠTRA: Dragi bratje in sestre. Na vas se bratje obračamo z veliko prošnjo: v samostanu iščemo gospodinjo ali več gospodinj za kuhanje med vikendi. Pomoč bomo bratje nagradili s primerno nagrado. Vse zainteresirane prosimo, da se obrnete na p. Tomaža. Hvala.

• TISKANA OZNANILA: s prvo adventno nedeljo bodo tiskana oznanila dobila novo podobo in potrudili se bomo, da tedensko na voljo zvestim bralcem.

• ČIŠČENJE IN KRAŠENJE CERKVE: 27. 11.: Ulice: Marjana Kozine, Jurčičeva, Levstikova, Stritarjeva in Tavčarjeva.

 

S I N O D A, 2021-2023

 

 

 Začetek sinodalne poti
V nedeljo, 10. 10., je papež Frančišek ob začetku sinodalne poti, ki bo sklenjena s sinodo o sinodalnosti, daroval slovesno sveto mašo v Baziliki svetega Petra v Rimu. Slovenski škofje pa so po svojih škofijah začeli pot sinode v nedeljo, 17. 10. Novomeška škofija zaradi posvetitve novega škofa dr. Andreja Sajeta (26. 10.) to pot začenja malo kasneje.

 Kaj je sinoda?
Beseda cerkev (lat. ecclesia) v grščini pomeni sklic, zbor ljudstva. V antiki je to pomenilo predvsem politična zborovanja, v kontekstu Cerkve pa pomeni shod ljudstva, zborovanje vernikov ob Gospodovem oltarju.
Tudi beseda sinoda ima podoben pomen. Sinoda prihaja iz grškega synodos in pomeni zborovanje, iz česar je prišel latinski concilium. Gre torej za zborovanje škofov.
Sinoda pa ima tudi drug pomen. Grški synodos je sestavljenka iz besed syn (skupaj) in hodos (hoditi, potovati). To je pomen, h kateremu teži tudi papež Frančišek: sinoda naj ne bo le zborovanje škofov, ampak mora biti pot, ki jo bomo prehodili vsi verniki skupaj kot Cerkev, vsi različni udje tega skrivnostnega Kristusovega telesa.

 Sinodalna pot, sinodalnost
V tem času bomo tako velikokrat slišali besede, kot so sinodalna pot, sinoda, sinodalnost in podobno. Z besedno zvezo sinodalna pot želimo označiti celoten proces, ki se bo v tem kontekstu odvijal, od dogajanja v posameznih škofijah, celinah in nazadnje na ravni celotne Cerkve. Gre za proces, ki ga moramo kot Cerkev prehoditi skupaj, saj zadeva tudi verne laike in ni le stvar škofov.

 Kaj je sinodalnost?
Sinodalnost pomeni način delovanja. Geslo sinode, ki se začenja, je: Za sinodalno Cerkev: občestvo, sodelovanje, poslanstvo. Sinodalnost pomeni način življenja in delovanja Cerkve, ki tako uresničuje občestvo kot svoje bistvo, tj. skupaj potuje in se zbira v skupnosti. Sinodalnost pomeni način, kako se sinoda uresničuje v življenju Cerkve.

 Kakšne so novosti?
Sinoda o sinodalnosti prinaša kar nekaj novosti. Prva je ta, da bo sinoda potekala tri leta (2021–2023), in sicer na treh stopnjah: na ravni posameznih škofij, na kontinentalni ravni in nazadnje na ravni celotne Cerkve.

Pomembna novost je tudi, da se z začetkom sinodalne poti v posamezni škofiji posebej prisluhne tamkajšnjim vernikom, da sinoda torej ne bo le zborovanje škofov, ampak pot celotne Cerkve.

Da bo sinoda, ki jo začenjamo, obrodila resnično bogate sadove, je potrebno, ne le da jo podpremo z molitvijo, ampak da tudi sami pristopimo in dodamo svoj del, saj smo tudi mi del Cerkve, ki nam tokrat želi prisluhniti, nas slišati in upoštevati. Ne čakajmo, da bomo naprošeni ali povabljeni, ampak stopimo sami naproti.

Povzeto po Aleteia, 15. 10. 2021

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.