OZNANILA – 4. adventna nedelja 2022

OZNANILA v PDF

4.ADVENTNA NEDELJA

Duhovna misel za IV. adventno nedeljo

»Poslušajte vendar, Davidova hiša: vam je premalo, da utrujate ljudi, ko utrujate še mojega Boga? Zato vam bo Gospod sam dal znamenje…« (Iz 7,13-14)

Kako dobro nas pozna naš Stvarnik! Dobro ve, da hočemo dokaze in nam jih v svoji dobrohotnosti nenehno ponuja. Nenehno nam pošilja znamenja, da prihaja k nam. Res pa ta znamenja niso vsem jasna: nekateri si pred njimi ne le zatiskajo oči in ušesa, ampak jih naravnost zavračajo. Kajti Božja znamenja so tako nežna in skromna, da se nikomur ne vsiljujejo, še manj pa izpodrivajo človeški napuh – samo ponižno srce jih lahko zaznava, sprejema in posreduje naprej…Táko je bilo tudi znamenje deviškega rojstva Božjega otroka, ki je bilo prerokovano že več stoletij prej, preden se je uresničilo.

 

*  *  *  *  *  *

»Gospod na srca trka, odprimo mu jih vsi,

naj vsaka misel mrka

od nas se poslovi.

 

Zaupno vsi prosimo:

Gospod, ne múdi se!

Veselo naredimo

mu v srcih jaslice.«

*  *  *  *  *  *

 

Sobota, 24. december sveti večer

20.30 – BOŽIČNICA se bo začela z zaigranim prizorom iz božične zgodbe v izvedbi naše dramske skupine

 

21.00 –  družinska POLNOČNICA, prepeval bo mladinski zbor

Želim vam, da bi tudi doma nadaljevali z obhajanjem svetega večera: zbrani v molitvi pred jaslicami, pri blagoslovu doma, ob praznični večerji in prepevanju božičnih pesmi…

23.45 – glasbena vigilija

24.00 slovesna POLNOČNICA, pri kateri poje Župnijski zbor ob spremljavi orgel

 

Nedelja, 25. december – BOŽIČ

Svete maše bodo po nedeljskem razporedu.

8.30 – pri glavni praznični maši poje Župnijski zbor

10.00 – pri družinski maši poje Mladinski zbor


 ČIŠČENJE CERKVE

Sobota, 24. december: Gotna vas, Belokranjska c., Jedinščica, Ob potoku ter ul. Pie in Pina Mlakarja  


OZNANILA IN POVABILA:

  • FRANČIŠKAN Z RASTOČO KNJIGO (iz govora umetnostnega zgodovinarja akademika dr. Milčka Komelja ob odkritju spomenika 16.12.2022):

»Pred nas bo danes na trg pred frančiškansko cerkvijo stopil kip frančiškana, ki v rokah nima le molitvenika, marveč kar celo skladovnico knjig. Kakorkoli je novi kip videti v osnovi realističen, je že s tem njegovo sporočilo izrazito simbolno, saj je redovnik prenašalec znanja in védenja, sporočenega z besedo, ki živi v knjigah; in ker je bila na začetku beseda, je ta toliko bolj samoumevna v rokah redovnika, naslednika svetega Frančiška, ki je bil tudi očarljiv pesnik in je močno odmeval tudi v svetovni in slovenski literaturi. Za Novo mesto pa je povezava knjige in frančiškana še toliko bolj naravna, ker je bilo kar sto  novomeških frančiškanov tudi profesorjev na gimnaziji, na katero smo Novomeščani zaradi njenega zgodovinskega pomena že od nekdaj ponosni…«

 

PRAZNIČNO SPOVEDOVANJE – v Kloštru bomo spovedniki na razpolago zadnje 4 dni pred Božičem, torej od srede, 21. do sobote, 24. decembra: 7.30 – 12h in 14h – 19h.

 

 

  • ADVENTNA ORGELSKA GLASBA – organistka Snežka Podpečan bo na sveti večer v soboto, 24. decembra ob 18.45 (po večerni maši) zaigrala tokato baročnega skladatelja Georga Muffata: Toccata quinta.

 

  • NOVI KOLEDARJI – v pisarni lahko dobite stenske Marijanske koledarje (3€) in namizne Družinine koledarje (6,50€).

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.