OZNANILA – II. nedelja med postnim časom, 25. februar 2024

OZNANILA v PDF

II. POSTNA NEDELJA, 25. februar

15.00 – Marijina cerkev v Doljni Straži: križev pot za nove duhovne poklice, sledi pričevanje misijonarja Toneta Kerina

17.30 – križev pot

 

Torek, 27. februar

17.30 – križev pot

 

Petek, 1. marec – prvi petek

Delitev zakramentov bolnikom in onemoglim po domovih.

17.30 – križev pot

19.00 – celonočno tiho češčenje Najsvetejšega zakramenta

 

III. POSTNA NEDELJA, 3. marec

Pastirsko pismo za postni čas:

»V Sloveniji ima vsak bolnik pravico, da ga v bolnišnici obišče duhovnik. Njihovo temeljno delo so duhovni pogovori z bolniki, ki to želijo. Tudi do zakramentov ima bolnik neodtujljivo pravico, saj mu omogočajo blaženo večnost v Očetovem domu. Ko bolniku priskrbimo zdravstveno pomoč, mu moramo takoj poskrbeti tudi prejem zakramentov.

Bolnikom, ki so nevarno bolni ali oslabeli, zelo priporočamo zakrament bolniškega maziljenja. Ta zakrament ne napoveduje smrti bolnika, ampak mu daje novo upanje, novo moč za soočenje s trpljenjem ter pogosto tudi zdravje na telesu. Bolnik ali starejši lahko zakrament bolniškega maziljenja prejme vsakokrat, ko se mu bolezen ali stanje poslabša. Nezavestnim bolnikom in bolnikom v posebno težkem telesnem in duševnem stanju naj zakrament omogočijo svojci. Za tiste, ki nimajo nikogar, naj poskrbijo člani občestva. Če je bolnik, h kateremu je duhovnik poklican, že mrtev, se ga ne mazili. Zanj in njegove najbližje le moli.«

 

 

Zaključne besede pokojnega Alekseja Navalnega, ruskega oporečnika, med sojenjem 2021:

»Če želite, vam bom govoril o Bogu in odrešitvi. Povečal bom glasnost srčne bolečine do maksimuma. Dejstvo je, da sem kristjan… in to mi zelo pomaga pri mojih dejavnostih, saj je vse veliko, veliko lažje. Manj razmišljam o stvareh. V mojem življenju je manj dilem, ker obstaja knjiga, v kateri je na splošno bolj ali manj jasno zapisano, kako ravnati v vsaki situaciji. Seveda ni vedno lahko slediti tej knjigi, vendar se dejansko trudim. In tako je, kot sem rekel, zame verjetno lažje kot za mnoge druge, da se ukvarjam s politiko.«

Naj počiva v Božjem miru!

 

 


ČIŠČENJE CERKVE

Sobota, 2. marec: Žabja vas, Šentjernejska cesta, Lobetova ulica  in Na Tratah


 

OZNANILA IN POVABILA:

  • DEKANIJSKI MOLITVENI DAN ZA DUHOVNE POKLICE – župniki dekanije Novo mesto vabimo k molitvi križevega pota v nedeljo, 25. februarja ob 15h v Marijino cerkev v Doljni Straži, sledi pričevanje misijonarja Toneta Kerina.

 

  • DEKANIJSKI KRIŽEV POT ZA MLADE bo v petek, 1. marca ob 19.30: začetek pri kmetijski šoli na Bajnofu, zaključek v cerkvi na Trški gori – vabljeni birmanci, dijaki in študenti!

 

  • UMESTITEV NOVEGA PROŠTA bo v soboto, 9. marca ob 10h, v stolni cerkvi sv. Nikolaja. Škof msgr. dr. Andrej Saje je 19. januarja 2024 imenoval za prošta Stolnega kapitlja v Novem mestu prelata dr. Janeza Grila. Čestitamo in vabimo vernike k slovesni sveti maši in pogostitvi!

 

  • PRVOMAJSKO ROMANJE V SRBIJO – novomeške župnije skupaj z agencijo Aritours od 2. do 4. maja 2024 vabimo na ogled Beograda (katedrala sv. Sava, Plečnikova cerkev sv. Antona Padovanskega…) in pravoslavnih samostanov. Cena prevoza, hrane in nočitev: 225 EUR. Letaki so na policah za tisk, prijavnice pa dobite v pisarni!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.